Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Fotografera åt Wikipedia!

Nu under maj pågår Wikipedias fototävling, att dokumentera skyddad svensk natur.

Den här bannern syns på Wikipedia om man klickar på Wiki Loves Earth. Bilden är förra årets vinnarbild. Jag tog den på Vivesholm på Gotland maj 2021. En fin landskapsvy i sökaren och så kom en flock gäss flygande från höger. Tack snälla gässen! 

-----

-----

Att förse Wikipedia med bilder känns vettigt. Man bidrar! Att sen vem som helst inklusive Wikipedia själva kan använda bilden och, som i det här fallet, beskära den hur som helst ingår i konceptet. Originalbilden visar bara hela fåglar!

-----

Det ska bli kul att komma ut i naturen igen och plåta åt Wikipedia. Allt från makrobilder till landskap kan premieras. Internationellt verkar makrobilder och närbilder ha bäst chans i tävlingen. 

Inlagt 2022-05-04 08:25 | Läst 826 ggr. | Permalink

"Kul idé att plåta för Wikipedia, det måste jag prova. Jag har tidigare lagt in några bilder till Google maps från mitt närområde och det är kul att se hur många som tittar på bilderna. //Anders"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kul idé att plåta för Wikipedia, det måste jag prova. Jag har tidigare lagt in några bilder till Google maps från mitt närområde och det är kul att se hur många som tittar på bilderna.
//Anders
Svar från Måns H 2022-05-04 11:18
Jag gillar den här fototävlingen. Wikipedia har en på hösten också, om kulturarvet. Det känns lite som ett uppdrag att hjälpa till - jag brukar leta efter objekt som saknar bild i Wikipedia och då kan man, om än med viss möda, pilla in sin bild där också.
Jag skulle inte kunna tänka mig att fotografera för Wikipedia. Det är en sak att låta andra använda bilden, men en helt annan sak att låta andra fritt ge sig på bilden. Jag tänker då på beskärning - och säkert andra manipulationer, som i bästa fall framgår av "det finstilta".

Jag förstå fuller väl att det är kul att få sin bild antagen, och i ditt fall är det lätt att förstå varför - men det bör inte helt lulla bort omdömet.
Svar från Måns H 2022-05-04 12:26
Det ingår i konceptet - man skänker bort bilden och medger att vem som helst får använda och t.o.m bearbeta den. Det är inte ens finstilt, det står väldigt tydligt varje gång man laddar upp.

Visst svider det då man ser sin bild ändrad. Jag hajade verkligen till i det här fallet, men som sagt det ingår i konceptet.

Den som vill sälja sin bild har också anledning att tänka sig för - om den finns gratis på Wikipedia kan det vara svårare att ta betalt.