Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Fönsterhantverk

Sverige hade slutat underhålla fönster. Världens modernaste land tog bort dom som fanns och satte in nya. De nya var oftast fulare och träet ofta av sämre kvalité.

På 1980-talet tog makarna Allbäck tag i problemet. De uppfann ett nytt hantverksyrke, fönsterhantverkare. En fönsterhantverkare kan både bygga ställning, snickra, fixa beslag, göra glasmästarjobbet och måla.  Allbäckmetoden är ett helt system. Det går att jobba inifrån och hänga ut en arbetsställning. Sen demonterar fönsterhantverkaren bågarna och låter dom torka inomhus, i verkstaden. Där tar hon eller han ur glasen, lagar det trä som behöver lagas, grundar, monterar dit glasen, kittar och målar. Under tiden skyddas fönsterkarm och fönsteröppning av ett hopfällbart paraply. Då karmen torkat repareras och målas den på plats. Allbäcks tog också fram riktig linoljefärg och linoljebaserat fönsterkitt.

Så sakteliga började byggbranschen acceptera att underhålla fönster så som länder med byggnadskultur alltid gjort. Allbäcksmetoden är bra, men ibland funkar det också att jobba på plats med skylift, som här i kvarteret Knäppingsborg i centrala Norrköping. Fönsterbågarna är på verkstad, vädret varmt och för det mesta torrt. Karmarna gjordes i ordning för ett par decennier sen och är fortfarande i bra skick. Det är "bara" att skrapa och måla. Fönsterunderhåll är arbetsintensivt.

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm 2,8 @ f/8.

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm 2,8 @ f/8. Crop 100 %.

Inlagt 2022-08-05 09:17 | Läst 2207 ggr. | Permalink

"Stilig komposition med den röda liftmaskinen i förgrunden och liftarmen som går diagonalt in mot mitten av den gula fasaden och förbinder förgrund med bakgrund. Jag tycker också att det är intressant att bilden sedd utan förstoring inte ger intryck av att vara tagen med så kort brännvidd som 20 mm. Men när jag förstorar bilden, blir perspektivet ett helt annat och bildens rätta karaktär kommer fram! /Sven"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej. Intressant läsning. Bytte fönster i villan för länge sen. De gamla var nog fina men jobbiga att underhålla och hålla rent. Dålig isolering mot ljud och kyla dessutom. Hälsar NL
Svar från Måns H 2022-08-05 11:50
Jobbiga att underhålla stämmer. Isoleringen går numera att få till med invändig tillsatsruta. Jag har såna själv i huset på landet. De gjorde stor skillnad, tog bort vägbullret och isolerar bra mot kyla.
Så det är därför det sitter paraplyer på en del fönster. Jag har haft som projekt i sommarstugan att måla fönstren, det behövdes för fem år sedan och det har inte blivit mindre behov nu. I år skulle det ske, har t.o.m tagit dit färg och utrustning men så kom annat emellan. Får satsa på nästa år kanske om jag inte hinner något fönster i år, eller så får jag använda en fönsterhantverkare.
Svar från Måns H 2022-08-05 11:52
Det är därför!

Fönsterhantverkarna är ju proffs, men en målare som är intresserad av hantverket och har kontakt med en glasmästare kan också få till det. Målare utan intresse kan inte.
Intressant blogg. Jag kände inte till begreppet Allbäck. Vi har gamla fönster, säkert nittio år gamla, fortfarande still going om man säger. Vi brukar stryka dem utvändigt med ett mycket, mycket tunnt lager kokt linolja var tredje år. Det är ett pyssel med de också. Långarmade söner utan normal känsla för svindel får kallas in. Men fönstervård är ett kontinuerligt arbete, vi tar ett par tre fönster varje år i stugan.
/Gunnar S
Svar från Måns H 2022-08-05 11:58
Kontinuerligt underhåll kan man komma långt med!

I Alingsås hade jag en BN-ordförande som var chef på det lokala Handelsbankkontoret. Han var egentligen inte särskilt intresserad av byggnadsvård men rationell. Tvättade av fritidsstugan utvändigt vart tredje år och lade på ett tunt lager linoljefärg i samma kulör. Även på yttre fönsterytorna. Han sa att det gick rätt fort och så såg huset alltid lagom nymålat ut.
Stilig komposition med den röda liftmaskinen i förgrunden och liftarmen som går diagonalt in mot mitten av den gula fasaden och förbinder förgrund med bakgrund. Jag tycker också att det är intressant att bilden sedd utan förstoring inte ger intryck av att vara tagen med så kort brännvidd som 20 mm. Men när jag förstorar bilden, blir perspektivet ett helt annat och bildens rätta karaktär kommer fram!
/Sven
Svar från Måns H 2022-08-06 12:00
Tack Sven!

Objektivet tecknar ganska rakt, efter korrigering i datorn nästan exakt rakt. (Jag använder en profil till Canons 20mm f 2,8 av liknande årgång.) Det gör att vidvinkeleffekten inte blir så påträngande.
Vårt gamla hus skulle kanske behöva lite hjälp från den firman med några fönster.
Hade en man här för några år sedan, han var från öst och visste hur man reparerade ett fönster som vädret gått hårt åt.