Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Fiskeläget Tomtbod på Gotland

Kör norrut från centrala delar av Burs socken. Ta till höger. En 2,5 kilometers grusvägsraka leder ut till havet.

Där möts man av lysstänger med korgar av järn. Den hitre en vippfyr, två raka stänger i bakgrunden. Eldarna visade dem som var ute på havet i mörkret vägen tillbaka. Från början använde man tjärved, senare fotogenlampor.

I det här blogginlägget står bildtexter och nummer ovanför respektive bild.

1.

Samtliga bilder Pentax K-1 med Pentax 35 mm FA 2.0, oftast på f 5,6.

En del bodar är av sten, andra är bulhus av trä, några nyare har modernare träkonstruktion. Många har eldstad med skorsten.

2.

1988 utsåg länsstyrelsen Tomtbod till byggnadsminne. Det låg naturskönt, hade kvar den gamla hamnen, länningarna att dra upp båtarna på, ålderdomliga bodar från olika epoker, gistgårdar och hägnader. En synnerligen märklig miljö. Beslutet togs av länsstyrelsen i plenum med länsantikvarien Marita Jonsson som föredragande. 

Då hade en enda bod kvar sitt gamla flistak.

3.

Flistak byggs med grova åsar, d v s grova längsgående bjälkar mellan gavlarna. På bjälkarna lägger man ett tak av trä, på gotländska faltak. Falor är lite grövre än brädor, lite tunnare än plankor, läggs omlott och har spår för tätning och vattenavrinning. På faltaket stenhällar i vild läggning. De överlappar så att regnvattnet rinner nedåt och ut från boden.

Åsarna syns direkt under taket. Det finns ett par små gluggar också. På nocken horisontella flisar.

4.

Mest kalksten i väggarna. Här och där också gråsten. De stenarna flyttades hit av inlandsisen.

5.

Här en bod med bänkar framför.

6.

Tomtbod rymmer fler än trettio bodar och ett par hemlighus. Nu har allt fler bodar fått tillbaka sina flistak.

7.

Utanför bodarna havet med hamnen.

8.

Nyrenoverad bulhusbod.

9.

Hamnen har ett par enkla pirarmar av gråsten. På själva stranden länningar, ställen där man drog upp båtarna. Stolparna är för att hänga upp näten på tork.

10.

Enligt gammal sed får uttjänta båtar ligga kvar att förmultna. Utåt havet pirarmarna, till vänster en länning.

11.

Ännu en båt som vilar i frid.

12.

Dragg - duger gott för där man vill ligga kvar på en vis plats för att fiska. Kan också ha använts för att hitta och dra upp nät som kommit på avvägar. I de fallen krabba eller käutkrok på gutamål.

13.

Näten tillverkades hemma. Ett stort och tidskrävande arbete. En och en halv mil lingarn, 33.000 knutar,  flöten av bark, sänken av stenar som man borrat hål i.

Då näten använts till fisket togs de upp och hängdes på stolpar i gistgården. De fiskar som fastnat togs till vara. Sen fick näten torka. Hela fiskeläget är inhägnat för att hålla djur och deras spillning borta.

14.

Himlen, havet, hamnen med länningar, en bod.

15.

Hemlighus med havsutsikt.

16.

Krokar på tjärad vägg

17.

Båtshake

18.

Numera förekommer bara fritidsfiske och knappt det ---- miljöförstöring och de stora industriella trålarna har tömt havet på fisk.

Bodarna i Tomtbod hyrs inte ut. Delägarna har förbundit sig att behålla inte bara byggnaderna utan bevara att användningen är för bygdens folk. Men visst blir det lite mer pynt än i forna dagar. Selfie av fotografen i fönstret.

19.

Ajö Tomtbod, ett synnerligen märkligt fiskeläge på Gotland.

20.

Inlagt 2024-09-20 09:05 | Läst 301 ggr. | Permalink

"Mycket intressant läsning, fint att området bevarats. Kan tänka mig att det var ett slitsamt liv där och då. Utedass med vacker utsikt är nog fint att sitta i soliga sommardagar, men mindre trevligt en januaridag då vinden pinar och snön yr. Trevligt med texten före bilden så man slipper skrolla tillbaka för att titta på bilden när man läst texten."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fint och intressant beskrivet och fint avbildat!
/B
Svar från Måns H 2024-09-20 09:37
Tack Bengt! Fantastiskt ställe. Då jag var där helt tyst, inte ens fåglar hördes.
Kul med dom gamla båtarna. Så gör man även på Åland.
Hur skall det gå i framtiden? Plastbåtar lär inte ge samma nimbus... :-)
Svar från Måns H 2024-09-20 09:49
Samma på Åland! Jo det känns som att man låter sina gamla hästar som inte längre kan arbeta gå på bete sina sista år.

Plastbåtar inger inte samma känslor och kulörerna passar inte gamla miljön. Men min morbror Gustaf hade en tjärbrun plastbåt, avgjuten av en klinkbyggd träbåt. Den kändes fin på det gamla sättet fast den var ny.
Mycket intressant läsning, fint att området bevarats.
Kan tänka mig att det var ett slitsamt liv där och då.
Utedass med vacker utsikt är nog fint att sitta i soliga sommardagar, men mindre trevligt en januaridag då vinden pinar och snön yr.

Trevligt med texten före bilden så man slipper skrolla tillbaka för att titta på bilden när man läst texten.
Svar från Måns H 2024-09-20 10:05
Tack Margareta!
Slitsamt liv, ja, men samtidigt i bästa fall ordnat, man helgade vilodagen, sov på nätterna. Hald si bi heter det på gutamål, klara sig fast bärgningen är klen. Men visst var det slit och köld och nariga händer.

Var ha bildtexterna? Kul att du kommenterade. Det här var ett test som verkade funka för längre texter. Korta bildtexter brukar jag ha i kursiv stil direkt under resp bild.
Intressant läsning och fina bilder! Min farfar var yrkesfiskare i Gävlebukten och min far fick lära sig att reparera strömmingsskötar redan som barn. När jag var barn hade han under en period som extrainkomst att tillverka siknät på beställning från fritidsfiskare. Ett tidskrävande och meditativt arbete.
Svar från Måns H 2024-09-20 10:12
Tack Lars för din respons! "Ett tidskrävande och meditativt arbete" och med naturmaterial en investering som måste vårdas och ständigt lagas.
Så fint! Intressant läsning! :) /Tommy.
Svar från Måns H 2024-09-20 10:28
Tack Tommy! En upplevelse att vara där, känns bra att kunna förmedla lite av denna märkliga miljö.
Tackar för en intressant resa genom ett av Gotlands fantastiska kulturminnen. Dom fina bilderna vittnar om att denna del av vårt gemensamma kulturarv är välbevarat för framtida beskådande.
Svar från Måns H 2024-09-20 18:37
Tack själv Ulf för stöttande kommentar!
Ett intressant reportage om en sällsam plats, fina översiktsbilder varvade med detaljer.
Särskilt intressant att delägarna förbundit sig att inte hyra ut och att bara bygdens folk ska använda platsen.
Tomtbod ligger en en liten bit norr om Ronehamn. Där låg vi någon gång med bevakningsbåten när jag gjorde lumpen, men Tomtbod visste jag inte om då.
Svar från Måns H 2024-09-20 22:13
Tack Sten! Bevakningsbåt i Ronehamn visste jag inget om men Sverige hade ju ett försvar en gång i tiden.
Jag hade inte hört talas om Tomtbod heller (annat än en gång i förbigående) utan åkte till platsen för att fota åt Wikipedia som har en kampanj för byggnadsminnen mm just nu.

Sen gammalt är Tomtbod inte bara för Burs utan också ett par grannsocknar.
Det där med delägarna och inte hyra ut är en uppgift jag hittade på nätet. Verkar stämma, allt ser påfallande genuint ut.
Jag plåtade i lätt duggregn, kom inte åt att byta objektiv och lika bra det!