Fastighetsbeteckningar, lagfart, Ebba Busch.
Innan jag blev byggbyråkrat undrade jag varför det både fanns fastighetsbeteckningar och gatuadresser. Vaddå, Odengatan 8, Stockholm borde väl räcka?
Det är två olika system. Fastighetsindelningen är äldst. På Gotland hade vi en avstyckad gård Nystugu. Gårdsnamnet är belagt 1225 och sannolikt äldre. Stamfastigheten heter sen århundraden Nystugu 1:1. Eventuella avstyckningar får nya nummer. I princip återanvänds inga nummer (men den garantin gäller inte i århundraden).
På landet var gatuadresser inte påtänkta. Nu försöker myndigheterna namnsätta vägar och småvägar för att alla ska kunna tilldelas en adress precis som i stan. Ibland går det, men inte alltid.
Fastighetsbeteckningarna används vid mantalsskrivning och framför allt för att hålla reda på vem som äger vad. Ebba Busch köpte ett hus av den lagfarne ägaren. Denne hade fått köpa billigt en gång i tiden. Det finns papper på att den säljaren ska få fastigheten tillbaka. Det spelar ingen roll. Villkor vid försäljning är tidsbegränsade. Sämjedelning saknar rättsverkan. Lagfarne ägaren har rätt att sälja sin egendom oavsett tidigare uppgörelser. Det är bara lagvigd maka/make och eventuell förmyndare som behöver godkänna en försäljning. Ebba Busch torde vinna i rätten.
Men partiledare och andra makthavare bör undvika att sätta sig i ett sånt läge. Niccolo Machiavelli begrep maktens villkor. Folket ska tycka att fursten är god. Han får inte styras av självuppoffrande kärlek, kniven måste användas ibland, och fienden kan dyka upp när som helst, men folket ska anse att han är god. Det är bäst för statsnyttan.
Nu till Pelikanen. I den kristna världen symboliserar Pelikanen den uppoffrande kärleken. På 1600-talet låg ett kronohospital på den här platsen. Det återuppbyggdes efter stadsbranden 1655. 1728 fick kvarteret namnet Pelikan.
Kvarteret hette Pelikan fram till 1990. Då ändrades det till bestämd form efter uppmaning från ordningsvakterna på Ortnamnsarkivet. Därmed går det att datera skylten till 1990 eller senare. Den har klassisk design och klassiskt utförande, emaljerad stålplåt, blå botten, vit ram och vita bokstäver som formar ordet Pelikanen.
Jag vill minnas att skyltarna kom upp i samband med "Det Stora Lyftet", en uppgradering av Drottninggatan till vänster i bilden. Troligen puffade jag för Emaljskyltfabriken Svea som leverantör, men att Sprakareds Emaljverk vann upphandlingen.
/B
Hur Busch skulle kunna undvika att sätta sig "i ett sånt läge" när det tydligen inte finns någon inskrivning i fastighetsregistret om förbehåll ter sig därför oklart. Om det hade funnits hade det nog framgått vid det här laget och saken hade kommit i ett helt annat läge. Möjligen kan man säga att den ekonnomiskt sluge överlåtaren inte vara lika juridiskt slug. Det som dock är uppenbart att Buschs motpart sökt utnyttja det faktum att hon just är politiker och få henne att vika ned sig för att slippa publiciteten. Den strategin har helt uppenbart inte fungerat.
Se avsnitt 4.2.4 här angående förbehåll:
https://www.lantmateriet.se/globalassets/fastigheter/andra-agare/handbok-fastighetsinskrivning.pdf
Systemen kompletterar varann. På den analoga tiden tog mätningskontoret i Visby fram en korstabell så att man kunde hitta från det ena till det andra systemet.