Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Digital hålkamera. Del 1.

I söndags 28 april var det World Pinhole Photo Day. Det blev den puff jag behövde för att göra nåt av ett projekt som gått i stå. Göra pinholeobjektiv. Materialet runt hålet hade jag redan skaffat.

Aluminiumburkar för öl och läsk kombinerar styrka, spänst, korrosionsmotstånd och formbarhet. Man får klippa ut plåten och platta till så gott det går.

Burkarna är högteknologi! 1957 hittade man den legering som kunde omforma en rund tjock plåtbit till burkens väggar och botten. Väggtjockleken är nu nere i 0,11 mm. Då var det nätt och jämnt möjligt. Nu tillverkas flera hundra miljarder burkar om året.

https://www.chaluminium.com/the-marvel-of-modern-packaging-how-are-aluminum-cans-made

Hur göra hålet? Traditionellt använder man en knappnål, "pin" på engelska, trycker igenom den i plåten, slipar plant på undersidan och snurrar lite till med nålen för att hålet ska få jämn kant, slipar och snurrar. Jag kom på en alternativ metod, att kallpressa ett koniskt hål så att den effektiva öppningen blir ännu mycket tunnare än med ett borrat hål. Jag placerade plåten på ett hårt porslinsunderlag, satte an hörnet på en instrumentskruvmejsel mot plåten och roterade plåten tills hålet skapats.

Sax, ett skrotat bajonettfäste Pentax K, dubbelhäftande tejp och klart att testa!

Det gick inte så bra. Kanske var hålet för litet så det bara blivit diffraktion? Jag gjorde det lite större. Problemet kvar. Det var ljusläckage. Jag tätade till med svart eltejp och tog den här bilden från balkongen: 

Sen iväg till lunch hos kompisen Lars. Lars är tusenkonstnär, bland annat målare, och det märks på honom, maten och tillbehören.

Jag tog fotona handhållet med Live View. I sökaren syns ju inte ett dugg, med Live View får man det man ser. I efterhand har jag mätt upp hålet till 0,45 mm. För stort för optimal "skärpa". Men man kanske ska omfamna oskärpan och som bonus kunna plåta handhållet? 

En del ljus har läckt in fast jag försökte skärma av med handen.

Här ett stilleben med såssnipa och resterna av fisken från lunchen.

Senare på dan gjorde jag om, gjorde rätt och fick anordningen ljustät. Gjorde ett nytt mindre hål och gick ut i stadsmiljön. Kolla den spännande fortsättningen i kommande "Digital hålkamera. Del 2.". Den kommer här på Cityscapebloggen.

Inlagt 2024-05-02 11:25 | Läst 1438 ggr. | Permalink

"Vad har du på baksidan? Jag har aldrig prövat det här med digitalkamera (bara byggt "analog" lådkamera för länge sedan), men spontant tänker jag att det borde vara suboptimalt att med "rå" eller målad aluminiumburk, då de typiskt sett är relativt reflektiva. Något även sensorn är till viss del. Inte för att nålhålsvarianten direkt lär bli något optiskt kvalitetsunder ändå... Du verkar även ha avslöjat en del dammkorn och något ganska stort bös med utomhusbilden med den minimala bländarstorleken som det blir med ett litet hål. Fast det är kanske bäst att vänta med alltför omfattande städåtgärder tills du är klar med att ha hål in i huset. :)"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vad har du på baksidan? Jag har aldrig prövat det här med digitalkamera (bara byggt "analog" lådkamera för länge sedan), men spontant tänker jag att det borde vara suboptimalt att med "rå" eller målad aluminiumburk, då de typiskt sett är relativt reflektiva. Något även sensorn är till viss del.

Inte för att nålhålsvarianten direkt lär bli något optiskt kvalitetsunder ändå...

Du verkar även ha avslöjat en del dammkorn och något ganska stort bös med utomhusbilden med den minimala bländarstorleken som det blir med ett litet hål. Fast det är kanske bäst att vänta med alltför omfattande städåtgärder tills du är klar med att ha hål in i huset. :)
Svar från Måns H 2024-05-02 12:15
Tack Martin! Jag köpte svartaste burken som fanns i affären och har sen målat över med med mattare svart färg.

Ser inga dammkorn. Kan du beskriva var jag ska titta? Kan vara dags att göra rent sensorn.

Hålkameran är ju mest en kul grej att testa. Kanske kan den totala bristen på distorsion och att det blir stort "skärpe"djup vara nåt att ta vara på. Rynkor och sånt syns ju inte heller.
ztenlund 2024-05-02 12:27
Tog en skärmdump och ringade in en del av det snabbt (finns mer än så). Det allra största kanske flyttar på sig dock.

https://martinstenlund.se/files/temp/sensordamm20240502.jpg

Säg till så tar jag bort skärmdumpen igen.
Svar från Måns H 2024-05-02 12:40
@Martin: Stort tack! Ta inte bort skärmdumpen innan jag ber dig, vill göra rent sensorn med ledning av dina inringningar.

(Förr var jag skarpsynt värre men det har gått över.)
Svar från Måns H 2024-05-12 11:25
Hej igen Martin!

Nu kan du ta bort din bild med inringningar av jox på min sensor! Stort tack, den var verkligen en hjälp.

Jag sparade din bild och har gjort en första omgång sensorrengöring. Lite jox kvar, jag tar lite i taget.

Hålet in i huset oroar mig inte så mycket. Det är ju väldigt litet och luftväxlingen borde vara obetydlig. Men man vet aldrig!
Jag tycker att dina två sista bilder är jättebra hålkamerabilder! Det är ju inte meningen att det ska bli lika skarpt som med ett objektiv.

Ett tips vid byggandet är att måla insidan av aluminiumbiten (alltså den sida som är in mot sensorn) med svart tusch för att minimera reflektioner.
//Anders
Svar från Måns H 2024-05-02 12:36
Tack Anders! Jag blev själv positivt överraskad av just de bilderna. Handhållet och befintligt inomhusljus och hålkamera och det blev bilder! Det fick mig att tänka att man kan omfamna oskärpan i st f att optimera enligt nån formel. Har sparat plåtbiten med det hålet.
Utsikten mot Gamlebron är ju bekant från tidigare provfoton och porträttet och matbilden tycker jag är riktigt bra med tanke på hålstorleken.
Jag kom också till skott efter många år och experimenterade först med ett svart papper i en mellanring på en Sony A7 II. Hålet ung. 0,4 mm och "brännvidden" ca 45 mm och ISO 250. Anledningen till just det var att jag gjort två "kameror" av 30 m filmburkar med inlagda bitar av en gammal Tri-X i en kartongmall. Burkarnas insidor är klädda med matt svart papper. De exponerades under en hålkamerautflykt i söndags.
Jag fick ungefär samma bildkvalite ur Sonyn på grannkåkarna som du fick på bron. Nästa utmaning är att framkalla filmbitarna...
Svar från Måns H 2024-05-02 13:01
Kul att prova detta! Jag har ju SLR och tordes inte komma närmare sensorn än 40 mm. Kanske det går att komma ner lite till, måste i så fall mäta mig fram.

Din Sony är ju spegellös och har väl typ 20 mm avstånd mellan objektivflänsen och sensorn, praktiskt om man vill ha vidvinkel!

Kul också med klassisk burkhålkamera, men jag har inte framkallningsmöjligheter.