Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Dessa sakramenskade snurror!

Näsudden, Gotland. Ett projekt där grannarna får del av intäkterna och är med på noterna.

På riksplanet har Ebba Busch (KD) gjort en U-sväng, från att vilja stoppa stålskogar med vindkraftverk till att konstatera att landet behöver den elkraften.

Här i Norrköping gick M och SD till val på att stoppa de vindkraftprojekt som bl a Holmen AB ville genomföra för att trygga företagets elförsörjning. Eftersom företaget äger marken, är en stor arbetsgivare och ägs av en familj med Norrköpingsbakgrund var detta ett för mig oväntat ställningstagande. Idag har kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) i en debattartikel i och för sig vidhållit vallöftet, det blir kommunalt veto mot etableringen, men öppnat för att om ersättningsfrågorna löses så kan det bli möjligt att lösa frågan.

En lösning är på gång. Förra regeringen tillsatte den så kallade incitamentsutredningen i april 2022. Den har i huvudsak två uppdrag. Det ena uppdraget är att föreslå ett system för kompensation till lokalsamhällen och dem vars omgivning påtagligt påverkas av vindkraftsutbyggnad. Det andra uppdraget är att lämna förslag för att stärka kommunernas incitament att medverka till utbyggd vindkraft.

Redan då framkom att staten var girig på att behålla intäkterna från vindkraftens fastighetsskatt. Fel tyckte jag. Det enklaste och bästa hade varit att överföra dessa till kommunerna. Då hade kommunerna haft ett direkt ekonomiskt utbyte av den vindkraft som byggs ut. Och om de tillämpar sitt veto och säger nej blir det ändå inga nya statliga inkomster. Men icke, staten skulle ha pengarna!

Den nya regeringen gav tilläggsdirektiv, att all finansiering ska komma från verksamhetsutövarna.

Det som läckt ut från utredningen verkar faktiskt ganska konstruktivt. Fastighetsskatten delas upp i två delar. Den nuvarande som går till staten fortsätter gå till staten. Ett tillägg med 50 % som går till berörd kommun. Det blir dyrare ström, dyrt för hushållen och sämre konkurrenskraft för svenska företag, men hellre dyrare ström än ingen ström.

Det kommer regler om s k bygdepeng, att vindkraftbyggarna ska ge bidrag som kommer bygden till godo.

Närboende som idag blir utan ekonomisk ersättning eftersom etableringen klarar miljöreglerna ska kunna få ekonomisk ersättning. Det är som jag ser det nyckeln till framgång i relationsskapandet. En fastighet där det porlar in några tusen i månaden är lätt att stå ut med och lätt att sälja. Dessutom läggs förslag att den som ändå vill flytta ska kunna få den inlöst av verksamhetsutövaren.

Utredningen skulle varit klar sista mars,  men har fått ett kort anstånd och levererar sitt betänkande inom några veckor.

Sen blir det upp till regering och riksdag att få fart på beslutsfattandet och få problemet löst! Sophia Jarl får väl hjälpa till med att sätta tryck inom (M).

Inlagt 2023-03-21 11:58 | Läst 1315 ggr. | Permalink

"Hej, Tack för din genomgång. I vårt land måste man smörja alla inblandade. Då får man göra det för vindkraften är viktig. Det har andra länder insett. Vi har trott för länge på bara vattenkraft. Kärnkraft måste undvikas enligt mig. Jag tvingades se insidans material problem redan på 80-talet. Läs på de franska problemen och driftstörningarna så vill få ha kärnkraft. Ha en fin dag Bob"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Frågan är hur länge ersättning utgår? Vindkraftverkets faktiska livslängd?
Svar från Måns H 2023-03-21 17:33
Hej Peter, trodde jag svarat, men vart tog svaret vägen?

Generellt gäller att utredningen inte är klar och sen ska den behandlas av regering och riksdag om dom klarar att ta i frågan.

(Vilket inte alltid är fallet, jag medverkade i en vindkraftutredning som levererades på utsatt tid trots avsevärda svårigheter, sekreteraren hade blivit sjuk och utredningsmannen jobbade nästen dygnet runt, sov på golvet i tjänsterummet. Sen tog statsrådet tre dar på sig att entlediga oss som jobbat med utredningen och ett år att skicka dn på remiss.)

I det här fallet har grannarna fått ett delägarskap som ger del i intäkterna, alltså ingen tidsbegränsning, men då verken monteras ner finns ju inget att dela på.
Hej,
Tack för din genomgång.
I vårt land måste man smörja alla inblandade. Då får man göra det för vindkraften är viktig. Det har andra länder insett. Vi har trott för länge på bara vattenkraft.
Kärnkraft måste undvikas enligt mig. Jag tvingades se insidans material problem redan på 80-talet. Läs på de franska problemen och driftstörningarna så vill få ha kärnkraft.

Ha en fin dag
Bob
Svar från Måns H 2023-03-21 13:17
Jag tycker faktiskt att en viss ersättning är helt OK. Det är inte bara fråga om att smörja utan att bli delaktig!

Personligen var jag tämligen positiv till kärnkraft en gång i tiden. Men har sen länge ändrat uppfattning. Problemen blir oss på sikt övermäktiga t o m i fredstid. Såg en drastisk kommentar häromdan, att varje producerad kWh också producerar en dödlig dos radioaktivitet.
Det var ju ett vackert stråk av moln, kan moln bildas av vindkraftverk tro, ser nästan så ut
Svar från Måns H 2023-03-21 17:25
Jag tog vackra bilder också, här såg jag en arg molngubbe!

Kan moln bildas av vindkraftverk? De tillför ju ingen fukt, så i det avseendet är svaret ett tvärsäkert nej. Tryckskillnaderna vid bladen borde nån gång kunna leda till kondens som skulle kunna bidra till mer kondens. Men ändå, troligen extremt sällan att moln bildas så.

I den här situationen var det en havsbris som i en på Gotland vanlig ordning skapade molnen. Jag åkte faktiskt till platsen efter att ha kollt väderutsikterna och sett chans till moln strax innanför strandkanten.
För ett par månader sedan fick jag på posten en inbjudan till Samråd i bygdegården då det är tänkt att jag skall få en vindkraftpark som mycket nära granne. 23 stycken snurror med höjd 270 meter och 480 GWh/år innebär en total förvandling av den vackra dalgång vi bor i. På samrådet jag besökte frågade jag flera av de initierade om de skulle kunna tänka sig att skaffa en fastighet eller bo på randen av en vindkraftpark. Efter lite skruvande blev svaret naturligtvis nej. Undrar när Falsterbo får en vindkraftpark som granne ;)

/Stephan
Svar från Måns H 2023-03-21 17:42
Jag kan ju inte ge råd i ditt fall, men generellt anser jag att var och en har rätt och närmast skyldighet att hävda sina intressen som sakägare.

Det som fungerat bra är när bygdens folk är med från början och inte bara får nackdelarna utan blir delaktiga och får inkomster och kanske t o m kan se en del fördelar.

Falsterbo? Många som bor där är t o m emot en skyddsvall mot havet. Hellre en översvämning då och då än sämre utsikt.
Vilken glad överraskning att få läsa detta även här på Fotosidan.
Jag delar alla synpunkter. Vad beträffar livslängd och ersättning så har jag bestämt för mig att i tillstånd bygga vindkraft även innehåller skyldighet att riva och återställa platsen om ingen fortsättning önskas.
Svar från Måns H 2023-03-21 17:53
Håller helt med!

På platsen för fotot har det fungerat. Där stod flerdubbelt fler snurror i obegripliga formationer. De är borta nu.
Ersättning till närboende kommer att öka antalet vindsnurror, inte minska!
Svar från Måns H 2023-03-22 08:53
Jag tror du har rätt. Dom som är emot vindkraft ser det som ett skäl att stoppa ersättningsregler.

Dom som vill bygga kan nog ha olika åsikter. Holmen AB kan tänka sig ersättning,men inte från fall till fall utan att det ska vara fasta regler.
Vindsnurror ändrar landskap, ja. T.o.m. vid mitt gamla föräldrahem står det en del jättesnurror utanför på åkrarna och kastar rörliga skuggor.
Bodde ett tag i Danmark (slutet av 2000-talet) och passade på att åka kors och tvärs där.
Och det var lite av en chock att på den tiden åka på östkusten där med alla dessa låga och mycket ettriga småsnurror som fanns där (läs Vestas och andra danska tidiga fabriker som ledde introduktionen i världen).
Sverige och tidigare vistelseplatser hade ju inte sådana företeelser på den tiden. På en del turistorter finns små snurror fortfarande - tidiga installationer som väl är för dyra att uppdatera?
Men nu är ju vindsnurror vardagsmat i landskapsbilderna. Storleken på verken har ju ökat/ökar och turbinerna har väl varvat ned något.
Men generellt - smakar det så kostar det...
Svar från Måns H 2023-03-22 13:05
Så är det.

Som jag ser det så skjuter vindkraften inte problemen framför oss utan de uppstår här och nu - buller, det visuella, skuggor och så påverkan på fåglar och fladdernöss. Gruvor och så det enligt min mening lilla prpblemet återanvändning och slutförvar av det som inte återanvänds.

Fick nyss reda på att bitar av ståltorn kan användas som silo på gårdar och som vägtrummor.