Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Den ljusnande

Stan full av studentfirande. I lyckliga stunder närmade sig ljudnivån smärtgränsen. Uppifrån. Det ringer fortfarande i mina öron fast jag bara stod på trottoaren.

I stället för att fegfota tog jag fram fisheyezoomen, satte den på max vidvinkel (180 grader diagonalt) och körde sen fram kameran riktigt nära. Det fick bli som det blev.

Men först ett foto på himlen.

:

Och här samma foto på himlen.

Inlagt 2023-06-17 06:15 | Läst 342 ggr. | Permalink

"Hej Måns, Helt klart bra. Det ger en speciell närhet. Den optiska förvrängningen ger också en koncentration på mitten av bilden. Personligen skulle jag nog valt något mindre vidvinkel för att något större område i mitten blir verkligare. Det man slås av är att andragenerationen invandrare blir allt vanligare bland studenterna och studerande på universiteten. Vi går samma väg som USA där prestige universiteten har höga procent av invandrarbarn och speciellt flickor. Drivkraften i den gruppen är hög. Ha en fin helg Bob"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Måns,
Helt klart bra. Det ger en speciell närhet. Den optiska förvrängningen ger också en koncentration på mitten av bilden.
Personligen skulle jag nog valt något mindre vidvinkel för att något större område i mitten blir verkligare.

Det man slås av är att andragenerationen invandrare blir allt vanligare bland studenterna och studerande på universiteten. Vi går samma väg som USA där prestige universiteten har höga procent av invandrarbarn och speciellt flickor. Drivkraften i den gruppen är hög.

Ha en fin helg
Bob
Svar från Måns H 2023-06-17 10:29
Tack Bob! Det var kul att testa max vidvinkel, fick köra fram kameran jättenära. Tog några bilder med mindre vidvinkel också, dom blev tråkigare.

Hög andel andra generationens invandrare i de här bilderna. På flaken inte så hög. Gissningsvis vill en del föräldrar inte att ungarna ska fira på det sättet. Det verkar gälla både infödda och invandrare.

Din iakttagelse om högmotiverade invandrarfamiljer inte minst med tjejer tror jag stämmer.
Svar från Måns H 2023-06-17 20:30
PS. Kollade EXIF på näst sista bilden, bil med unga män: Den togs med fisheyezoomen på 17mm som påminner om påminner om vanlig vidvinkel med 17 mm brännvidd motsvarande 25 mm på s k fullformat.
Jag gillar fritänkare! Bra bilder det här! :)
/B
Svar från Måns H 2023-06-17 10:29
Tack Bengt! Tar till mig uppmuntrande tillropet!
Härlig spontanitet och mycket glädje i fina bilder. Ibland ska man frångå det vanliga och "normala". Fint med alla olika flaggor en sån här dag. Ljudvolymen kan dock vara utmattande minns jag.
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2023-06-17 20:39
Tack Lena för kommentar jag tar till mig! Funderade också på flaggorna. För mig som är lagom patriotisk helt OK att hemlandets flagga visas i detta sammanhang, gärna ihop med våran blågula.

Du har ju samma objektiv fast i Tokinaversion. Jag tycker att det visserligen böjer till alla icke-radiella linjer jättemycket, ofta störande, men faktiskt är bra på att teckna runda objekt, t ex människohuvuden, även en bra bit ut från bildmitt.