Dags för ny elektrifiering
https://www.dn.se/debatt/svensk-elmarknad-har-passerat-sitt-bast-fore-datum/
Tunga företrädare för svensk industri har slagit befogat larm. Mikael Staffas, vd och koncernchef, Boliden. Ulf Larsson, vd och koncernchef, SCA. Henrik Sjölund, vd och koncernchef, Holmen. Lotta Lyrå, vd och koncernchef, Södra Skogsägarna. Markus Rauramo, vd och koncernchef, Fortum. Johan Lindehag, vd, Ellevio.
Den akuta situationen med jättehöga elpriser i söder kommer inte att rätta till sig med dagens elmarknad. Den sattes i gång kring 1990 då det fanns ett väl utbyggt nät och balans mellan tillgång och efterfrågan. Nu har systemet blivit alldeles otillräckligt.
"I stället för att vara ett mål i sig själv måste elmarknaden i högre grad betraktas som ett medel som ska bidra till att vi når våra klimat-, närings- och säkerhetspolitiska mål."
"Ett lämpligt första steg vore att skyndsamt tillsätta en statlig elmarknadsutredning som får i uppdrag att föreslå konkreta reformer som kan komplettera dagens alltför kortsiktiga marknad."
De har helt rätt. Och inte bara elmarknaden utan hela systemet behöver reformeras. Miljöprövningen behöver t ex väga in klimatkrisen då nya ledningar och nya kraftkällor ska tillståndsprövas.
Här nedan bild som visar generationers vindkraft och eltransmission. Det är dags att ta nya tag.
/B
Inför andra världskriget satte myndigheterna in massiv sparpropaganda. Mamma var lojal och drog ner på det mesta inkl gaspolletterna. Snett över gatan bodde sysslingar till mig. Deras mamma brassade på som vanligt. Sen kom gasransoneringen och den beräknades efter åtgången året innan. Vi blev nästan utan.
Men i stort sett funkade ransoneringarna nog ganska bra under och efter andra världskriget. Folkhälsan förbättrades.
Hushållning med hjälp av miljöransoneringskort? En utmaning som det nuförtiden heter, men kan det hjälpa till att hålla klimatförändringen nere så att jorden förblir beboelig så vore det bra.
Sten
Jag har ju jobbat som byggbyråkrat och även haft kontakt med nätutbyggnadsfrågor. Det är genuint svårt att hitta acceptabla lägen. Sen tillkommer en miljöprocess där det mesta underkänns.
Bilden: Från södra Gotland. Stolptransformator, jag skulle tro från 10 kV till hushållsström (men vet ju inte).
På Gotland är ju strömavbrotten täta, jag får SMS från elbolaget nån gång i veckan. Gotlänningarna har närkontakt med en verklighet där strömmen inta bara finns i två hål i väggen.
Nu kablifieras allt mer. Snyggare och åsksäkrare så. Men det behövs också nya luftledningar vilket oroar mig då det gäller estetiken. Det nuvarande 40 kV nätet har brunimpregnerade trästolpar, ett nytt bättre nät får högre spänning och högre stolpar kanske av betong.