Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Cirklar rubbade. Gamla tråkiga NT tar nu tid att läsa!

På morron brukade jag gäspa mig igenom tidningen*. Skippade tråkigt förutsägbara ledaren, blint lojal mot (M). Lite lokala nyheter. Sen lösa namnsdagskorsordet, försöka lösa sudokun. Gäsp. Lite mer kaffe så var dan i gång.

Nu har nåt hänt. NT har skaffat sig en kulturredaktör, Erik Jersenius, som gör att det tar tid att läsa tidningen. Hela min dygnsrytm har blivit förskjuten!

Som igår, om Bach. En för mig ny belysning av hans verk och gärning, att Bach levde i tron. Jag har varit i hans kyrka i Leipzig, lagt märke till att Gustav II Adolf avbildas på helgedomens glasmålningar och fick reda på att "lejonet från Norden"  både där och i protestantiska delar av Sydamerika hyllas som förkämpe för Luthers läror. Men jag hade ändå inte alls fattat det som nu stod i NT: att vi i Sverige blivit pådyvlade protestantismen uppifrån och att detta kan förklara att vi övergett tron och t o m tappat kontakten med hur viktig tron har varit för våra förfäder och för dagens invandrare.

Och i lördags, en artikel om franske poeten Mallarmé. Upplysande om poeten, men också om mycket mer! Hur titanen Prometheus stal elden och gav den till "skapelsens mest meningslösa varelser", människorna.Nu står vi där med elden och med tekniken men saknar förståndet att låta elden och tekniken bli våra tjänare, inte våra herrar.

________________

* Norrköpings tidningar, NT, grundades 1758 och är landets äldsta dagstidning. Ägs av en icke vinstdrivande stiftelse (hur nu (M) kan acceptera att låta ett sånt organ företräda partiet) som det går bra för. NTM-koncernen har blivit ganska så stor.

Inlagt 2022-07-15 09:54 | Läst 562 ggr. | Permalink

"Hej. Intressant artikel och förnämlig kulturredaktör. Vi har en blaska i Eskilstuna som är dötråkig på samma sätt. Ultraliberal så in i väggen. Sa upp prenumerationen för flera år sen. Hälsar NL"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej. Intressant artikel och förnämlig kulturredaktör. Vi har en blaska i Eskilstuna som är dötråkig på samma sätt. Ultraliberal så in i väggen. Sa upp prenumerationen för flera år sen. Hälsar NL
Svar från Måns H 2022-07-15 10:53
Tack Nisse!

Om det var Eskilstunakuriren du menar så har dom ändå visat klorna under pandemin. Jag försökte få dom nominerade till Guldspaden för sina avslöjanden om hur Region Södermanland satte i system att vägra vårda dem som bodde på särskilda boenden. Under kriget var tidningen starkt antinazistisk och det sitter kvar i väggarna.
Uppsala Nya Tidning som numera tillhör samma koncern har exakt samma kolumntitel med samma färgsignal Och samma typsnittskombination i brödtexten. Däremot inte samma bett i kulturredaktionen. UNT är också stiftelseägd, vilket man ofta gör stor affär av.
/Gunnar S
Svar från Måns H 2022-07-15 20:04
Hej Gunnar! Intressant att koncernen kan göra stor affär av att var stiftelseägd och samtidigt ägna ledarutrymmen åt att bekämpa idén att skolor och vårdinrättningar hellre ska skötas i stiftelseform än som vinstdrivna aktiebolag.
mombasa 2022-07-15 20:30
Ja det är märkligt. Man tänker gärna att ”de har inte alla hästar hemma”, ”hissen går inte ända upp” eller nåt annat ditåt. UNT:s ledarredaktion är dessutom väldigt svajig. Ibland genomtänkt, ibland ”out of nowhere”.
/Gunnar S