Cement, försvar och el i Almedalen.
Almedalsveckan bjöd på ett för mig högintressant seminarium onsdag 6 juli 2022. För ovanlighetens skull var jag ute i god tid. Efter mig kom öns riksdagsledamöter, regiondirektören, länsrådet, regementschefen, regionfullmäktiges ordförande, Cementas vice vd och energiminister Khashayar Farmanbar. Han satte sig bredvid mig. Vi bytte några ord. Sen kom hans politiskt sakkunniga biträde. Jag flyttade mig så att hon skulle kunna sitta bredvid ministern.
Khasayar Farmanbar, Energiminister, Sveriges regering (S)
Almedalens särart är att alla officiella arrangemang är gratis och öppna för allmänheten. Det är bara att kliva in och vara med.
Cementa vill tillverka cement utan koldioxidutsläpp. Till att börja med genom att elda nästan som hittills, men skilja av koldioxiden och deponera den i norska f d oljefält. I ett senare steg genom att hetta upp kalksten och lermärgel elektriskt, ta vara på koldioxiden och deponera den. Nere i underjorden kan den med tiden omvandlas till sten om man hittar rätt plats, annars ska den ändå förbli avskild från atmosfären för all överskådlig framtid.
Karin Comstedt Webb, Vice VD, Heidelberg Cement Sweden.
För att få fram ström till detta behöver elproduktionen byggas ut. Idag är sol och vind från ön och havsbaserad vindkraft som kan fungera. Samtidigt behövs en ny och bättre kabel till fastlandet för att exportera överskott och att importera då det behövs. Ska det fungera behövs kapital, acceptans och tillstånd. Försvaret spelar en nyckelroll. Enligt min erfarenhet har försvaret hittills mest bara hindrat vindkraftutbyggnad.
Det var god stämning på mötet. Att få denna enorma omställning på plats känns inte helt omöjligt.
/B