Byta flagglina utan att fälla flaggstången.
Flaggstången på tomten på Gotland har varit med länge. Den har karaktär! Men behöver målas. Flagglinan var dålig, behövde bytas. (Fotot taget efter bytet).
För att komma åt måste man fälla ner flaggstången. Men den är tolv eller kanske fjorton meter hög och väger en hel del. Så jag klarar inte det jobbet själv. Och mycket har hänt i omgivningen sedan den restes. Numera sitter ett elskåp i ena fällriktningen. Bortom elskåpet återfinns landsvägen. Trafikverket skulle knappast gå med på att låta stången vara i vägen på vägen medan tre lager linoljefärg torkar.
I andra fällriktningen har ett askträd vuxit upp. Det har klappats och drabbats av askskottsjukan men överlevt. Det måste man vara rädd om.
Stången får klara sig utan målning. Flagglinan behöver bytas. Det fick ske på plats. Den löper genom ett block uppe vid knoppen. Trissan fungerar faktiskt.
Men huru trä igenom en ny lina 12 eller 14 meter upp? Min idé var att snedklippa ändarna och limma ihop dem med epoxy. Jag har gjort nåt liknande med persiennsnören, det funkade bra. Men den nya linan, fabrikat Flagmore, visade sig vara hur fluffig som helst inuti! Det fanns ingen substans att klippa snett i, inget att limma.
Äh tänkte jag, jag lägger helt enkelt omlott och limmar och surrar. Sagt och gjort. Men den skarven tog stopp uppe vid blocket. Tack och lov tappade jag ingen linända. Jag hade surrat vid knapen och hållit fast med självlåsande svetstång som extra säkerhet.
Vad göra? Jag lät Bing leta efter svenska tips på nätet. Alla förutsatte att flaggstången skulle fällas. Utom Kronans flaggfabrik, som föreslog att sy med stark tråd och hålla tummarna att det skulle funka. Men här fanns ju inget att sy i.
Det behövdes nåt tunt som kunde limmas med ett flexibelt lim utefter gamla och nya linan. Bomullsband borde funka! Jag tog till 25 cm bandlängd, snedklippte ändarna, limmade fast med silikonfogmassa. surrade med stark tråd och lät torka över natten. På morronen provdrog jag. Det skulle hålla hur bra som helst! Och kändes ganska smidigt.
Den här gången slank skarven utan vidare igenom blocket! Sen satte jag dit schacklarna, såg till att linorna låg i spiral runt stången för att inte smattra i vinden och surrade dem vid knapen.
Man kanske skulle skaffa flagga också? Eller åtminstone en vimpel!
------
Efterkoll på amerikanska sajter gav förslag att göra skarven genom att linda med eltejp. Jag har testat. Tejpen lossnade vid provdragning. Samma med silvertejp, den satt inte tillräckligt bra fast.
-------
PS: Varför satt inte silvertejpen kvar? Jag tittade med lupp och linan verkar väldigt luddig.
Jag svedde den över ett stearinljus. Luddet minskade drastiskt och linan krympte lite. Testade åter med textiltejp. Nu satt den bättre fast, men lossnade då jag provdrog.
Till sist använde jag textiltejp igen och surrade hårt med stark tråd. Det hjälpte! Provdragningen visade att skarven blivit stark och fortfarande något så när smidig.
Om nån vill prova det här metodförslaget själv, var noga med eldbehandlingen, surra noga, säkra ändarna på surrningen och provdra!
Drönare kanske? :)
/B
Hälsn!
Din metod innebär väl i stort sett samma sak, fast man limmar ihop utsidorna och trimmar i efterhand.
Jag gillar varken att hantera epoxy eller snabblim, men tycker att snabbhärdande epoxylim är lite mer hanterbart. För flagglinan funkade silikonfogmassa perfekt som lim till bomullsbanden, bet fast ordentligt och förblev elastisk sen den torkat.
(Silikonfogmassa används som utanpåliggande lim i en del modellsportsammanhang. Tål vätskor och vibrationer. Jag råkade ha hemma efter att ha monterat ett litet regnskydd över ett utvändigt eluttag på elskåpet, ville inte borra i det.)
/LG
/Stephan
Flaggstången har sett sina bästa dagar! Flaggstänger kan rasa ihop, minns från min skoltid att skolans jättehöga stång föll ihop, dessbättre under lektionstid så ingen person kom i vägen.
"Med lite värme" ------ menar du smältvärme? Sömnad med stark tråd är det Kronans Flaggfabrik nämner tillsammans med att "hålla tummarna". Du fixade det!
/Stephan
Plommonen var små p g a torra försommaren men smakade bra! Hade med mig en liten korg till min frus boende.
Skala av ytterhöljet på linan ca 20 cm, akta den inre kärnan vars uppgift är att ta upp dragkraften. Som att skala en elkabel.
Likadant i andra änden. Knyt ihop linan med en råbandsknop.
Kärnan är tunn och stark, löper lätt igenom blocket.