Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Brandsnack om kulturhus på Visbys Gamla Brandstation

Högsta samtalsnivån under Almedalsveckan 2022 återfinns i Visbys gamla brandstation. Den ligger nämligen allra högst upp i staden inom murarna. Brandsprutan och de andra redskapen drogs för hand. Det var en fördel att kunna rulla ned för backarna till bränderna.

Inomhus återfinns en utställnings- och möteslokal för Brandskyddsföreningen.

Där höll Brandskyddsföreningen premiär för sin poddcast "BrandSnack". Premiärens fokus var på kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Konstruktivt samarbete mellan brandskyddet, fastighetsägare, kommunen och antikvariska myndigheter kan förebygga mycket och leda till snabba och bra ingrepp om det ändå skulle börja brinna. Visby har idag väldigt mycket bättre detaljlösningar för brandskydd än förr. Gipsskivor, larm och brandvarnare för att tala klarspråk. Räddningstjänsten har skaffat sig utrustning för att hämta släckvatten från havet om det ändå skulle börja brinna.

Det gäller att dra lärdom av katastroferna. Då en stor innerstadsfastighet i Eksjö brann ner visade det sig att befintliga larm kopplats ur eller inte ens tagits i drift. Notre Dame i Paris hade klarat sig bättre om brandkåren larmats korrekt och börjat släcka tidigare.

Mats Björs, vd brandskyddsföreningen, Jan Bejrum, kamratföreningen, Roger Andersson, chefredaktör BrandSäkert,  Erika Hedhammar, utredare och sakkunnig i frågor kring riskhantering och restvärdesräddning vid Riksantikvarieämbetet.

Det finns mycket kunskap, men också stora svårigheter att få fram pengar till förebyggande åtgärder. Professionella fastighetsbolag har ibland lyckats att få ekonomin att gå  ihop genom att förbättra brandskyddet och förhandla ner försäkringspremierna. Jag tror att det finns mer att göra där. Försäkringsbolagen borde låta göra brandsyn och sätta premienivån efter en riskbedömning. 

Märk väl att försäkringsbolagen gjort och gör en hel del! I Visby sponsrade Länsförsäkringar en övergripande brandskyddsinventering. Nationellt sponsrar försäkringsbolagen Brandskyddsföreningen.

De stadsbränder som förr slog ut hela städer har upphört. Visby drabbades hårt under medeltiden. 1611 förstördes en stor del av norra innerstaden.  Nu brinner enstaka fastigheter. Oftast kan en brand begränsas till den brandcell där den uppstått. (Brandcell: Brandsäkert avgränsad del av byggnad, t ex en bostadslägenhet.)

Brandhake och klocka:

Brandstationen byggdes av gråvitt silikattegel för mer än hundra år sedan. Den lades ner på 1950-talet och blev sen förråd. Så småningom inrymdes en lokal åt kamratföreningen. 2016 sålde Region Gotland fastigheten till högstbjudande. Brandskyddsföreningen Gotland lyckades då förvärva fastigheten. Målet är att den ska bli ägd av en stiftelse.

Jan Bejrum var brandchef 1982 - 2006 och har sen dess fortsatt att vara engagerad för brandskyddet och för Gamla Brandstationen.

Inlagt 2022-07-06 07:10 | Läst 802 ggr. | Permalink

"Hej! Vi hoppas att kunna öppna upp Klintens brandstation till nästa sommar för allmänheten.MvhJB"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej. Den gamla brandstationen verkar vara ett trevligt och intressant ställe att besöka. Fint med eldsjälar som får stället att leva. Hälsar NL
2022-07-08 10:11   Jan Bejrum
Hej!
Vi hoppas att kunna öppna upp Klintens brandstation till nästa sommar för allmänheten.MvhJB