Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Bilder på Lindeberget till Wikipedia

Nu är det en dag kvar att delta i Wikipedias tävling "Wiki loves Earth" med foton på naturreservat!

Här två bilder som jag lagt in. De visar nya naturreservatet Lindeberget på Gotland. Eftersom jag byter både dator och bildbehandlingsprogram är det mycket att få att fungera och vänja sig vid: MacMini M1 med Bridge 2022, Affinity Photo och en ny version av Nik Collection Viveza. De här två bilderna gick riktigt smidigt att ta fram! 

Översiktsbilden visar berget sett från vägen mellan Visby och Hemse. Berget är bland de högsta på Gotland,  hela 63 meter över havet. Det var väl bland det första som stack upp ur det forntida havet då inlandsisen smälte.

Bilden togs med Pentax K-1 och mitt nyservade Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f/2,8. DNG-filen är obetydligt processad.

Bilden här nedan visar klintkanten med sina sedimentära avlagringar och att det kväller ut lerhaltigt vatten. Platsen är av internationellt intresse som en lokal för sedimentär stratigrafi.

K-1 med Pentax FA 35 mm. DNG-filen bearbetad i Affinity Photo och Nik Viveza 3 för att lyfta fram detaljer ur skuggorna. Det gick fort, en övergripande justering och sex "control points" på en liten stund, sen liten skärpning  och export som jpg-fil.

Inlagt 2022-05-30 01:01 | Läst 875 ggr. | Permalink

"Hej, De sedimentära bergarternas stratigrafi berättar ju allt vi vet om jordens historia och djurens utveckling. Det är ett oerhört spännande arbete paleontologerna har som får jobba med detta pussel. Det är förvånande att det är ett så litet ämne vid våra universitet. Vårt land har massor med sedimentära bergarter. Jag har aldrig haft så kul som när jag läste grundkursen i geologi här i Lund. Då var blivande lärare i naturvetenskapliga ämnen tvungna att ha den kursen. Din fösta bild tagen med med vidvinkel gluggen har en del distorsion. Trädet lutar betänkligt och även de borta i kullen. Det kunde du ha rätat upp i något program. I LR är det enkelt. Förlåt att jag nämner det, det stör inte så mycket. Ha det väl Bob"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
De sedimentära bergarternas stratigrafi berättar ju allt vi vet om jordens historia och djurens utveckling. Det är ett oerhört spännande arbete paleontologerna har som får jobba med detta pussel. Det är förvånande att det är ett så litet ämne vid våra universitet. Vårt land har massor med sedimentära bergarter. Jag har aldrig haft så kul som när jag läste grundkursen i geologi här i Lund. Då var blivande lärare i naturvetenskapliga ämnen tvungna att ha den kursen.

Din fösta bild tagen med med vidvinkel gluggen har en del distorsion. Trädet lutar betänkligt och även de borta i kullen. Det kunde du ha rätat upp i något program. I LR är det enkelt. Förlåt att jag nämner det, det stör inte så mycket.

Ha det väl
Bob
Svar från Måns H 2022-05-30 20:46
Visst är det ett spännande pussel. Och svårt! Inte ens Linné förstod hur Skaparen gjort då han skapade Hunneberg. Och Gotland är ju byggt av kalksten m fl sedimentära bergarter som skapades i ett hav vid ekvatorn för 400 miljoner år sen.

Objektivet är nästan distorsionsfritt, det du påpekar är snarare ett vertikalperspektiv pga att jag lutade kameran lite uppåt. Ett medvetet val, jag försöker spänna av lite och acceptera sånt här ibland.

Tack Bob för fin kommentar!
Jag längtar till Gotland! Tack för det Måns! :)
/B
Svar från Måns H 2022-05-30 20:48
Även jag! Nästa tur blir så att jag kan kolla Almedalen!

(Cykelbutiken i Klintehamn, den med extrema hojar, har stängt.)