Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Atmospheric Optics goes AI

För den som vill veta mer om regnbågar, haloeffekter och andra märkliga ljusfenomen har Atmospheric Optics varit (och är) en guldgruva! Professor emeritus Les Cowley med kollegor utvecklade en gång i tiden "Halo Sim", en beräkningsmetod som med fysik och matematik som grund simulerar olika haloeffekter. Sen lade han in foton och fick snart följare över hela världen.

Jag är en av dem. Vi skickade in foton som ibland publicerades tillsammans med en sakkunnig kommentar. Det är inte bara uppe i skyn ljuset bryts på förunderliga sätt. Vågorna kan ge skarpa brytningslinjer på sjöbotten, fåglarnas färger i fjäderdräkten beror på diffraktion och nere i makroskalan kan man skönja effekterna av kvantmekanik.

En gång fick jag syn på en vacker dubbel regnbåge, men hade inte rätt objektiv på kameran. Så jag tog 20 bilder med det normalobjektiv som satt på kameran. Les hjälpte mig att montera ihop sexton av dem till en korrekt bild som jag publicerade här på Fotosidan. I sin blogg Opod, Atmospheric Optics of the Day, använde han den för att förklara vad vi ser. 

Utsikt mot höghuset "Utsikten" i Norrköping. Pentax K-5 (APS-sensor). 16 delbilder med Pentax 50mm. Montage Les Cowley.

För ett par år sen verkade det som att Les Cowley valt att lägga ner sajten. Men den kom igång igen, fast med allt färre nyheter.

Sen en tid har det hänt nåt. I stället för originaltexter kommer AI-genererade uppsatser, i bästa fall med länk till originalbilderna. I just detta fall har det blivit så här:

https://atoptics.co.uk/blog/why-do-we-see-rainbows-the-sky-transform-opod/

Jag frågade Les. Han skrev att han numera inte ansvarar för sajten. Och att AI inte bidrar med nåt originellt. Jag uppfattar läget som att han fortfarande äger sajten, men har överlåtit driften. Förhoppningsvis ska den finnas kvar på nätet med intressenternas stöd. Dessa använder AI för att konvertera de befintliga bloggarna till något mer webbanpassat. Ibland finns en länk till originalartikeln, så här:

"Note: this article has been automatically converted from the old site and may not appear as intended. You can find the original article here."

Dessbättre finns originalsajten kvar än så länge! Fortfarande en guldgruva för allt som har med ämnet att göra. Den har bytt namn, heter nu:

https://old.atoptics.co.uk

Sammanfattning:

Den gamla guldgruvan med originalinfo om halo- och regnbågsfenomen och andra ljusbrytningar  finns kvar, men med ändrad adress, https://old.atoptics.co.uk/.

Den nya sajten har AI-genererat innehåll med den gamla sajtens bloggar som bas. Den har övertagit originaladressen https://atoptics.co.uk/

Inlagt 2024-01-24 10:01 | Läst 490 ggr. | Permalink

"Spännande bild du fick till där med viss hjälp! Antar att han är rätt gammal nu (?) och därför trappat ner.. Bra att sajterna ändå verkar vara tillgängliga! Hälsn!"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det är verkligen förunderligt med halo och regnbågar. Varje gång när man ser dem, så står man där och gapar som en fisk på torra land.

Lika mycket förundras jag över folk som ger sig på detta matematiskt. Undrar om de ser samma saker som oss andra eller om de missar hela grejen och hela magin när de står där och tänker på annat istället.
Svar från Måns H 2024-01-24 18:01
Hej Sten-Åke!

Les Cowley blir minst lika förundrad som någon annan! Tappar hakan inför naturen. Och påpekar att vi människor som anser oss så vetande inte har nån aning om vad 95 % av universum består av.

Själv åkte jag dit på halon för många år sen. Seglade i Vänern och tittade uppåt som man ju gör då man seglar. Det var nåt som såg ut som en regnbåge där uppe! Blått inåt. Då fanns inte Internet och ingen visste vad det kan ha varit. SMHI:s Pohlman hade då en spalt i DN och jag frågade honom. "Cirkumzenital halo." Jag blir fortfarande förundrad!
Spännande bild du fick till där med viss hjälp! Antar att han är rätt gammal nu (?) och därför trappat ner.. Bra att sajterna ändå verkar vara tillgängliga!
Hälsn!
Svar från Måns H 2024-01-24 22:30
Hej Jan! Vet inte åldern men han har varit emeritus i decennier. Betr bilden så tog jag alltså 20 bilder, fick hjälp med montaget och gjorde slutjobbet själv. Ett mycket trevligt samarbete! Hoppas sajterna nu är rimligt framtidssäkrade.