Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Arkitekt TSAR och Holmentorget

Idag kollade jag en utsikt över Holmentorget i Industrilandskapet. Det där torget blev inte bra, tänkte jag. Jag ville har det TAJT, en LITEN öppning i det som varit ett extremt kompakt fabriksområde. Men det blev för stort. Man borde ha varit en arkitekt TSAR så att det blev som man ville.

Å andra sidan, sa förnuftets röst, så är det bra att saker och ting stöts och blöts och till slut kanske tilltalar fler. Eller t o m fungerar.

Och titta här!

Nere på torget plåtade en grupp tjejer och killar en tjej i väldigt röd mössa och svarta kläder. Hon låtsades meka med en cykel.

Den här tjejen var en av dem i gruppen som hade designat kläderna. De är avsedda för kontorsbruk och hon var väldigt nöjd med designen. Och där gick jag och var missnöjd med torget som jag varit med och designat.

Skyltarna "Holmentorget" var jag desto nöjdare med. Själva namnet växte fram i ett grupparbete. Det fanns yvigare förslag, men allt  kokade ner till det enklaste och bästa.

Skyltarna har fin typografi och traditionell utformning. Passar på platsen.

Inlagt 2021-03-04 13:13 | Läst 665 ggr. | Permalink

"Jag får en väldig hemlängtan av dina blogginlägg. En stor del av släkten kommer från Norrköping, och det blev min första "egna" hemstad, dit jag flyttade från Linköping som 19-åring. En fantastiskt fin men kort tid. Jag blir väldigt nostalgisk vid minnena av att cykla omkring och fotografera planlöst, och trava in på Arbetets museum mest hela tiden. Det är en så oerhört lyckad omvandling av de gamla fabrikerna till en modern stad, och det är kul att veta att du är inblandad i den! Flyttar jag hem till Sverige igen, så blir det nog dit."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Holmentorget i Luleå, Piteå eller vad skall man gissa på? Nej, vid Holmenkollen förstås.
Lena Eriksson 2021-03-04 16:34
Norrköping
Svar från Måns H 2021-03-04 16:35
Sveriges baksida, Norrköping!

(Gillar Holmenkollen, du har koll!)
Storleken har möjliggjort för trevliga konserter mm...men jag hade velat haft mer grönska i ytterkanterna. Skulle blivit vackert till allt det steniga och inbjudit till att vilja sitta ned ett tag.
Svar från Måns H 2021-03-04 16:50
På industritiden fanns här icke ett grönt strå utom möjligen lite ogräs. Så min åsikt var att det skulle förbli så, industriella miljön får inte bli för gullig. Hela projektet var dock en lång förhandling. Länsstyrelsen ville ha träd och fick träd. Dom står på Laxholmstorget.

Vad tror du om några träd och bänkar uppemot Kvarngatan? Eller annan grön avgränsning mellan torget och Kvarngatan?
Lena Eriksson 2021-03-04 17:26
Lite träd el dylikt uppe mot Kvarngatan, där ett par bänkarna står, så tänkte jag nog....just nu har jag svårt se hela bilden med de nya höga husen och trappan på andra sidan Kvarngatan...kanske planteras det träd där som gör sitt till?

För övrigt gillar jag platsen...trappan upp från torget till Kvarngatan och själva gatan bort...(din sista bild) där har jag tagit många bilder! Ett snyggt fotoställe! 😊
Jag får en väldig hemlängtan av dina blogginlägg. En stor del av släkten kommer från Norrköping, och det blev min första "egna" hemstad, dit jag flyttade från Linköping som 19-åring. En fantastiskt fin men kort tid. Jag blir väldigt nostalgisk vid minnena av att cykla omkring och fotografera planlöst, och trava in på Arbetets museum mest hela tiden. Det är en så oerhört lyckad omvandling av de gamla fabrikerna till en modern stad, och det är kul att veta att du är inblandad i den! Flyttar jag hem till Sverige igen, så blir det nog dit.
Svar från Måns H 2021-03-07 17:49
Tack Mattias! Hemlängtan kan vara svår att hantera. Jag längtade jättemycket efter min hembygd Stockholm men fick jobb på andra håll och på den vägen är det. Har ingen släkt här, tyvärr, det hade varit bra för att rota sig. Nu har jag bloggat i ett par veckor och det blir ju en dagbok även för mig, en ny erfarenhet, och att lägga ett litet strå lokalkunskap till stacken verkar kunna ge mer hemkänsla.

Hoppas coronan lättar så att du kan komma hit och kolla läget på plats!
Sven Blomquist 2021-03-07 18:07
Jag är född och uppvuxen i Malmö så jag längtar inte tillbaka.....