Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Allmänna Byggnadsläran 1890. Finns nån liknande bok om fotografering?

"Handledning i ALLMÄNNA BYGGNADSLÄRAN med hufvudsakligt afseende på HUSBYGGNADSKONSTEN" publicerades 1890.

Det var den tredje utökade upplagan. Den var omarbetad till metersystemet. Författaren E. E. von Rothstein var  utbildad i Sverige och Tyskland och arbetade som arkitekt vid Överintendentsämbetet, som professor, och som projektör. Nybrokajen, Vasabron mm i Stockholm och ett antal kyrkor runt om i landet är delar av hans ännu befintliga verk.

Första upplagan publicerades 1856. Ur Rothsteins företal: "Då detta arbete är det första i sitt slag, som blifvit framlagt för allmänheten, vågar jag anhålla om ett inte alltför strängt bedömande däraf".

Förlagor fanns sedan antiken. Vitruvius tio böcker om arkitekturen innehåller synnerligen konkreta anvisningar om hur man ska bygga för att det ska hålla. Det fanns nyare (dvs efter medeltiden) italienska och franska förlagor. Rothstein hade tillägnat sig tysk teknik. Senare, på 1930-talet, kom tyska Bauentwurfslehre av Ernst Neufert. Nu finns fyrtiotredje upplagan tillgänglig. Många anser att om man gör som det står där så blir det rätt. Svenska efterföljaren, handboken "Bygg", kom med sin första upplaga 1947. Gör man som det står i 1960-talets upplagor bygger man miljonprogram.

Rothsteins bok återutgavs i faksimilupplaga 2003. Initiativtagare var Karl-Magnus Melin. Han är byggnadsvårdare, timmerman, forskare och föreläsare. Doktorerar på 1100-talets timmermän i Lunds stift. Har varit med och återuppbyggt nedbrunna Södra Råda kyrka, ett stort "hands-on" forskningsprojekt.

Som synes är boken propert inbunden. De 600 ursprungliga sidorna har kompletterats med ett kort nutida förord av Karl-Magnus Melin och en efterskrift av restaureringsprofessorn  Ove Hidemark. Illustrationerna kommer precis som i originalet separat, 9 planscher invikta i ett kuvert. Accent Förlag tryckte upp 2000 ex. Alla såldes. Detta återutgiva verk finns att köpa antikvariskt. Jag kollade värdet och finner att jag borde höja hemförsäkringen.

Sen jag åter läst igenom mitt exemplar av 1890 års allmänna byggnadslära gick jag till Stadsbiblioteket för att höra om dom har nån liknande bok från den tiden om fotografering. Jag fick bra hjälp av en intresserad bibliotekarie. Men han hittade ingen. Vet nån av er om det finns någon sådan bok?

Inlagt 2022-08-17 10:55 | Läst 928 ggr. | Permalink

"Fotoböcker i all ära men din bok är något extra ;) Jag har ärvt två band från min far, Bau-Und Kunstzimmerei mit besonderer berucksichtigung der ausseren form av arkitekterna-professorerna Theodor Krauth och Franz Sales Meyer (Karlsruhe). Utgiven första gången 1893 och vidare i 30 upplagor fram till 2012 i Tyskland. Upplagan jag har (3:e) är från 1899 och innehåller 139 `volltafeln´ samt 361 mindre bilder. Har läst igenom valda avsnitt och man kan inte annat än bli imponerad. Gissar att din bok (från 1890) och mina har många beröringspunkter. /Stephan"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vad sägs om Gösta Skoglunds bok? ;) Eller va det inte nå'n Hertzberg, eller vad han nu hette, som skivit en fotobibel?
Skall googla! :)
/B
Svar från Måns H 2022-08-17 11:34
Avvaktar med spänning!

(Skoglund är yngre, ska kolla ändå!)
Professor Helmer Bäckström, Fotografisk Handbok från femtiotalet.
Benganbus 2022-08-17 12:38
Där kom svaret! Tack! :)
/B
Svar från Måns H 2022-08-17 19:02
Bäckström, ska kolla!
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/John_Hertzberg
Hittade det här! Norrköpingsbo! Vet inte pm det va han jag menade! Letar vidare! :)

Svaret har vi fått av Lars Göran, det va Helmer Bäckström jag menade, men kom på ett sidospår med Hertzberg! Så kan det gå! :)
/B
Svar från Måns H 2022-08-17 19:11
John Hertzberg från Norrköping var ju mannen som framkallade Andréexpeditionens bilder. Framgångsrik fotograf. Det borde finns kvar nåt han skrivit.

Helmer Bäckströms bok 1942 verkar väldigt intressant, se Peter Hennigs inlägg.
Eftersom Fotografisk Handbok kostade alldeles för mycket för en ung student, köpte jag Photographic facts and formulas som visade sig innehålla mycket matnyttigt.
Mina "Fotografisk handbok" av Helmer Bäckström i två band är utgivna 1942. Det är just att han fick med antireflexbehandlingen, som var en stor nyhet då.
Vad jag vet var, och är, han vår enda professor i teknisk fotografi. Den som kan sin Bäckström, vet mycket om detta med fotografi.
Obegripligt att din bibliotekarie inte kände till/kunde hitta Helmer Bäckström!
Svar från Måns H 2022-08-17 19:30
Jag frågade efter bok från 1890 eller i alla fall senast sekelskiftet. Duktiga och hjälpsamma biblitekarien breddade inte till 1930-talet,. Bäckströms böcker verkar verkligen intressanta! Ska kolla med bibblan.

(Kul att se dig här på FS igen, hoppas du haft det bra på Åland!)
syntax 2022-08-17 19:39
Jo tack, sommaren på Åland har varit utmärkt.
Sedan den knallheta sommaren 2018, har vi haft en kall sommar (2019), och resten perfekta svenska semestersomrar - vare sig för varmt eller för kallt. Badkrukan har varit i och simmat jättemycket... :-)
Fotoböcker i all ära men din bok är något extra ;)
Jag har ärvt två band från min far, Bau-Und Kunstzimmerei mit besonderer berucksichtigung der ausseren form
av arkitekterna-professorerna Theodor Krauth och Franz Sales Meyer (Karlsruhe).
Utgiven första gången 1893 och vidare i 30 upplagor fram till 2012 i Tyskland.

Upplagan jag har (3:e) är från 1899 och innehåller 139 `volltafeln´ samt 361 mindre bilder. Har läst igenom valda avsnitt och man kan inte annat än bli imponerad. Gissar att din bok (från 1890) och mina har många beröringspunkter.

/Stephan
Svar från Måns H 2022-08-17 21:13
Visst blir man imponerad av bredden och djupet i vetandet!

Tyskland och tyskt vetande stod väl som förebild från en bit in på 1800-talet fram tills slaget om Stalingrad, sen började vi orientera oss åt det anglosaxiska hållet.
Om man ska leta efter det ultimata verket om fotografi så är nog Bäckströms det rätta. Hertzbergs erfarenheter är nog lite för gamla. (Väl medveten om att de sannolikt skrivits ett eller annat på noggrann tyska eller något engelsk encyclopedisk verk.)
Problemet i fotografi, om man nu får kalla det ett problem, något som Bäckström inte kunnat ana var den fullständiga revolution vad gäller framkallning, lagring, efterbehandling och distribution som den digitala verkligheten inneburit
/Gunnar S
Svar från Måns H 2022-08-17 21:26
För klassiskt byggande är Rothsteins bok en bra källa. Det finns en hel del modern litteratur om byggnadsvård, men att läsa originalet har sitt speciella värde.

Jag tänkte samma betr fototeknisk bok, men inser nu att en bok från 1942 (i två band) kan ge den där speciella autenticiteten. Ska kolla på bibblan!

Och visst har det digitala vänt upp och ner på det mesta. Lite läskigt på det sättet att så mycket egentligen är omöjligt att förstå, nån har programmerat på det här sättet och det är bar att acceptera det som kommer out of that black box.
mombasa 2022-08-17 21:49
Jovisst, mycket har vänts mer eller mindre upp och ner. Men den digitala ”revolutionen” har est påverkat bildhanteringen, men väldigt lite om optik eller det grundläggande fotografiska berättandet. Det är bara det att möjligheterna att välja uttryck har ändrats fundamentalt. Till nackdel för berättelsen? Tål att diskuteras.
/Gunnar S
syntax 2022-08-17 21:59
Det kan ju vara lite betänkligt med det digitala (fastän jag äälskar det digitala mörkrummet). Man vill ha ett hantverk - något att ta på. Här en lite blänkare från i dag eftermiddag:

Besökte gamle vännen Peter G. på Karlavägen (Leica Center). Där gapade hyllan för färgfilm tom. I ödsligheten stod 2 (säger två) rullar Kodak Portra 800.
Vad är nu detta?? Jo, sade Peter - kidsen köper rubbet. Vill det sig väl kanske jag får leveranser i oktober! Tillverkarna har inte en chans att möta efterfrågan. Man hade inte i sin vildaste fantasi kunnat vänta sig detta. De flesta emulsionsmaskinerna hann bli skrotade, och det skulle dra gigantiska summor att nytillverka sådana.

Det finns uppenbarligen ungt folk som gillar hantverket.
Svar från Måns H 2022-08-17 23:06
@ Peter: Kidsen köper rubbet! Wow.
Ser ut att vara en vacker bok, ur flera synpunkter! Förstår glädjen att hitta en återutgivning. Hållfasthetslära och statik står sig även om det finns fler material att välja på i dag, hälsningar/ Björn
PS Är kvar också denna vecka, vi hanterar värmen bättre här i Korsheden :-)
Svar från Måns H 2022-08-17 23:19
Jag köpte boken då den kom ut i nyutgåva, i princip för att läsa den. Man tänkte annorlunda, då skulle ett hus vara gediget, numera uppbyggt av en mängd olika material (och ibland knappt det, det finns nybyggen man kan karva sig igenom med kniv, bara gipsskivor, plastfolie och isolering.)

Varmt och framförallt klabbigt här i Norrköping just nu, 30 grader som mest, 23 grader och för fuktigt ute på balkongen nu kl 23.15.

(Jag åker till Gotland 30 aug och blir där ca 10 dar.) / Måns