Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

AI fixar bilden till debattartikeln

För en månad sen opererades min fru och fick ny höftled. Allt gick bra och min fru börjar komma på benen igen. Ett djupt känt tack till ortopeden och alla på boendet!

Vår dotter ställde in en utlandsresa för att vara på plats. Det blev en del avbeställningar. Reseförsäkringen täcker dessa. Men då behövs ett LÄKARINTYG. Efter en månad kämpar ortopeden fortfarande med att få fram pappret.

Förr hade doktorn ofta en läkarsekreterare som fixade allt. Doktorn satte bara dit sin signatur. Det tog 15 sekunder. Nu ska doktorn göra jobbet själv i datorn. Det känns för mig inte helt optimalt att den som genomgått en sjuårig utbildning till kirurg och sen blivit jättebra på det jobbet ska behöva skriva såna intyg. Tänk om administrativ personal med adekvat utbildning fick utfärda rutinmässiga intyg! Jag hörde mig för. Reaktionen blev nämen så har vi aldrig gjort. Idén är uppenbarligen disruptiv, systemomstörtande.

Funderar på att skriva en debattartikel. Då behövs en bild. Egentligen vill redaktören välja bild själv, men nån gång kan ett bildförslag godtas. Jag bad ChatGPT göra en bild av en utarbetad doktor som tittar på datorskärmen med en mycket sjuk patient i bakgrunden. Efter 15 sekunder kom en bild. Jag bad om lite justering och efter ytterligare några sekunder blev den så här. Bra jobbat, AI tycker jag.

Efter tre varv i Affinity Photo blev doktorn rödögd med svarta ringar under ögonen. Patienten blek. Det kom text INTYG på datorskärmen. Visserligen på bakvänt och på baksidan, men man kan inte få allt av gratisversionen av Chat GPT.

Funkar bilden?

 

Inlagt 2024-09-09 09:05 | Läst 276 ggr. | Permalink

"Kul ide! Tycker att patienten är mycket bättre på bild 1, ser onaturligt ut på bild 2. Doktorn är väl ok på bild 2 men tycker att man på bild 1 ser att han är sliten. Jag hade alltså nöjt mig med bild 1:) Daniel"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul ide!
Tycker att patienten är mycket bättre på bild 1, ser onaturligt ut på bild 2. Doktorn är väl ok på bild 2 men tycker att man på bild 1 ser att han är sliten. Jag hade alltså nöjt mig med bild 1:)

Daniel
Svar från Måns H 2024-09-09 11:01
Tack Daniel! Värdefull feedback. Sen du svarade har jag spetsat till patientens blekhet ännu mer. Det kanske är overkill!

Avvaktar lite, det kanske kommer fler kommentarer.
Håller med föregående, jag tycker att bild 1 är bättre, 2:an tycker jag känns lite överdriven.
/Affe
Svar från Måns H 2024-09-10 08:25
Tack Affe! Nu sen jag hunnit reflektera ansluter jag mig helt till Daniels och din bedömning. Jättebra att få era åsikter!

----

Stor debatt pågår ju nu om AI och om AI-genererade bilder. Programmen tar material överallt på nätet utan att betala upphovspersonerna. Illustratörer blir utan uppdrag. Och AI drar ström som oftast tillverkas i fossildrivna kraftverk.
alf109 2024-09-10 08:43
Det finns sätt att neka att ens bilder används för att utveckla AI på t.ex Facebook. Jag skrev en sådan invändning och fick svar att de inte skulle använda mina bilder.
Poromaa 2024-09-10 09:55
Jag har gjort samma sak på de sociala medier där jag är mest aktiv, men om det fungerar i realiteten är man ju lite undrande över. Bra därför där att du fick besked från FB, förvånande, men bra.

/Samuel
Poromaa 2024-09-10 10:13
Tack för tipset, förresten Alf. Jag testade det hos Meta och det verkar funka...:)
/Samuel