Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Mattias Goldmann om trollfabriker

"Chevalier d’honneur et du mérite" är en titel Mattias Goldmann tycker är kul att ha fått. Att en miljökämpe kunde bli adlad kändes uppfriskande. "Knighted by the French President" är en engelsk översättning. På svenska "Riddare av ära och förtjänst" utsedd av Frankrikes president.

Grundare av 2030-sekretariatet. Aktiv som Grön Bilist. Med mycket mera. Nu på tåg hit från Bangkok där han jobbar på svenska ambassaden. Eller kanske nyss hemkommen. I går publicerade han det här blogginlägget om trollfabriker mot miljön:

https://supermiljobloggen.se/debatt/kronika-debatt/mattias-goldmann-trollfabrikerna-forpestar-och-forringar-klimatarbetet/

Själv har jag träffat Mattias på Almedalen som han berikat med sin närvaro. Alltid faktabaserat men gärna spektakulära utspel.

1 juli 2013 kom en lycklig Mattias Goldmann i mål i Visbys hamn efter Gröna bilisters demonstrationsresa med elbilen Nissan Leaf. De besökte 40 kommuner mellan Ystad och Haparanda och åkte sen till Gotland och Almedalsveckan. Innan dess hade Gröna Bilister letat fram de minst miljöskadliga fossilbilarna. Nu visade de att elbil funkar! 

Almedalen 2017 och Mattias Goldmann var överallt hela tiden. Lite äldre, mer erfaren, samma driv som tidigare för miljö och klimat och teknisk utveckling.

Det året utsågs han till landets mest inflytelserika person i miljösektorn.

Inlagt 2024-07-08 09:15 | Läst 307 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Han har definitivt gjort ett avtryck, det jag minns mest är spritbilarna, men med laddstationer som är aktuellt nu så plockas spritpumpar bort från mackarna, folk köper V8 som miljöbil för den kan gå på sprit och kör sedan på bensin. Min dotter har en Leaf, är mycket nöjd med den som pendlarbil, kan inte bli billigare.
Svar från Måns H 2024-07-10 23:54
Puffade Gröna Bilister för etanoldrift? Det har jag i så fall förträngt, jag trodde aldrig på etanolen. Utom som tillsats i vanlig bensin, det funkade ju rtedan på 1950-talet, tror det hette lättbentyl, sprit i st f bly för att höja oktanet.

Var rädd om Leafen! Räckvidden är ju inte så lång men i övrigt bra bil.

Nya elbilar har blivit onödigt tillkrånglade och jättedyra. Min dotter leasade Renault Zoe i nio år och var nöjd, men nu finns den inte längre och det som finns kostar 50% mer att leasa utom MG 4 så det fick bli en sån.