Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Silver (och silverputs)

Silver är ju en viktig del av fotohistorien. Och en viktig del nu. Aktuella Oscarsvinnaren "Oppenheimer" filmad med analog 70mm film, där har det gått åt en hel del silver! Jag hade inte tänkt se filmen men har tänkt om, vill se fotot!

Hemma i översta kökslådan återfinns en del nysilverbestick i varierande skick. En del blankt men somligt går inte att hålla blankt. I går testade jag en metod guldsmeden Thomas Johansson här i Norrköping tipsade om. Man lägger aluminiumfolie i botten på en plastbunke, tillsätter 3-4 teskedar bikarbonat, lägger dit silversakerna, häller på kokande vatten, låter verka en stund, eftersköljer och putsar med bomullstrasa.

Folien påverkades en hel del. Bitvis blev det ganska starka färger.

Pentax K-1 slarvigt nog handhållen. Objektiv Pentax FA 100mm Macro på max närgräns, avbildningsskala 1:1. 

Silvret förblev blankt där det varit blankt. Där det tappat glansen vart det ännu mörkare. Sen jag sköljt av och gnuggat med en bomullstrasa blev det snyggare än jag nånsin sett det. Där vanliga Häxan silverputs inte kommit åt kom kemin åt.

Thomas förklarar så här:

"Det blir galvaniska strömmar mellan det två metallerna. De oxiderade kopparatomerna lossnar och vandrar iväg till aluminiumfolien."

"Tänk även att det inte funkar att ha mat i en rostfri skål som du täcker med aluminiumfolie. Då blir det fräthål i aluminium ifall den kommer i kontakt med maten."
*
Ska bli spännande att se om resultatet står sig! I bästa fall återstår bara rent silver i ytan och det oxiderar väldigt sakta. 

Inlagt 2024-03-13 09:41 | Läst 374 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jodå, det där är en känd metod, och det går lika bra med ättika eller vanligt salt som med bikarbonat. Silvret och aluminiet bildar ett elektriskt batteri (som är kortslutet eftersom silvret skall ha kontakt med aluminiet), och vad som är intressant här är att det utvecklas vätgas vid silvrets yta. Det förenar sig då med svavlet som gjort silvret svart (det är alltså inte "oxiderat" utan "sulfiderat"), och bildar svavelväte i gasform, som bubblar bort.

Och svavelväte, det luktar - - - SURSTRÖMMING! (Mums!) Har man rejält svartnat silver, så kan man utan vidare känna doften när reaktionen kommit igång ordentligt. Starkt är det inte, men tydligt för en surströmmingsvän.

Mycket riktigt krävs en del efterputs för att få riktigt fint resultat, men det är inget mot om man skulle försökt gnugga bort all silversulfid mekaniskt. Och silvret slits mycket mindre.
Svar från Måns H 2024-03-13 18:18
Intressant info! Guldsmeden tänkte nog på äkta silver. Då det gäller bruksföremål innehåller sånt silver en del koppar.

Nysilver i bestick är ju enligt min uppfattning (Wikipedia har inte riktigt samma) en tunn beläggning av silver på själva föremålet som är tillverkat av alpacka, en legering med till exempel 60% koppar, 20% nickel och 20% zink.

Att silver svartnar av svavel märktes påträngande väl då jag var liten och familjen bodde där spisen drevs med stadsgas. Och mamma var väl medveten om att undvika kontakt ägg/silver.

Den där typiskt bortnötta ytan där skeden möter bordet var lite gulnad innan, men efter elektrobehandlingen helt blank. Där kanske receptet funkat så att koppar transporterats bort och alpackan lokalt fått högre halt av nickel och zink, blivit en legering som Wikipedia kallar nysilver.

Tack Per!
Tänk vad aluminium är bra säger en gammal aluminiumfantast! Fö tänkte jag lägga till det som Per redan skrivit, det svarta är inte oxid utan sulfid, det kan vara bra att veta. Ägg och silver går inte så bra ihop tex. Silver är en ädel metall o oxiderar inte. Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2024-03-13 19:00
Tack Björn!

Spännande detta med silver. Att metalliskt silver utgör det svarta i ett svartvitt negativ silver. Att man länge tecknade med silverstift. Och att samma metall är ljus och blänkande.
Tack för tipset och nu har jag även tagit det av Pers och Björns tillägg. Jag har nysilverbestick som jag inte varit så sugen att duka med för det behöver verkligen putsas.
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2024-03-13 20:31
Tipset verkar funka för nysilver men om det är knivblad av järn eller (rostfritt) stål ska man nog tänka sig för.

Och så ska man förstås skydda sig själv på lämpligt sätt. Kokande vatten och lukt av surströmming är inte att leka med.
Jag brukar använda salt i stället för bikarbonat, och kokar inte heller utan tar bara varmvatten direkt från kranen. Det är magiskt att se det mörka försvinna på några sekunder. Tumme upp för dessa enkla metoder!
Svar från Måns H 2024-03-14 11:09
Hej Dan!

Salt och varmvatten låter ju ännu enklare! Har du samma proportioner?

Jag hade en bytta med bottendiameter drygt 20 cm, 3 tsk bikarbonat och en kastrull kokande vatten som täckte alufolien och besticken med lagom marginal.
Dan J. 2024-03-14 11:48
Jag höftar nog till bara! :-)