Exceptionell halo över Lidingö
2022-12-16 14.33 syntes den här halon över en del av Lidingö. Den är jättefin! Jag har aldrig sett en sån. Det var min syster Inger som såg den och tog bilderna med sin mobilkamera.
-----
Inger lade märke till att halon syntes hitom taket till vänster, bytte plats och tog en ny bild som visar detta särskilt tydligt.
Foto © 2022 Inger Landström. Publiceras här på Fotosidan med hennes tillstånd.
Halon bildas ju av iskristaller i luften. Eftersom man ser halon framför huset fanns kristaller så nära! Varje halo kräver sin speciella form och orientering, en del kristaller lägger sig horisontellt, andra tumlar runt. Inger kunde t o m se glittrande kristaller, dom fanns överallt.
Jag frågade om det finns någon snökanon i närheten. Jo, det finns en vid Ekholmsnäs skidbacke ett par kilometer bort, på andra sidan Kyrkviken som delar Lidingö. Mycket möjligt att det var den som genererat kristallerna.
-----
Haloeffekter är vanligare än regnbågar men man måste ofta ha näsan i vädret för att se dem! Snökanonerna har medfört att halon som förr syntes extremt sällan nu dyker upp lite mindre sällan. Men absolut inte ofta!
https://manshagberg.fotosidan.se/viewpic.htm?ID=2649094
Målningen är ju en kopia av ett original från 1535. Den som gjorde originalet hade verkligen koll! Troligen är bilden ett collage av himlafenomen som skiftade lite under den morgonen.
När jag var antikvarie vid Stockholms stadsmuseum, så intresserade vi oss naturligt nog mest för den tidiga avbildningen av stadens bebyggelse.
Man förstår att detta fenomen skrämde vettet ur folk på den tiden.
Sajten Atopics skrev om Vädersolstavlan 2009, delvis med material jag skickat in, hade plåtat den på plats vilket var jättesvårt, svåråtkomlig och inget bra ljus:
https://atoptics.co.uk/fz346.htm
Engelska Wikipedia har (eller hade, vt inte om artikeln är kvar) en kvalificerad genomgång av bebyggelsebilden. Vissa hus fanns inte 1535 utan måste rimligen ha lagts till då tavlan kopierades.
Jag har inte tillgång till FoF men kollar mycket på Atmospheric Optics sommycket väl kan vara tidningens källa.
Denna halo hade observerats innan det fanns snökanoner! Men var ännu sällsyntare än nu.