Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Även Don Quixote var emot vindkraft

Miguel Cervantes antihjälte från 1605 är ju mest känd för sitt förryckta tilltag att bekämpa väderkvarnar med häst och lans. Men han hade också ekonomiska skäl. Han tillhörde en lågadel som hade levt på privilegiet att driva vattenkvarnar. Ett lönsamt monopol.

Sen kom en teknisk och ekonomisk revolution. En gryende borgarklass byggde väderkvarnar. Dom malde billigare än vad lågadeln varit van att ta ut. Bönderna vände sig dit. Lågadeln blev fattigare.

Den historiken blev levande för mig då jag som konsult åt Vattenfall ändrade stadsplanen för Ringhals. Kärnkraftverken skulle vara kvar och några vindsnurror ställas vid stranden. De som bodde närmast i lilla området Gloppe jobbade alla på Ringhals eller hade jobbat där. Vattenfall hade nämligen köpt loss fastigheterna inför Ringhalsbygget. Då bygget var klart såldes de åt de anställda. De gillade kärnkraft men absolut inte vindkraft och överklagade ända till regeringen. Dom förlorade, men Vattenfall hade hunnit få ny VD och projektet dog. Nästa VD var intresserad men byggde inga vindkraftverk just på Ringhals.

Särdals kvarn ligger några mil från Ringhals. Den är av typ holländare med vridbar hätta.  Stämmer på pricken med hur Doré gestaltat scenen i de mest kända upplagorna av boken. Skulpturen av Don Quixote på sin häst Rosinante är utförd av Stig Dillberg.

Foto 2008. Bilden nyframkallad 2017 med ny programvara. Pentax K20D med objektiv Sigma 18-50 2,8.

Inlagt 2021-11-09 09:34 | Läst 623 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Mycket bra bild - och dito historisk redogörelse. Den bakgrunden är nog rätt okänd.
Svar från Måns H 2021-11-09 20:13
Tack Peter för bildomdömet!

Jag har skrivit om bakgrunden i vindkrafttidningen. Men tidningen ifråga läses nog aldrig utanför kretsen av intresserade och sällan inom den.
Visste inte det men alltid kul att lära sig något nytt och få en mer okänd bakgrund till ett väldigt känt citat!
Svar från Måns H 2021-11-09 20:10
Hej Sten-Åke! Jag läste faktiskt boken för att ta del av den scenen. Bakgrunden kommer från en brittisk medeltidshistoriker, Edward Kealey.
Det kommer att bli en intressant utveckling vad gäller vindkraft framöver! De e bra med el, men rör inte mitt närområde, sätt snurrorna någon annan stans! :)
B)
Ps. Fin bild!
Svar från Måns H 2021-11-09 20:05
Idag avslag på 4 snurror i Norrköping som ännu håller nollan!

Tack för PS!
Sten-Åke Sändh 2021-11-10 13:35
Var i Hälsingland och på väg hem när vi passerade en transport med ett enda vindsnurreblad. Det var gigantiskt. Förstår de som inte vill vara nära dem för de genererar låga infraljud som är oerhört irriterande. Upplevde det själv på Jylland i Danmark. Vindsnurror är grav miljöförstöring för de som tvingas leva dem och det behöver inte folk i tätorterna göra men däremot de på landsbygden.
Svar från Måns H 2021-11-10 17:35
@Sten-Åke:

Hur uppfattade du ljudet?

Jag är genuint intresserad av ljud från vindkraftverk.Biträdde bl a en statlig utredning och åkte på att ta reda på så mycket som möjligt om ljudet. Det kom rapporter om infraljud, men mätningar visade mycket låga värden. Infraljud hörs ju definitionsmässigt inte med hörseln utan kan uppfattas som vibrationer.

En form av lågfrekvent buller som jag retat mig på är musik från utomhusevenemang som låter bra då man är på plats, men om man bor i närheten och bara bastonerna tar sig genom fönstren direkt illa. Var det nåt sånt?

Själv kan jag ibland verkligen reta mig på ljud. T ex de som jag beskrivit ovan. Huset på Gotland ligger nära vägen. Innan Vägverket lät montera in extra rutor störde trafiken mig jättemycket. Det var fråga om över 60 dB(A) i vägt dygnsvärde. (Jag är "normalkänslig" enligt expertis som jag pratat med.)
Intressant blogg med trevlig bild.
HaD/Gunte..
Vi stannade med vår hyrbil ett par tre hundra meter från ett av dessa kraftverk på Jylland och gick ut där i solen. Vi var på väg till ett av våra dotterbolag i det nordiska bolag jag jobba i då och vi stannade av ren nyfikenhet då ingen av oss då sett något likande förr. Jag kan bara säga att jag upplevde ett obehag direkt. Dels är det inte bara infraljud som produceras utan även påtagligt oljud och ett svoshande pulserande ljud. Sedan så skapade vindsnurran även en optisk stroboskopliknande effekt i solljuset. Jag gillade ingendera av dessa påtagliga effekter som bara de skapade en viss stress.

Jag ska säga också att jag är känslig för ljud. Jag hör fortfarande verkligt bra men jag har någon form av störning sedan min tid som flygtekniker. Jag gjorde ju lumpen på F18 och stod dagligen uppe på linjen och skickade iväg J35 Draken och vi hade våra tankställningar bara några hundra meter vid sidan av banänden där man drog på fullt med efterbrännkamrarna. Dåtidens motorer RM6 (Rollce Royce) saknade dessutom de fläktkanaler som kom med Viggen och turbofläktmotorerna och de var verkligt bullriga. Jag kan än idag dra mig till minnes hur hela kroppen skakade av de överljudsstötar som kom ur efterbrännkamrarna när de startade. (Dessa stötar kan faktiskt ses med blotta ögat under kvälls- och nattflygningar som blå romber mitt i den oranga jetstrålen. Väldigt vackert.)

Idag upplever jag obehag bara av en sådan enkel sak som när jag pratar med fler människor och de "pratar över mitt huvud". Det kan tyckas larvigt men när ljud kommer från flera håll samtidigt så kan jag inte sortera detta. Jag gillar inte heller stroboskop-effekterna. En gång på 70-talen i Malaysia hade jag och min dåvarande flickvän turen att få lift med VD:n för Hongkong Shanghai Bank mellan Penang via Ipoh till Kuala Lumpur. Han hade vänligheten att visa oss både gummi- och oljepalmsplantager samt grotttempel och tennutvinning och jag minns att jag blev alldeles vimmelkantig av detta pulserande ljus som träffade oss intermittent när vi åkte genom odlingarna. Värst var det i gummiplantagerna. Även om detta var mycket värre än vad kraftverken genererar så påverkar denna stroboskopeffekt verkligen människor.

Jag läste lite nu och Läkartidningen lyfte även infraljudens påverkan redan 2013.
https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2013/08/infraljud-fran-vindkraftverk-en-halsorisk/

Vindkraftlobbyn har dock gjort sitt bästa för att bagatellisera problemen och försökt visa att det bara är kanske överkänsliga personer som exv. jag som har problem men så enkel år inte verkligheten även om det säkert ligger en del i det också.

Studier i Tyskland från 2021 har dock tydligen visat att infraljuden kan påverka människors hjärtan.
https://rvno.se/ny-forskning-infraljud-paverkar-hjartat-negativt/

Ulla Heine, legitimerad läkare, specialist i allmänmedicin och psykiatri, Finspång skriver i sitt inlägg även om Danmark som ju var tidigare än oss med vindkraft i stor skala att man nu monterar ned en del av kraftverken eftersom kunskapen ökat kring bieffekterna och att kraven på nödvändiga säkerhetsavstånd ökat. Problemen har nu ökat ytterligare med de jättevindkraftsverk som nu byggs. Dessa påverkar enorma luftmassor och människor även på stora avstånd. Norrköping har sagt nej och andra förordar att man tar en time out i utbyggnaden tills regler och bestämmelser hinner uppdateras utifrån de ökade kunskaperna.

https://rvno.se/wp-content/uploads/2021/04/10-Experimentera-inte-med-manniskors-halsa.pdf
Svar från Måns H 2021-11-12 11:57
Tack för info!

Även "överkänsliga" personer ska tas på allvar. Jag har t ex aldrig tålt tobaksrök. Medan omgivningen tyckte att cigarrök kunde lukta gott behövde jag ta skydd. På den vägen är det. Byter trottoar jag möter en rökare. Rökförbudet på flyg o färjor och krogen är jättebra för mig. Men rökare är också människor och ofta nog bland de trevligare. Jag sätter mig i lovart om trevlige grannen som röker pipa så funkar det.

Det du berättar tyder jag som att totalbelastningen av att vara i närheten blir för hög. (alltså inte bara "infraljud" i bemärkelsen icke hörbart ljud utan låga frekvenser, pulserande ljus mm mm) Jag har själv varit ute en hel del och kollat på vindkraft (med dB-mätaren i gång) och pulserande ljud och flaxande skuggor kan vara hur jobbiga som helst då man är nära. Ibland särskilt påtagligt om man befinner sig där et p g a terrängen inte blåser alls och maskeringsffekten av vindbrus i vegetationen saknas. Och jobbiga även på håll t ex då skuggorna träffar huset man bor i eller är utanför.

Regelverk finns kring ljud (effektiva dB med särskilda regler rena toner), skuggor (max antal timmar per år) mm men reglerna ger ju inte nollnivå utan en nivå som på nån sorts gruppnivå anses acceptabel. Personligen tycker jag att reglerna borde bli mer nyanserade och ge utrymme för kompensationsåtgärder. Som Vägverket satte in på vårt hus på Gotland då trafikljudet befanns vara för högt, vi fick extrarutor insatta som funkade bra.
Sten-Åke Sändh 2021-11-12 16:00
Jag tycker man ska vara försiktig med att utsätta människor för allvarliga störningar som de inte kan parera. Om någon ställer ett vindkraftverk för nära bebyggelse så kan de inte välja bort det genom att gå därifrån på hyfsat kort sikt. Det kan man göra med passiv rökning genom att gå bort från röken. Även förr när rökningen var tillåten på restaurangerna så kunde man ju välja att inte gå dit men det är svårare med permanent boende.

Även om man kan sälja sitt hus så kommer någon annan att köpa det och tvingas stå ut med påverkan från vindkraftverken. Geografin är inte särskilt mobil tyvärr, så det är nog bra om man kan tänka efter före innan man bygger fast folk i onödig hälsorisker.

Det har varit en väldig expansion av vindkraften under de senaste åren då den länge haft ett kanske väl gott rykte, som nu delvis börjar hinna ikapp den. Som alltid tar det en viss tid för en polemik och en antites att formas. Nu undrar jag bara över när eftertankens kranka blekhet kommer träffa världen kring elbilshaussen och vi faktiskt kommer få en debatt om det rimliga i att bilisterna kommer sitta på ett ton bilbatteri i var bil tillverkat av högst ändliga metallresurser. En gång hade jag en jobbarkompis som hade en lapp uppsatt på väggen bakom hans gardin. Överskriften på den var: "Vad var det jag sa?". Där skrev han upp företagsbeslut som han trodde skulle gå på röven eller försöksballonger han misstänkte starkt att det skulle bli "punka" på.

Jag har inga större invändningar mot den miljöanalys som görs idag och det kommer nu allt fler mycket intressanta skildringar, inte minst på SVT Play, av våra miljöproblem och våra försök att göra något åt dem .... men det jag ständigt kan notera är hur jäkla illa och valhänt dessa försök sköts. Tyvärr så tror jag detta nu undergräver mångas tro på vårt samhälles förmåga att effektivt träffa rätt med behövliga åtgärder istället för att ständigt landa i en symbolpolitik eller i helt dysfunktionella beslut som bara retar folk.

Politikerna och alla miljömegafoner (inte minst i DN) har ett stort ansvar att tänka först innan de reflexmässigt springer på varenda symbolpolitisk boll. Verkligheten har nog allt fått lite pyspunka nu, även på läsidan här i Sverige och nu verkar det kanske lite oväntat t.o.m. som att en av kardinallösningarna för det fossilfria samhället vindkraften även den hamnat i blåsväder. På kort tid har man i media lyft motståndet i Skåne mot havsbaserat förfulande vindkraftsverksparker samt att man gått på pumpen åtminstone temporärt inte bara i Finspång och Norrköping utan även uppe i fjällvärden där vindkraftverken hotar att kollidera med rennäringen.

Så i många avseende står också vindkraften i motsatsförhållanden till djurlivet och då inte bara renarna utan allt levande i närheten av den och då inte minst fågellivet. Då blir det konstigt att försöka rädda utrotningshotade grodor i någon unik biotop när man samtidigt är beredda att ställa upp vindmöllor varhelst motståndet fortfarande är tillräckligt svagt och oorganiserat. Även vindkraften påverkar sin omgivning så starkt att en del t.o.m. ser den som en typ av miljöförstöring.
Svar från Måns H 2021-11-12 18:09
".......en del t.o.m. ser den som en typ av miljöförstöring" skriver du.

Och javisst, Miljöbalken och därmed prövningsmyndigheterna ser vindkraften som en miljöfarlig verksamhet. Eventuell klimatnytta vägs inte in i besluten. Flertalet ansökningar avvisas, sen rätt länge ofta genom att MKB underkänns så att myndigheterna slipper fatta beslut i sak.

Personligen tycker jag att väldigt mycket kunde skötas bättre. Där det funkar sämst är väl då företag utan anknytning till bygden dundrar in, träffar avtal med nån markägare som bor nån annan stans och sätter i gång.

På Gotland har kommunen en hyfsad översiktsplanering. Där finns vindkraftbyggare som jobbar ihop med de boende, inte mot dem. Det är absolut inte gnisselfritt, 11 år från första ansökan till igångsättning i Klintehamn, men på nåt sätt inom rimliga gränser.
Sten-Åke Sändh 2021-11-13 11:01
Det är ju bäst om de kommunala myndigheterna samarbetar med de lokala och inte bara tutar innan man kör över dem. Här i Vaxholm tror jag inte vindkraft skulle tolereras för här verkar mest varenda förändring gå på pumpen. Moderaterna hade över 50% länge och framstod för många som arroganta och maktfullkomliga men vid senaste valet vann Vaxholmspartiet som dragit till sig många ""anti" främst genom sin kamp mot det mesta av kommunens byggverksamhet som innefattade bl.a. en ny skola och rivning av en gammal.

Väl vid makten imploderade partiet som visade sig oförmöget att axla ansvaret så övriga partier fick försöka göra det istället. Så här har det nog varit väl mycket politiska låsningar, vilket verkligen inte varit bra. Även Vaxholm med den enorma turism vi har som knutpunkt för hela mellanskärgården kan inte bara vara som ett "mini Skansen" där t.o.m. rent nödvändiga förändringar är väldigt svåra att åstadkomma. Även denna håla behöver utvecklas och nu står vi inför ett jättebygge som kommer påverka stan under två tre år när alla kajer ska renoveras i de tre hamnar som hänger ihop och då främst Väster- och Söderhamnarna.

Märkligt nog har mycket lite öppet krig förekommit kring detta, vilket är rätt förvånande. Nu ligger stora fartygsplåtar som förstärkningar över heka vägen vid Västerhamnen efter att ett slukhål bildats och allt blivit akut.