Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Jakt på hägern framför kraftverket.

I söndags 24 oktober 2021 bloggade Lena Eriksson med rubriken "Gult är väl höstens färg?". Bilden är en utomordentlig återgivning av kraftverket mitt i Norrköping. Vackert ljus. Speglingar i vattnet. En häger sitter på exakt "rätt" plats. Vi var många som föll pladask för bilden!

https://www.fotosidan.se/blogs/femminuter/gult-ar-val-hostens-farg.htm

Jag har gått förbi där tusentals gånger och inte sett bildmöjligheten. Hur bar sig människan åt? I går var jag där med mobilen i fickan. Ljuset inte alls tilltalande. På utsiktsplatsen ser man för all del byggnaden, men också en massa skyltar. Speglingen Lena hade med finns inte alls. Hade hon firat sig ner och tagit bilden med våtdräkt? Troligen inte. Det är förbjudet att simma där och skyltarna hade ju ändå kommit med.

Jpg ur mobilen.

För att få med den där speglingen måste man ner. Det gick en bit vänsterut. Motivet skymtade och HÄGERN satt på plats! Men allt skymdes ju av lövverk.

Jpg direkt ut mobilen. Hägern sitter strax t h om stupröret mitt i bild.

Vidare åt vänster och nedåt. HÄGERN satt kvar! Men också löven som skymde. Jag försökte sänka apparaten och sikta på känn. Det gick inget vidare.

Jpg direkt ur mobilen.                               

Har Lena suttit på kanten och blivit blöt om fötterna eller lagt sig raklång och plåtat? Eller hur bar hon sig åt? Jättebra jobbat, både exponering och efterarbete!

------

Här en vy från Gamlebro. Man ser kraftverket ritat av Ivar Tengbom nån gång på 1920-talet. Till vänster ett vattenpåsläpp på det skibord VBB konstruerade samtidigt. Till höger skymtar ställverksbyggnaden.

"Norrköpingsgult" är en kulör som under tidigare århundraden var vanlig även i Stockholm. Slottet hade en sån kulör. Den var billig. Man blandade järnklorid i kalkfärgen. Den fick en mycket svag grön ton. På plats på fasaden rostade järnet till en gul nyans. Orange om man använt för mycket, då blev färgskiktet också sprött. Numera vill man oftast inte chansa utan köper färdig färg eller kanske blandar egen med köpt pigment.

Norrköpings spårvagnar har gul kulör, dock inte med kalkfärg.

Iphonebild DNG/RAW med app Halide. 

Inlagt 2021-10-26 10:50 | Läst 708 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Sitter inte Lenas häger närmare huset, på räcket där och hon står på gångbron? Om man får gå på den.
Svar från Måns H 2021-10-26 11:30
Jag tror att Lena hittade motivet ungefär som på min bild tre, hade objektiv med viss måttligt tele och sen rättade till perspektivet i efterbehandlingen. Hägern bor nånstans vid Gamlebro (tror jag) och står på lite olika platser och spanar efter fisk. Den är smal som ett streck i en del vinklar, nästan osynlig.

Hoppas Lena läser detta och ger oss facit!
Lena Eriksson 2021-10-26 17:45
Hej, vad kul att du gick för att kolla utsnitt och häger, och vad kul att hägern finns kvar! Jag står ungefär som på tredje bilden men mer till vänster. Stoppar in den oupprätade och okroppade bilden som tumnagel i min blogg - tillfälligt...
Försökte stoppa in den här men vet inte om det går och i så fall hur jag ska göra....
Ps eller jag tror kanske att jag står högre upp än du gör?
Svar från Måns H 2021-10-26 18:21
Lite till vänster om min bild 3 stämmer säkert! Jag var nere vid stenkanten utefter dammen (men siktade dåligt).

Nu ser jag att du fick mer med av valven under den gula fasaden, d v s stod ungefär som jag i bild 2 men längre åt vänster.

Din utgångsbild har mindre perspektivverkan än jag trodde. Kanonbra jobbat att hitta gluggen i lövverket och sen rätta till perspektivet. Och inte skrämma iväg hägern.

Blev kul exkursion! Jag lägger till ett PS i huvudtexten , kollade på hägern idag igen.
Norrköping är en vacker stad med vatten och gula industribyggnader. Jag har aldrig besökt staden, men jag får planera ett besök. Varför kallas den egentligen för "Peking"? Det hade jag hört för många år sedan.
Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2021-10-26 11:24
Stans eget svar:

"Varför kallas Norrköping för Peking?

Norrköping har en gemensam nämnare med den kinesiska huvudstaden Peking och där man faktiskt använder sig av samma namn. Detta i form av att Norrköping i folkmun brukar kallas just Peking – inte vice versa – och här finns det en intressant historia bakom detta.

Många tror att det handlar om utseende, arkitektur eller att Peking/Norrköping är exempelvis vänorter; men så är inte fallet. Namnet kommer istället från att Peking betyder den Norra Staden på kinesiska och och att kopplingen till namnet Norr (köping) gjordes av några pojkar på läroverket.

Att de överhuvudtaget gjorde den kopplingen var tack vare Sven Hedin – känd forskare och upptäcksresande - som under en föreläsning på Läroverket i fråga berättade om sina resor i Kina. Här berättade han primärt om Nanking – den södra staden – och fick då frågan om vad den norra kallades. Peking, var svaret och därmed så ståtade därefter Norrköping med ett nytt smeknamn."

Stan är nog inte direkt vacker, snarare intressant och bitvis fotogenisk. Industrilandskapet mitt i stan har ett missvisande namn, det borde heta Fabrikslandskapet. Författaren Majgull Axelsson skrev "En Stad av Slott" om sina år på Folkbladet som ung. Redan första dan fick hon lära sig var man skulle hoppa i vattnet om man ville ta livet av sig (Bergsbron) och var kroppen flöt upp (nånstans på bilderna här).
Wolfgang 2021-10-26 21:58
Tack så mycket, Måns, för att utförligt svar! Mvh Wolfgang
Hennes bild är nog i höjd som bild 2 men längre från vänster. Dörren sitter högre upp än din bild 3.
Svar från Måns H 2021-10-26 18:23
Hej Peter! Du verkar ha precis rätt! Se Lenas kommentar (och hennes utgångsbild om den är kvar på hennes blogg).

(Hägern flyttar på sig då och då).
Så kul att du försökte lista ut hur Lena tagit sin bild och visar det här. Jag ser på kommentarerna att ni kanske har kommit fram till det nu. Tänk vad ett blogginlägg kan leda till ibland och jag håller med om att Lenas bild var speciell och mycket bra.
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2021-10-27 09:38
Tack Lena, summan av alla kommentarer och Lenas egen har gett svaret. Mycket fin bild!