Cementa
Fredag 2021-09-10 hade Cementa presskonferens. Slitefabriken tillverkar det mesta av den cement som används till betongtillverkning i Sverige. Om företaget inte får fortsätta bryta råvaran läggs fabriken troligen ner.
Miljööverdomstolen har underkänt Cementas miljökonsekvensbeskrivning. Ärendet måste tas om från början. Enligt MÖD garanterar MKB inte att Tingstäde träsk bibehålls intakt. Sjön är Visbys och delar av Gotlands viktigaste vattentäkt.
Råvaran vid Slite är i det närmaste perfekt för cementtillverkning. Där finns kalk och lermärgel i rätt proportioner. Råvaran bränns till klinker, klinkern mals ner, lite gips tillsätts för att ge lagom bindningstid och cementen är klar. Den transporteras ut med båt.
Cementugnarna eldades förr med kol. Nu används mest sopor. 1450 graders förbränning i en roterande ugn tillsammans med kalk förintar det mesta. (Jag fattar inte hur tillverkningen klarar däckdubbarna. Men den gör det.)
Klimatet: Cementa i Slite är en av landets största koldioxidutsläppare. Då kalk bränns frigörs en molekyl koldioxid för varje molekyl kalciumkarbonat som omvandlas till kalciumoxid. Tillkommer koldioxiden från bränslet. Företaget undersöker att hetta upp råvaran med grön elenergi och ta vara på koldioxiden för deponering nånstans i underjorden. I bästa fall kan den bindas kemiskt där nere till ny sten. Jag som tror att maskinell "Carbon Capture" ur luften blir för dyr och drar för mycket energi tror att det kan vara mer framkomligt att hantera nästan ren koldioxid från en sån tillverkning.
Lokala miljön: För femtio år sen var taken i Slite vita av utsläppen. Det problemet är borta sen länge. Ljudnivån 45 dB(A) innehålls något så när. Problemet är bergtäkten. Den blir större och större. Naturrika hällmarker tas bort. Men också kulturbygder påverkas allt mer då hålkanten närmar sig. Sprängningarna skakar marken. En allt större bit av Gotland tas bort. Kvar blir en gigantiskt hål. Ingen verkar ha någon fast plan för att omskapa hålet till något mer positivt.
Vad tycker gotlänningarna? Olika. För några dominerar jobben, för andra den lokala miljön, några kanske hoppas att det går att klara sig utan betong. Region Gotland har tillstyrkt täkten, men villkorat tillstyrkan med att vattentäkten inte får äventyras.
Ska cementproduktionen läggas ner? Eller fortsätta? Konflikten är olöslig. Men den måste hanteras. För femtio år sen hanterades den av byggnadslagstiftningen och därmed Gotlands byggnadsnämnd. BN ordförande Henning Jakobson häcklades för att gå industrins ärenden, men BN tog beslutet. Numera fegar Sverige allt oftare ur. De som är emot har lärt sig att skjuta in sig på MKB i stället för att ta strid i sak. Domstolarna slipper ta ställning i sakfrågan utan kräver en bättre MKB. Men förr eller senare måste även olösliga konflikter hanteras.
Storgatan i Slite går parallellt med strandlinjen. Hamnen ligger till höger om bilden. Från hamnen transporteras kol, numera sopor, och andra insatsvaror. Till hamnen transporteras cement. Arkivfoto 2014. Pentax K-5 med Sigma zoom 18-50.
En bakgård med hundraåriga byggnader som hör till fabriken. Arkivfoto 2014. Pentax K-5 med Sigma zoom 18-50.
Fabriksmiljön i de äldre delarna. Arkivfoto 2014. Pentax K-5 med Sigma zoom 18-50.
Äldre lagerhus. Arkivfoto 2014. Pentax K-5 med Sigma zoom 18-50.
Däremot väcker bilderna minnen efter otaliga timmar och besök i idrottshallen, insprängd
bland alla cementkolosser och våra smuggelrajder och fartygsfester på cementkajen förr i tiden.
HaD/Gunte..
Vet inte heller vad jag tycker egentligen ......... konflikten mellan cementproduktion och bevarande är total. Möjligen att det nya landskapet borde planeras nu och pengar sättas av.
Annat minne: Då fabriken skulle byggas ut behövdes en ny stadsplan. Jag tyckte att Cementa skulle vara med och betala. På den tiden var det inte självklart, men jag ville ha med dom som partner i projektet. Lokala ledningen stretade emot, men sen kom VD Borelius. Det var lätt att komma överens med honom.
Det pratas så mycket om lokalproducerat idag. Man hör ofta "köp svenskt". Eller så säger nån präktig att "de där i asien skitar ner så dant" (när de gör sakervi beställt)....
Allt detta hänger ihop.
Vill vi ha el, cement, elbilsbatterier, kött eller kläder så borde vi göra dessa här i större utsträckning än idag
Men, det finns saker vi inte fixar att göra i gamla svedala längre som kameror, tv-apparater, radioapparater och annan elektronik...
Var sedan tillverkningen ligger i vårt land får väl de politiske bråka om.
Ha de gott
Jerry