Fästing II
I går bloggade jag om fästingar och rätt sätt att ta bort dom. Det kom många intressanta kommentarer med olika uppfattningar!
https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/fasting.htm
Idag hittade jag ett nytt litet kryp inborrat i kroppen. Tog bort det med fästingsnaran och fotograferade.
Här är fästingsnarans verksamma del. Man trycker fram en lagom stor ögla, lägger den runt fästingens hals och släpper upp knappen. Sen vrider jag ut fästingen. Arkivfoto från i går. Iphone SE 2020.
Fästingsnaran med fästing. Den här är 4 mm lång. Pentax Macro 50mm f 4 på APS-kamera Pentax K3II.
Fästingar har funnits i åtminstone 90 miljoner år. Några har hittats inbakade i bärnsten. Fästingburna sjukdomar har säkert funnits länge. Men de har inte observerats systematiskt, i alla fall inte borrelia, och i alla fall inte i Sverige.
Jag hade inte sett nån fästing innan jag kom till Gotland för 50 år sen.
I Sörmland fick min svärmor syn på nåt konstigt på en av sina småflickor kanske 1949 och pinnade iväg till en granne för att fråga vad det var. En fästing sa grannen, visste du inte det? Svärmor var från Västmanland. Där fanns inte krypen. Att ta bort var inte lätt. Det florerade tips om att kväva dom med smör, men de fungerade inte. Jag tror att folk tog bort dom med naglarna. Som jag skrev i går så tycker jag att fästingsnaran Trix fungerar utmärkt och att jag vrider ur fästingen.
På 1970-talet visste ingen vanlig doktor att borrelia ens fanns. Några år senare hade Scientific American en genomgång om borrelia, på engelska Lyme Disease. Då hade läget klarnat. Sjukvården hade skaffat sig viss erfarenhet. Man bedömde då att en antibiotikakur på ett tidigt stadium botar sjukan. Men om man haft den länge, flera skov, var det besvärligare.
Nu kan man kolla engelska Wikipedia. Det finns ett otal fästingarter och ett flertal sjukdomar som dom bär på. Borrelia och virusorsakade TBE är vanligast hos oss, men listan på andra sjukdomar är obehagligt lång. Man jobbar med metoder att frysa ihjäl krypen på plats för att minska smittriskerna.
Var står fästingarna i djurens hierarki?
Dom lever på ryggradsdjur och på oss. Vi tror att vi är skapelsens krona, men det är fästingen som är skapelsens krona.
/Stephan
Det verkar om om fästingarna väljer sina offer, somliga klarar sig utan påhälsningar eller väldigt få. Det är bara att gratulera!
Bra text och utmärkta bilder, hälsningar/ Björn
Tack Björn!
/B
(Förr fanns knappt TBE i "mina" trakter. Nu är läget värre.)