Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Morrontrött Mac och nya VA-krav

Är på landet på Gotland. Ett primitivt liv i mobilskugga med morrontrött Mac Mini ;-) .

För en stund sen lyckades jag skaka liv i Macen. Tryckte på avstängningsknappen tills apparaten motvilligt frågade "Ska du verkligen stänga av datorn". Efter en stund lät den mig komma åt den där pilen. Då tryckte jag "Avbryt". Nu verkar Macen funka. Med riktantennen inkopplad kommer den till och med åt Internet lite grann.

Vi har vatten från egen brunn. Avloppet är gemensamt med en granne. Nu har Region Gotland skärpt kraven på avloppsrening. Snåljåpen i mig tycker att den som finns borde duga. Men jag tycker att det är bra att Regionen höjer ribban. Algblomningen ute i sjön måste bromsas.

Avgiften för tillståndet skulle bli 12.000:- kronor. Vi delar alltså slamavskiljare med en granne som också skulle få betala 12.000:-. Infiltrationen delar vi dessutom med en annan granne som också skulle få betala 12.000:-. 36.000:- för en tjänstemannainsats på ganska så få timmar kändes inte skäligt. Så jag ringde och förhandlade. Då sa regionen okej, vi tar det som ett ärende för 14.000:- så kan ni dela avgiften på tre hushåll. Hoppas att det håller.

Granne 2 är proffs i anläggningsbranschen (och väldigt bra granne). Självklart ska han och hans firma göra jobbet. I går gick vi igenom skisser och tittade på plats. Han  bygger ny slamavskiljare om 2 kbm åt sitt hushåll. Mitt hushåll och granne 1 får en ny slamavskiljare om 4 kbm. Avloppen kopplas till en gemensam  infiltrationsbädd om 60 kvm. Den ska ligga nedanför en brant. Då funkar allt med självfall. Regionen vill att avlopp ska pumpas, men självfall är bättre. Här på Gotland är det ideligen strömavbrott. Då är det bra om avloppet fungerar fast man kanske får spola med en hink vatten från en tunna på gården.

Vattenbrunnen borrades ny för några år sen. Jag som trodde att jag inte var vidskeplig bad en äldre slagruteman som bor i närheten bestämma platsen. Han klev omkring tills den där vidjan pekade hårt nedåt. Här korsar sig två vattenådror sa han. Och visst kom det vatten där. Friskt klorfritt vatten som jag mår bättre av än det klorerade i stan.

Här kollar brunnsborrarens kompis Willy att grejerna funkar som dom ska. Det fanns vatten på 4 meters djup, men de bedömde att det var dubbla nivåer och valde att borra en bit till. Nu tas vattnet från 14 meters djup. Geologin på platsen är komplicerad. Det som syns är en strandvall från Ancylus- eller Litorinatiden, bara grus, men under den finns konsoliderad urtidslera. 

 

Inlagt 2021-07-11 09:52 | Läst 677 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kan vara att du kommit ned till en fossil reservoar av Baltiska issjön! ;) Hur som helst, de e häftigt med egen brunn!
/B
Svar från Måns H 2021-07-11 13:37
Det här vattnet är nutida. Syns på terrängen.

Men vi hade ett ställe inne på ön 1977. Borrade till 90 meter. Där var vattnet till att börja med för salt. Fossilt. Jag pumpade och pumpade och pumpade. Och så lossnade det nere i underjorden. Det kom upp en hel del lera och samtidigt mer vatten. Vi testade med double blind. Prov A var kass, prov B bra. Vi tittade på hemliga märkningen. Prov A kom från Visby, prov B från våran nya brunn. Vi valde att ta ut vattnet vid 70 meter om det ändå skulle vara salt längst ner.
Egen brunn är guld värd. Funderade på saken när jag borrade för jordvärme till 112 meter. Fast det räckte med 80 meter. Vattnet i Eskilstuna kommun tar vi annars direkt ur Hjälmaren. Hälsar NL
Svar från Måns H 2021-07-11 13:48
Jag är så glad att ha klorfritt vatten! Men egen brunn kan ge bekymmer. Den befintliga på tomten sinade några veckor efter det att vi flyttat in. Den brunnen hade schaktats ner tre meter och var då tom sånär som på en massa jox. Vi anlitade hjälp som städade brunnen och fyllde på 1500 liter så vi klarade oss, men med ransonering och oro. Därför lät vi borra ny. Den gamla är nu fylld med sand med ett par dunkar Klorin i botten för att sterilisera.

Hur funkar jordvärmebrunnen? Tar ni bara upp "värmen" (7 grader) eller vattnet och vart tar det i så fall vägen?
Nisse Larsson 2021-07-11 15:37
Jordvärme funkar bra. Vi lånar vattnet från en kraftig källåder därnere I sandåsen. Den hälsar på i vår värmeväxlare helt kort innan den återvänder I djupet. Hälsar NL
Svar från Måns H 2021-07-11 21:13
Låter som en bra lösning!
Bra insats där, 14 000 i stf 36 000 är en bra besparing! Egen brunn är bra. Vi byggde till och om sommarstugan i Korsheden 2008, då fick den också vintervatten och riktig toa. Dock fick vi borra 110 meter, men så har vattnet alltid räckt, också den torra sommaren 2018. Dessförinnan hade vi en ytbrunn, kanske två meter djup, också identifierad med slagruta. I ärlighetens namn hade vi nog kunnat hitta vatten i det området "överallt".
Ancylusvallen går här vid Barken, vars yta ligger på 100 möh. Alltså inte osannolikt att Barkenstränderna också var Ancylussjöns stränder för säg 10-12 tusen år sen. Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2021-07-11 21:36
Vårat hus ligger på cirka 25 meters höjd över nuvarande havsnivån. Gotland var nog inte lika nedtyngt av isen som Smedjebacken. F n pågår ingen egentlig höjning här. Jag har inte lyckats reda ut vilken vall vi bor på.

Slagruta: Jag pekade själv ut läget för förra brunnen (inne på ön). Va, hade du inte slagruteman sa en BN-ledamot tillika bankdirektör i Handelsbanken. Näe sa jag, tänkte inte alls i de banorna.

Den här gången blev det där med slagruta ett sätt att träffa ännu en granne. Och hans arvode var blygsamt, en flaska whisky. Egentligen ville jag ta ett foto men det kändes fel då han var koncentrerad på sitt. Brunnsborraren höll sig strikt neutral. Han hade sett allt och lät bli att ta ställning.
Vi hade något liknade för en fem år sedan för vår sommarstuga i Kungsbacka, nya krav och ny granskning av en sådan avlopp/infiltrations anläggningen. Hörde från andra att de hade fått liknade anläggningar som var en 30 år underkända. Jag scannade in hela satsen dokument som min far hade från den ursprungliga godkännandet, det var ett femtital, de brukar vara det bästa att dränka dem i papper. Vi fick ett förnyat godkännande :)
Svar från Måns H 2021-07-11 21:52
Här har kommunen höjt ribban med tanke på Östersjön. Grannen med egen firma bedömer också att befintlig trekammarbrunn kommer att övergå till grus av sig själv - och han fick tyvärr rätt då han dömde ut våra avloppsrör av betong som var cirka 60 år. Jag trodde dom skulle hålla, men de gav upp precis som han sagt och vi lyckades få bytt innan nån påtaglig skada skett.