Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Vivesholm 2

För en smärre evighet sen, i måndags, var jag ute  på gotländska Vivesholm. Ett område som formats av isen och vågorna och landhöjningen och betet och fåglarna. Naturreservat sen 2017.

Jag hade med mig FF-kameran. På den satt ett 77 mm kort tele.  Framme vid stranden doldes Lilla Karlsö delvis av dimma, snyggt. PLÖTSLIGT kom en massa gäss från vänster! Jag var noga med skärpan, körde tum-AF  på ett fast motiv långt bort flera gånger, men MISSADE TOTALT att objektivet råkade stå på full öppning, 1,8. Borde ha fattat detta eftersom displayen visade 1/8000 sekund slutartid med ISO 200. Iallafall hann gässen åka förbi innan jag fattade vad som hänt. Sen fortsatte jag besöket med ett 35mm objektiv som  stod på f 8. Resultatet syns i förra Vivesholmsbloggen.

Skärpa ett borgerligt påfund? NÄÄ, skärpa och i det här fallet skärpedjup hade varit bra! Iallafall har jag försökt göra det bästa av läget, knåpat en hel del med den exponering som verkade mest lovande. Att ta en kort resa långt bort tillbaka till Gotland, beställa fram dimman och be fåglarna flyga förbi igen - nä, ögonblicket kommer som en snigel och försvinner som en blixt.

Färdig(?) bild. Lilla Karlsö skymtar genom dimman. Avsevärt bearbetad. Några gäss som hamnat "fel" har redigerats bort helt och hållet. Pentax K-1 med Pentax 77mm på bländare 1,8. På den här varianten är gässen lite tonade för att balansera oskarpa förgrunden.

Inlagt 2021-05-22 21:44 | Läst 578 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Strålande bild! Saknar inget skärpedjup, fåglarna framstår som motivet och det är helt ok med mig, fåglarna, blänket i vattnet och dimman. Snygg! Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2021-05-22 22:35
Stort tack Björn för omsorgsfull kommentar, då vet jag att bilden fungerar!

I RAW-filen var förgrunden en trist gråbrungrön smet. Så den bearbetade jag separat med uppljusning och jättemycket kontrast. Då såg den spretig och orolig ut. Jag testade att dämpa oron med Smart Blur och då blev det så här.

Även dimstråket fick lite extra handpåläggning. Som sista åtgärd körde jag lite upplyftning av fågelstråkets djupaste svärta för att få lite mjukhet även i den bilddelen.