Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Gratis (nåja) ljusbord/ljuskälla för att fota dia och neg. Provfoto från Visby 1977.

Häromdan publicerades Martin Agfors test "Nikon ES-2, ett praktiskt alternativ till skanner" här på Fotosidan. (2021-03-19.)  Jätteintressant!  Tillbehöret verkar kunna funka med andra fabrikat också. Sen tipsade Magnus Fröderberg mig om en programvara som klarar även negativ färgfilm med bra resultat. Nåt som jag försökt mig på, men med mycket jobb och halvdant resultat. Här är Magnus länk:

https://www.negativelabpro.com/

På den sajten finns uppenbarligen nördar med örnkoll. Ljuskällan är extremt viktig. Den måste vara absolut jämn, mycket jämnare än man kan se med blotta ögat, och lämpligen ha högt CRI (Color Righteous Index) (jag bara skojar). En del ljuskällor har kollimerat ljus, d v s att strålarna är parallella. Det ger skarpare resultat, men tar plats och kostar. Jag vill inte slanta upp för bästa proffsgrejorna, 9.998:- plus moms och uppåt. Nörden med örnkoll anser att det lilla ljusbordet Kaiser Slimline Plano är OK. CRI 95 och mycket jämnt ljus. Brunos Bildverkstad verkar sälja det. Men det är onödigt stort för mitt behov, man får maska av det mesta.

Och så stod det att en del mobiltelefonskärmar kan fungera riktigt bra! Nyare Iphone och nyare Samsung nämndes särskilt. CRI är inte på topp, men ljuset är jämnt och stämmer ändå bra med det som behövs för att fota av negativ färgfilm. Jag har böjt mig för trycket från nutiden och införskaffat en Iphone 2020 SE, så det vara bara att prova. Det ska gå att få skärmen att visa vitt, men Apples anvisningar funkade inte för mig.

Så jag köpte en gratisapp "Screen Light" by Sekura på Apple Store. Man betalar med att bli utsatt för reklam. Om man råkar nudda på fel ställe leds man nästan obönhörligen fram till nån inköpsplats och förväntas hala upp sin digitala plånbok. Var försiktig! Reglagen för att dimma ner tar plats. Annars verkar appen bra. Kvarvarande lysande yta 58x75 mm räcker! Här nedan använder jag den som ljusbord. Då kan man lägga ett dia direkt på skärmen.

Om man  lyfter diabilden lite från skärmen syns inte skärmens raster. Det går t o m att ta enklare foton på det sättet.  Se nedan.

Riktig repro kräver större insats. Jag försöker ju få fram en portabel utrustning som utgår från Pentax bälgsats och diaduplikator. På bilderna ovan är bilden felvänd. Matta sidan med emulsionen ska vara riktad mot kameran, då blir den rättvänd att titta på också. Jag vill inte beskära bilderna redan från början utan få med lite av ramen. Att få till både utsnitt och skärpa är mickligt värre, spelrummet är bara millimetrar. Diat är buggligt, skärpan är inställd mitt i bild med Live View. 

Bilden togs i Visby 1977. Det var lite disigt. Jag hade fått för mig att passa in solen på en av flaggstängerna på muren mot Nordergravar. Det blev ingen bra bild tyckte jag då, skärpa och ljus si så där, det är inte nån bra bild nu heller, men tekniken verkar funka så att det duger åt mig.

Reproduktionen är fotograferad idag 2021-03-20 med en Pentax K-1 och med samma objektiv som bilden togs med för 44 år sedan, en (Pentax) Ahasi opt. Co.  Auto-Takumar 55mm f2.2 med M42 gänga.

Inlagt 2021-03-20 21:10 | Läst 764 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Måns, jag har inte gett mig på att scanna eller fota färgbilderna än, kommer kanske aldrig göra, av flera skäl.:
1 Jag har såpass många sparade svartvita kvar och dom är äldst och därför roligast att göra.
2 Jag har nog storleksordningen 10 000 dia, men monterade i ramar med glas. Det är ett litet projekt att öppna varje ram (plast)
3 Så småningom gick jag över till negativ färgfilm och maskingjorda 10 x 15-bilder. För nånstans 10 år sen tänkte jag att dom negativen kommer jag aldrig göra något åt så till sist kastade jag dom

Därför har jag svårt att tycka om din metod. Det framstår fortfarande som omständligt, om man vill göra fler än något tiotal bilder. Verkar smart att kunna använda mobilen som ljuskälla, jag sitter fortfarande och håller upp negativen mot en vanlig lampa när jag letar efter lämpliga svartvita bilder. Min skärm är stor nog för att funka också med 6 x 6-bilder.

Många hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2021-03-22 11:00
Hej Björn! Jag håller med betr omständligt! Oj oj oj. För mig är drivkraften att ha en plan B då det gäller projektet från 1975, en totaldokumentation av Visby innerstad. Helst ska digitaliseringen göras av kommunen. Plan B att jag gör den själv. Plan C (pågår) att hitta sponsor och lämna till proffs.

Ju mer jag sätter mig in i detta desto klarare framstår varför rätta proffsgrejorna ger bäst resultat. Kollimerat ljus ger skarpare bilder. Högt CRI ger bättre färger. Program (tidigare analoga inställningar) som är byggda för filmen i fråga ger bäst resultat.

Att mobilskärmen ger så pass hyfsat resultat beror inte på högt CRI utan att ljuset byggs upp av rött, grönt och blått i våglängder som stämmer med de våglängder tekniken med negativ färgfilm använder.

Nu har jag sett fler bedömningar av lilla ljusbordet Kaiser Slimline. Alla har varit positiva.