Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Somliga skottar, somliga bygger

I morse tänkte jag visa hur det funkar (nåja) i Norrköping med trottoar och cykelbana. Men hoppsan, ett byggföretag hade sina bilar och mannar där för att fixa en betonggjutning inne i ett hus.

Vad är cityscapes? Passar bilden nedan om en Cityscapebild? Jag tycker det för min del.

Körbana, planteringszon, cykelbana, trottoar med var sina snöröjningsstystem och så ett bygge

Gångbanan underhålls (nåja) av Magnentus AB som byggt och äger huset. Länsförsäkringar är hyresgäst. Cykelbanan är kommunal och underhålls  (ibland) av kommunen. Planteringszonen är kommunal. Jag har sett både trädvård och städning där. Körbanan underhålls av kommunen.

Lyft blicken lite! Det står ett gult hus i cykelbanans förlängning. Det skulle säkert har rivits i samband med att hela gatan breddades. Men det var väl nån stursk fastighetsägare som vägrade. På den vägen är det. Nu tycker åtminstone jag att det är rätt bra med att en kåk sticker ut så här. Besvärligt men bromsar bilarna och ger lite omväxling.

Bygget: Rutnätsplaner är förunderligt tåliga. Det går att stänga av rätt mycket och trafiken kan ledas andra vägar. Här skulle bussarna gått men dom får gå på en annan gata  medan byggföretaget lånar (eller hyr dom?) marken.

Trottarskottning: Somliga fastighetsägare sköter sig och ser till att gångbanan skottas och som här också saltsandas.

Passar bilden nedan som Cityscapebild? Si så där mittemellan tycker jag. Den är kanske mer åt gatufotohållet.

Och här nedan kommer sista bilden. Grabbarna har hackat och skyfflat för att blomsteraffärens kunder och alla som går på trottoaren skulle slippa slå sig fördärvade. Jag sa att jag är fotoamatör och bad att få ta en bild, javisst sa dom.

Den är ingen Cityscapebild tycker jag, men visar folk som  sköter stan. 

Inlagt 2021-02-16 19:38 | Läst 596 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Måns:)
Tycker att dessa cityscapes och streetphotos är värdefulla som tidsdokument.
Har roat mig med att publicera äldre bilder av lokalt intresse under en tid och insett att människors behov av att återse sedan länge försvunna eller bara förändrade stadsmiljöer är stort.
Det finns hos i princip varje större samhälle med självaktning alltid någon eller några som driver små fb-grupper eller kanske är medlemmar i hembygdsföreningar och frivilligt åtar sig att sprida dessa bilder till en bredare allmänhet.
Vem vet var bilderna publiceras eller dyker upp om en generation eller två... Kul, och framför allt bra att vår samtid dokumenteras (och gärna förklaras.)
Allt gott!
//Morgan
Svar från Måns H 2021-02-17 19:40
Tack Morgan!

Sverige är ju inget kulturland på ytan, allt ska vara nytt, häftigt, spektaktulärt. Men under ytan finns, precis som du skriver, samhällen med självaktning och även intresserade fotografer. Låtom oss plåta vidare!