Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Farliga trottoarer i stan

Nu är det farligare att gå på trottoarerna än körbanorna här i Norrköping.

Då en katolsk präst tar emot bikten använder han mallen Omständigheterna, Reglerna och Konsekvenserna. Den är bra att ha i många sammanhang! Jag använder den ofta. Nu om dålig trottoarskottning.

Omständigheterna: Det snöar. Det blir isbildning. Man kan slå sig fördärvad om man går ut. Någon borde göra något. Vem?

Reglerna: Grundregeln är att inom stadsplanelagt område ska staden sköta gatorna, fastighetsägarna trottoarerna. Inom byggnadsplanelagda områden ska en vägförening sköta rubbet. Numera heter det alltid "detaljplan". Det finns två sorter. En sort där kommunen sköter gatorna och fastighetsägarna trottoarerna. En annan där en gemensamhetsanläggning har ansvaret.

Konsekvenserna: Normalt uppstår en hel del kattrakande då en nybliven fastighetsägare inte fattat att det är det är han som ska skotta. Sen tar vederbörande fram skyffeln eller lejer hjälp. Fredrik Lundberg snöröjer inte personligen trottoarerna utanför fastighetsimperiets byggnader. Andra fastighetsägare väljer (bilden ovan) att vänta på att prinsessan Vår kommer på sin gyllene chariot och att zefyrens vindar ska torka upp all snö och is. 

Normalt råkar en sån fastighetsägare ut för ett synnerligen allvarligt samtal från Gatukontoret eller vad det kan heta för stunden. Och skärper sig, annars blir det påföljder. Men i år har kommunen valt att dra ner på (klarspråk skippa) snöröjningen på trottoarerna utanför kommunens byggnader. Det får räcka med lite grus. "Pengarna behövs till skola och äldreomsorg". Många privata tar naturligtvis omedelbart efter.  De mer seriösa biter ihop och hyr in nån som skyfflar.

Då allt funkar helt perfekt avlägsnar Gatukontorets mannar snö och is samt deponerar desamma på en godkänd plats. Förr tippade man i Strömmen, men numera räknas snön närmast som miljöfarligt avfall. Kollar man vad som göms i snön så kan det tyvärr stämma. Fastighetsägarens personal forslar trottoarernas snö och is till den anvisade platsen.

I verkligheten, då sakerna sköts men inte sköts perfekt, plogar kommunen över snön till trottoaren och fastighetsägaren plogar tillbaka till gatan. Då bildas en snövall mitt över kantstenen (bilden ovan).

Ta på broddarna och ut och plåta vintern i stan! Lägg in på Cityscapes!

Inlagt 2021-02-15 19:42 | Läst 1132 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Alltid fint ha ha någon som kan och vet. Undrar om inte många (kommuner och andra fastighetsägare) glömt bort hur det är med ansvaret kring snön, det har ju inte varit någon snö på några år nu. Förrän i år.
Jag brukar skotta trottoarerna till min hörntomt ända till kommunens snöröjning plogat upp all snön på gatan till min trottoar. I år skedde det vid tolvtiden på natten. Snön var då tung eftersom snöandet övergick till ösregn några timmar. Och på efternatten klarnade det och allt frös. Jag har nu en snöisvall på 50-70 cm på trottoarerna så nu väntar jag på prinsessan Vår..
Tyckte dom katolska prästerna mall var bra - Omständigheterna, Reglerna och Konsekvenserna.. Låter användbart i många sammanhang. Och du har utomordentliga fina bilder att illustrera med! Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2021-02-15 22:28
Tack Björn!

Kommuner och företag byter personal ideligen. Snart vet ingen ett dugg om det inte står på dataskärmen. Din sits låter jobbig. Använd broddar!

Mallen är bra. Jag har använt den sen jag hörde den för 20 år sen. Man fattar mycket bättre. Jag skrev en debattartikel om skandalen på Transportstyrelsen. Framhöll att länsstyrelserna vägrat följa en korkad regeringsorder att outsourca utan skött sig. Landshövdingen (E. N.) ringde och tackade och sen blev jag inbjuden till middag på Slottet.

Bilderna är väl mer avsedda att illustrera texten än att stå för sig själva. En sak som stör mig är att Fotosidan lade in nedre bilden som dragarbild. Hur fixar man det?
Khalad 2021-02-15 22:46
Hej Måns. Välj infoga bild och klicka dig fram till dialogrutan Infoga/redigera bild så att du har båda bilderna framme. Då finns en knapp uppe till höger med Underhåll filer, tryck på den. Sen går du till den bild du vill ska vara puffbild, klickar på nedåtpilen i rullisten under bilden och väljer puffbild. Sen måste du gå tillbaka till knappen uppe till höger där det nu står spara, det måste göras för att bekräfta valet. Sen får okeja två gånger och till sist välja spara på vanligt sätt./ Björn
Svar från Måns H 2021-02-15 23:01
Tack Björn! Har testat. Det funkade! Ska försöka göra rätt från början nästa gång.
Fina och instruktiva bilder! Och intressant läsning! Vad gäller den kommunala snöröjningen i Gnesta så fungerar den bra!
Där vi bor, i ett villaområde, har oftast villaägaren ansvaret om det går en trottoar utanför tomten! Så är det nog i de flesta kommuner! Jag skottade ett år, men se'n hyrde vi in en kille som röjde med en mindre motordriven snöplog! Men skulle en olycka, halkolycka, ändå hända, så va vi ansvariga! Så det gäller att ha en hemförsäkring! Men nu har kommunen utökat gångbanan även med en cykelbana, och då har kommunen hela snöröjningsansvaret! Har kollat det med kommunen! :)
/B

Ps. Tyvärr så har inte alla villaägare koll på det här att dom har ett ett plog/sandningsansvar!
Svar från Måns H 2021-02-15 23:06
Det där med cykelbanor mm komplicerar bilden. Bra att Gnesta vet själva vad som gäller!

(Jag funderar på att ta upp det, men troligen är det olika överallt - här i Norrköping har kommunen en cykelbana vid gatan jag bor, kommunen har röjt den lite grann men lämnat trottoaren orörd åt fastighetsägarna. Ska se om det går att få till en blogg.)
Precis här visar du bilder som säkerligen kan vara från många kommuner.
En del som har egna hus skottar inte sedan skottar kommunen på sitt
speciella sätt. Värst är när jag skall korsa en gata där det är skall vara
grön gubbe då är där inte skottat men isfläckar glatta.
Bra bilder om samtiden med snö.
///Gun-Inger
Svar från Måns H 2021-02-15 23:10
Tack Gun-Inger! Jag drattade omkull tre vintrar men klarade mig (två grannar har behövt omfattande sjukhusvård) och sen skaffade jag broddar, Devisys, bäst i test. Skaffa dom eller såna skor som Lena om du inte redan har dubbat.
Mina Icebugs som jag köpte i januari var ett bra köp!
När jag bloggade för några veckor sedan kunde man välja vilken bild man ville skulle visas i bloggrullen, vet inte om det är ändrat. (Skriver lite snabbt på ipaden nu.) Men då kunde man iaf kryssa för vilken bild, Fotosidan kallar visningsbilden i spalten för ”puffbild”.
Tack för fint kort!
Svar från Måns H 2021-02-15 23:13
Tack Lena! Jag följde Björns tips, de funkade!
Hej Måns!

Mycket bra skriven och viktig blogg! Jag önskar jag kunde bifoga min egen bild i följande ”ärende”, men du fattar direkt är jag övertygad om. ”Förebyggande ”Istappsprevention” och omedelbart åtgärdande är kanske inte inkluderat i regelverket för fastighetsägare som för de här berörda?

Jag skrev en insändare till lokaltidningen i stan för ett par månader sedan, illustrerad med egenhändigt fotad bild på de stora istappar, (några av istapparna säkert tiotals kilo i vikt) som hängde i takutsprång på fastigheten längs Gränsgatan ner mot Storsjön...På den trottoaren, som ligger behagligt i söderläge, passerade gående ideligen under dessa dödsfällor...

Lokaltidningen tog inte in min insändare, men tidigt på morronen dagen efter att jag hade skickat iväg insändarmanuset var en patrull där och tog bort istapparna.

Fastigheten där istapparna hängde, är såvitt jag vet en privatägd byggnad med lägenheter, men en 10-20 kilos istapp blir väl inte så stor på ett par varma och soliga januaridagar?

Nog borde väl fastighetsägaren (till en byggnad som för övrigt förefaller välskött) ha varit förutseende nog att förebygga denna uppenbara livsfara?

Den väl så breda trottoaren längs Gränsgatans norra sida går alldeles tätt intill husväggarna i två hela kvarter mellan Kyrkgatan och Storgatan här i Östersund, och är en naturlig gångväg från Centralstationen upp mot Kyrkgatan för många som har tillrest med tåg...och som i likhet med mig, vilar lite i uppförsbacken halvvägs för att hämta andan, dragandes sin tunga hjulförsedda resväska.

Då stannar man gärna intill husväggen för att ge plats för andra gående..!!

Det hade varit synnerligen onödigt att en allvarlig, t.o.m. dödlig olycka skulle hända innan åtgärder vidtas. Numera går jag ogärna nära husväggen vintertid utan att ha kikat upp först!
mvh
/B
Svar från Måns H 2021-04-05 06:49
Hej Börje! Istappar är fastighetsägarens ansvar. För kanske 15 år sen omkom en pojke i Stockholm sen han fått en istapp i huvudet. Det blev rättegång och att det var fastighetsägarens ansvar var helt klart, men det fanns en ventil med "skälig tid", hur det gick för denne i det fallet kommer jag inte ihåg. Vill man personligen överleva så får man se upp. Inte alltid enkelt att avgöra vad som är farligast, att gå ute i gatn med trafiken och samtidigt riskera att taket släpper ner en massa snö och is eller smyga intill fasaden ....... smyger man utefter fasaden gäller det att kolla efter istappar. Precis som du gör.