Canalogg
Julgodis för Leica M-nördar...
My precious, my darling, och hela familjen...
Boken är också en godbit, 330 sidor med Leica M fascinerande läsning - jag köpte den i Wetzlar (Leitz Park) i höstas och har massor med intressant läsning!
God Jul!
/B
Vilken julkortsvariant ska jag köra i år?
Återanvändning är bra för miljön får vi lära oss....det har jag tillämpat på mina digitala julkort i flera år, så nu har jag några olika att välja på - hoppas bara att adressaterna har glömt vilket dom fick i fjol!
Här är ett tidigt julkort (c:a 2004-2005?) - med motiv från mitt fritidshus i Oviken. Inklippt tomte har jag inte använt sedan dess, och ingen snö på den röda julhälsningstexten...
Här är också en variant med en blåmes (fel fågel, va? På julkort SKA det vara domherre, ovillkorligen!) som jag hade glömt förträngt att jag har gjort en gång. Men riktigt mysig snö på texten, fast typsnittet har jag också övergivit på senare år....och numera fastnat i typsnittet Old English.
Här har jag ett julkort som är ganska slitet tror jag - årsmodell 2008 tror jag. Det kom nog till så, att en jul då jag var "järalöus" (jämtska språket, översättning t svenska: "sysslolös)" tog jag på måfå ett underexponerat kort på ett juleljus, som sedan upphöjdes till julkortskvalitet...Jag tror t.o.m. att jag vann en julkortsomröstning på den lokala fotoklubben ett år, och som pris fick jag betald kopiering av 25 st 10x15-kort hos fotobutiken!
Här har jag ju etablerat typsnittet Old English, men fortfarande inga snökristaller på texten...(ska det va så svårt? Jag har ju gjort det förut?)
På nästa års kort, nedan, fick jag ju till snön på texten, och till och med skuggad text, tack och lov!
När jag åkte till jobbet i Krokom en tidig vintermorron, tog jag omvägen på Rödön, och körde den gamla slingrande grusvägen genom dom små byarna - månsken var det ju...Givetvis var jag tvungen att stanna och fota det här motivet. Som tur var hade jag både kameran och stativet med mig bak i bilen, så den här vinterbilden skulle bli ett julkort, det såg jag direkt i sökaren. Jag fick ju göra flera exponeringar för att komma rätt, men med digital teknik var det ju inte så svårt.
Texten med snö och allt har jag ju sparat på lättåtkomlig plats som ett psd-lager - att tas fram och läggas på julkortsbilderna, när- och vartsomhelst i oändlighet!
Det är bra att samla en TIF-kopia av sina vinterbilder i en särskild mapp, dom kan alltid bli aktuella för ett julkort. Då gäller det bara att komma ihåg var mappen finns...på vilken lös hårddisk var det nu igen?
Här är väl det julkort som jag själv gillar bäst - Aksel Lindströms skrivarlya uppe vid Stocke Titt på Frösön. Jag tog bilden en svinkall luciamorgon 2008, minus 20 grader, en sån där efterlängtad klar rimfrostmorgon när fotomotiven bara rasar över en, och minneskortet börjar bli fullt...
Som julkort börjar det nog också bli lite slitet, och jag misstänker att att bara nya bekanta får bli adressater av det här julkortet numera. Eller ska jag bara byta typsnitt och köra det igen??
Varje år misslyckas jag ju med mina föresatser i detta avseende, att börja med julkortet i god tid och med friskt nytänkande utveckla min julhälsning...Men vips så är det bara några dagar kvar till dopparedan och allt annat jag inte har hunnit med måste få gå före...tyvärr!
Så i år får ni välja själv bland de ovanstående korten!
Från mig kommer här ett 6-falt God Jul och Gott Nytt År, till alla på Fotosidan!!
Er hängivne/B
Tillägg i grevens tid söndag 22/12 (nu har det ju vänt - vi går mot ljusare tider sedan 05:19 i morse) - jag måste ju komma med åtminstone en ny bild i år - jag får förnya mig betr textens utseende till nästa jul...
/B
Julmarknadsresa till Prag
Hemma igen, efter några dagar i Prag - kom hem i förrgår kväll och har förstås massor av bilder att sortera och behandla. Ca 600 tror jag, och som ju ytterligare späder på det jag har ogjort och obehandlat sedan tidigare resor....
Men det är alltid roligt att se nya vyer, och nånting ska jag väl ha att göra under mörka vinterkvällar när snöstormen viner runt knuten...så här kommer en snabbsummering av intrycken!
Bild 1 Julmarknaden på torget i Gamla Staden (bara en av många julmarknader på olika platser)
Det var första gången i Prag för mig men en stad som jag länge velat besöka. Så kom chansen med en paket-julmarknadresa 5 dagar till ett bra pris, så varför inte?
Bild 2 Torget i Gamla Staden med det astronomiska uret t.v. - Tynkyrkan i bakgrunden
Ett av de första intrycken var att jag kommit till en riktigt intressant stad, även om en bättre årstid för besöken nog vore t ex maj eller september, men å andra sidan har dom nog rätt få julmarknader då.
Bild 3 Folklivet på Vaclavplatsen - hotellet alldeles till höger i bild
Det var också påtagligt, vad mycket restauranger, pubar, barer, affärer varuhus det fanns att välja på (och affärer öppna sent på kvällen). Mycket folk i farten, mycket turister även så här års och stan kändes riktigt trygg och säker att gå omkring i även ensam på kvällarna. Kollektivtrafiken - Metro, spårvagnar, bussar, var gratis för pensionärer fyllda 70!
Karlsbron är väl den mest kända av sevärdheterna, och är en av flera broar över floden Moldau men Karlsbron är inte öppen för biltrafik, bara gående. Fylld av fotograferande turister, men ändå sevärd bl. a. med sina gamla statyer.
Bild 4 Karlsbron - i bakgrunden syns Pragborgen med Sankt Veitskatedralen mitt i, en annan av de kända sevärdheterna.
På Karlsbron samlas också många konstnärer, souvenirförsäljare mm och här nedan en annan typ av konstutövare som var kul att se...
Bild 5 Enmansorkester på Karlsbron
På promenaden ner mot staden från Pragborgen passerade vi den här smala gränden, smalast i Prag. Den är t.o.m. försedd med trafikljus för gående, eftersom man inte anses kunna mötas i gränden så reglerar trafikljuset gångtrafiken åt ett håll i taget!
Bild 6 Ingen gränd för dom riktigt bredaxlade!
För några år sedan, (nov 2016) hade Digitalfoto en artikel om fem stycken besöksvärda fotohandlare runt om i Europa, med bra sortiment av begagnat, och av dessa fem rekommenderade handlare så var utöver L-foto i Vansbro också en butik i Prag omnämnd. Innan resan hade jag glömt att kolla upp adressen till den handlaren i Prag, och tänkte att den ligger säkert i nån yttre stadsdel nånstans och kan vara svår att hitta till. Så det får väl vara till nästa resa hit.
Men så skulle hela resegruppen gå ut och äta en gemensam middag som ingick i paketet, och från vårt väldigt centralt belägna hotell (Adria) på Vaclavplatsen skulle vi promenera 10-15 min till restaurangen. Vi kom ut från hotellet, vek av till höger och gick genom en passage/galleria innan vi kom ut på nästa gata. Strax passerade vi ett skyltfönster till vad som såg ut att vara en liten oansenlig fotobutik...
Bild 7 Skyltfönstret - se den mittersta kameran, en Canon 7 med 50 mm f0,95!
Jag stannade till bara kort för att inte förlora kontakten med gruppen, och tänkte att jag går väl hit igen på egen hand sedan...Jovisst redan nästa dag så gick jag dit igen, tog bilden på skyltfönstret och gick in. Det var ju den här affären som var i Digitalfotos artikel! 2 minuters promenad från hotellet! Och väl inne, vilken fotovärld som uppenbarade sig, massor av fotoprylar! Nya kameror såväl som ett riktigt stort utbud av begagnat, mycket välordnat arrangerat efter tillverkare i glasmontrar, tydligt prismärkt. Och till vad som föreföll vara bra priser!
Bild 8 Leica M-montern föreföll att vara den som var sparsammast fylld - (1 CZK=0.45 SEK, dvs om man halverar skyltade priser får man ungefärligt pris i kronor...) - men ändå intressant att se.
Jag var inte ute efter något särskilt på Leica-fronten, jag tycker jag har så jag klarar mig ett tag. Bättre att utforska dom hus och gluggar jag redan har!
Butiken:
I övrigt fanns kameror av alla möjliga märken, både väst- och öststats, och märken jag aldrig ens hört talas om. Begagnade objektiv till Canon, (EF och FD), Nikon, Pentax osv fanns i massor, allt välordnat och sorterat. Jag var på vippen att köpa en Canon Dial 35 för motsvarande 750: - svenska kronor, men hejdade mig i grevens tid. Har jag inte nog med kameror redan? Dom har ju också internetförsäljning, så det går ju att handla hemifrån också!
Bild 9 Massor av godis!
En dag gjordes en heldagsutflykt till en mindre stad som heter Kutna Hora, och där fanns redan på 1200-talet flera silvergruvor vars fyndigheter bekostade större delen av dåvarande makthavares luxuösa leverne - och staden fick sedermera flera sevärda gamla kyrkor och katedraler.
Men det som gjorde starkaste intrycket där var besöket i "Benhuset"! Lite väl makabert på sätt och vis, och nästan otroligt -
Bild 10 Inne i Benhuset i Sedlec (förstad till Kutna Hora)
Kapellet är känt för ossariet i källaren som innehåller konstfullt arrangerade ben från cirka 40 000 människor. Arrangemangen utgör både dekoration och inventarier i kapellet.
Abboten Henrik vid Cisterciensklostret i Sedlec sändes till det heliga landet år 1278 av kung Ottokar II. Där besökte han Golgata och därifrån tog han med sig en kruka jord. Vid återkomsten till Sedlec spred han ut jorden på kyrkogården. Ryktet om att det fanns en kyrkogård med jord från Golgata spred sig och folk vallfärdade till Sedlec för att bli begravna eller begravas av sina anhöriga i särskilt helig jord. Efter bland annat digerdödens härjningar var det för trångt på kyrkogården trots att folk sedan länge begravts stående. Enligt legenden fick en blind munk i uppdrag att inreda ett ossarium i det gotiska kapellet som byggts på kyrkogården vid sekelskiftet till 1400, för att ge mer plats på kyrkogården.
År 1870 fick bildsnidaren František Rint engagerad av ätten Schwarzenberg för att få ordning på benhögarna i ossuariet. Han gjorde ett imponerande, och ganska makabert, arbete. I vart och ett av kapellets hörn är benen upplagda i klockform. En stor sexarmad ljuskrona hänger i taket. Den innehåller minst ett av alla skelettets ben. Det finns flera girlander och rosenkransar av dödskallar, en komplett altartavla, ätten Schwarzenbergs vapensköld och mäster Rints egen signatur.
(Källa: Wikipedia)
Summa summarum var det en intressant och bra resa - bra hotell, bra beläget, väl fungerande paket-researrangemang (Reseskaparna), god mat och intressanta platser att besöka.
I och för sig tycker jag att det är lite svårt att fota om man går med på utflykter i en guidad grupp, det är lätt att komma ifrån gruppen när man ser nåt intressant att plåta - så det är lätt hänt att det blir mest "vykortsbilder" då. Så för att få riktigt utlopp för sitt kreativa fotoskapande är det bäst att ge sig ut på egen hand!
Faktiskt blev jag "akterseglad" av gruppen och våran guide inne i Prag TVÅ gånger på denna resa...vi (gruppen ca 10 pers) var inne i nån judisk synagoga, och jag gick fram och talade om för våran guide att "jag går på toaletten därborta, var snäll och vänta på mig innan ni går vidare för jag blir inte länge därinne"...men när jag kom ut från toaletten igen så var hela gruppen och guiden helt försvunna...hade "fullständigt gått upp i rök"...skyndade mig ut på gatan, för att försöka se dom men icke.
Jag fick hitta hem till hotellet själv, det var ju inga problem, men jag missade nog ett par intressanta besöksmål som guiden skulle visa...och samma sak hände en annan dag, trots att jag givit guiden en reprimand senare på kvällen på vårat hotell! Tur att jag inte är helt bortkommen själv på en resa...eller menar dom när det gäller pensionärer, att...
"...lite svinn får man ju räkna med..."
Jag rekommenderat verkligen resmålet och åker själv mycket gärna till Prag igen - men då gärna under sommarhalvåret, och då på egen hand utan grupp eller guide!
Hälsningar
/B
Är det konstigt att man längtar bort nån gång...?
”Är det konstigt att man längtar bort nån gång...” många av oss minns säkert hitlåten med den lilla blonda sångfågeln Lena Andersson, som turnerade i folkparkerna sommaren 1971.
Det är roligt att se att andra också botaniserar bland sina gamla negativ från förra århundradet - och många intressanta bilder kommer säkert fram på så sätt och väcker minnen bland oss som var med då...
Jag har grävt lite i mitt negativarkiv igen, och har plockat ihop lite bilder från just den Jamtlikvällen i juli 1971 som jag fotade när Lena Andersson var huvudattraktionen. Många kommer nog ihåg den låten ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång...” som var en av den sommarens riktiga hitlåtar. Det här var ju några år före ABBA:s stora genombrott - Hootenanny Singers hade flera hits på listorna , och nya popgrupper dök snabbt upp som svampar ut jorden!
Bild 1 - Lena själv - ser ut att längta bort lite...?
Här i Östersund var det ”Jamtlikväll” som var den stora attraktionen på sommarens onsdagskvällar, och publiken kom till Jamtli (stadens välkända friluftsmuseum med historiska hus och gårdar) från när och fjärran för att se och höra alla de stora kända toppartisterna. Inte bara svenska utan även kända utländska artister hittade ända upp hit i Norrland. Alla här i stan gick ju hit till Jamtli då - Jamtlikväll ville man ju inte missa!
Bild 2 - Hela gänget på Jamtliscenen
Bara Några veckor tidigare hade jag köpt min nya kamera - hett efterlängtad, dessförinnan var det Zenit 3M och Minolta SR 7, båda med normaloptik, men nu fick jag råd att köpa en ”riktig” spegelreflex...
Canon och Nikon var ju ”top of the line” - och inom möjligheternas gräns prismässigt ev. på avbetalning. En Leica vågade man ju knappt drömma om! Det verkliga valet stod ju då mellan Nikkormat och Canon FTb, och valet föll till slut på Canons kamerahus (deras ”snabbladdning” QL var nog en av de fördelar jag gillade) med de två objektiven FD 35 mm f3,5 och korta talet FD 100 mm f2,8. Jag valde alltså bort normalobjektivet från början. Det kändes tryggt att göra affär med Hr Grindborg på Foto Pose - se det gamla kvittot nedan!
Två sprillans nya objektiv och ett nytt kamerahus plus beredskapsväska för 1800:- det låter ju fantastiskt idag, eller hur?
Bild 3 Kvittot från 1971
Tri-X 400 ASA var det självklara valet av film, och så här sett i backspegeln så tycker jag att den tekniska bildkvaliteten håller sig riktigt bra än idag nästan 50 år senare!
Jag gick ju och funderade länge och kände på olika kameror i fotoaffärerna, kollade broschyrer och läste tester...och Konica Autoreflex T3 var en annan spegelreflex som jag tittade på. Gamle herr Claesson på Polyfoto (den enda fotoaffären i stan då som sålde Konica) menade att Konican ”...hade en rundhet i objektivet som inte dom andra kamerorna hade...” Jag har ju aldrig tyckt att Canons gluggar varit särskilt ovala, det kanske är en smaksak, betr Nikon har jag ingen aning...
Bild 3 - Lenas hitlåt "...är det konstigt att man längtar bort nån gång...?"
Lugnt och städat framför scenen - inga kravaller här inte!
Bild 4 - Hela gänget framifrån
En "doa-kör" hörde ju också till för många grupper - även här!
Bild 5 - "Doa-kören" - tvillingar?
Publiken är övervägande ganska ung, men en och annan "mogen" åskådare ser man ju. Lägg också märke till (i bilden nedan) ganska långt ut till vänster i bild, borta vid staketet...bara EN ordningsvakt! Fler än så behövdes nog inte i "vår lilla stad"!
Bild 6 - 70-talsmodet i kläder och frisyrer, kortklippta killar var inte så många då!
Bild 7 - Inte alls så liten publik - och två av dom närmaste killarna känner (kände) jag ju, fast vi inte setts på närmare 50 år!
En del bilder kanske är lite mörka - men jag tror det beror på kvällsljuset vid mulet väder - det var nog heller inte någon scenbelysning att tala om...
Bild 8 - Hela gänget från andra hållet
Dags för paus!
Bild 9 - Tack och adjö? Nä, det är nog bara paus...undrar vem var konferencier då? (tredje mannen från vänster)
På bilden nedan ser man ju att det var ett annat klädmode då - kanske mest tydligt bland den kvinnliga publiken?
Bild 10 - Paus och dags för varmkorv eller fika - men en öl eller två? Det var nog helt otänkbart då...
Och så här mitt i den mörkaste, gråaste och tristaste månaden November, kan vi nog alla känna så att "...är det konstigt att man längtar bort nån gång..."
Hälsningar
/B
Vakna, långfärdsskridskoåkare!
Bild 1 Mina gamla skridskor - duger bra än!
Nu gäller det att vara på tårna - minus 7 grader, klart, vindstilla....den tredje natten med minusgrader och kallast den gångna natten! Så alldeles säkert har flera sjöar här i Östersundstrakten åkbara och tillräckligt säkra isar...t ex Mosjön 2 mil öster om stan hade flera cm åkbar is redan i förrgår! Kolla iskontakten -
http://www.skridskoklubben.se/iskontakten-1317476
Den allra bästa åkningen, att åka på 5-10 cm snöfri kärnis på stora och små sjöar i soluppgången är en fantastisk känsla! Men det gäller att ha sin utrustning klar i ryggsäcken - isdubbar, ispik, helt ombyte vattentätt i plaståsar, lina...och inte minst en liten kamera! Kompakten eller t o m telefonen duger för att få med sig fina bilder!
Bild 2 När Storsjön är som finast - men lite för tidigt än, den sjön fryser nog sist..
Och framför allt - utöver rätt utrustning, åk aldrig ensam utan ha åtminstone en kompis med dig.
Bild 3 Här är jag, i gula jackan till vänster
Bild 4 En av mina äldre bilder, analog, Revsundssjön 4 cm is med lite vatten på ytan
God tur - jag hoppas att jag hinner ut själv innan det börjar snöa, då är det tyvärr redan kört!
/B
PS: Jodå, nu är jag hemma igen, har varit ute och åkt på Svartsjöarna (”mellansjön”) i fantastiskt väder! Lite ovant, men en härlig novemberdag! Se bilden nedan!
Bild 5 Mellan-Svartsjön - lite skrovlig is emellanåt, men man kan inte få allt!
DS
/B