Canalogg

Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Valborgsmässoblogg

Jag har just scannat och bildbehandlat ett av färgnegativen på den Portra 120-film som jag fick hem ifrån Team Framkallning tidigare i veckan.

Den gav 13 exponeringar (plus tre "blindgångare", blanka rutor)  á 4,5 x 6 cm eftersom den är fotad med min gamla klassiska "ögonsten", en Zeiss Ikon Super Ikonta 531 (även kallad "bälgkamera") med objektivet Tessar 7 cm f3,5...Notera brännvidden: 7 cm i stället för den vanligare 7,5 cm, objektivet med Compur-Rapid-slutare som, enligt vad jag fått veta (av "vanligtvis välunderrättad källa") - tillverkades i Jena den 9 april 1936... Kameran fanns också med bl a Tessar 7,5 f3,5, Novar 7,5 cm f3,5 och andra slutarfabrikat. 

Jag har digitaliserat negativen gm avfotografering men min Canon 5D MkIII och makrobjektivet Tamron SP DI 90 mm f2,8  - ett hembyggt reprostativ av pelaren och bottenplattan från en Opemus förstoringasapparat (den med den lutande pelaren). Ett tiltbart snabbfäste för kameran funkar suveränt, och ljusbordet i 20x25 cm från Kaiser ger bra ljus. Rawformat-inställning, ISO 800 bländare 8 ger ju ett godtagbart skärpedjup, ett väl avdammat negativ som hålls plan av en glasskiva (den typen av reflexfritt glas till inramningar som glasmästerier och tavelramhantverkare tar lite mer betalt för... den glasskivan också 20x25 cm, så det blev inte så dyrt i den måttliga storleken...

De digitaliserade färgnegativen laddar jag sedan ner i min dator (MacBookPro 15") och råfilerna behandlar jag först i CameraRaw (exponering "Auto" och lite av variabeln "klarhet" under "Effekter").

Fortfarande som digitaliserat negativ, tar jag in en TIFF-fil i VueScan, där programmet kan ta in den negativa färgbilden direkt, konvertera till positiv bild och spara ner som en TIFF på ca 40-50 MB, dpi ca 7-800 upplösning och storlek.

I Photoshop gör jag så den fortsatta och slutgiltiga beskärningen och bildbehandlingen - beroende på hur noga jag var vid dammrengöringen av negativet och glasskivan, så får jag mer eller mindre dammprickar att behandla i Ps. Jag använder både Kloningsverktyget med liten pensel och/eller Smart lagningspensel-verktyget. Hellre det än Filter>Brus>Damm & Repor - möjligen på större relativt enhetliga ytor som himlar t. ex., på andra områden penselstorlek mest mellan 8 - 30-40 px, ibland ännu större vid behov men sällan mer än ca 100 px.

Dammborttagning är väl ett av dom moment som de allra flesta tycker sämst om att behöva göra - men jag har tränat upp min hastighet på detta så det går rätt fort ändå. På riktigt "viktiga" bilder med stora svarta/mörka partier kan det förstås ta lite tid - men jag är "petig" ibland, kan jobba med bilden länge men blir oftast då också särskilt nöjd med resultatet. Den bild jag har som puffbild här i bloggen har jag scannat om/fotat om två gånger för att hålla nere mängden av damm.

För att vara en kamera med så gammalt objektiv, tycker jag att resultatet förvisso är imponerande - trots att bildkvaliteten ju fått viss "hjälp" av modern bildbehandling i datorn.

Här kommer väl dom kritiker in, som bara fotar digitalt och betraktar mig och andra analognördar för "bakåtsträvare" - jag kam förstå det till viss del - i synnerhet betr. negativ färgfilm - för svartvit film är det en annan femma...svaartvitkonvertering av digitala färgbilder kan visst ha sitt berättigande i min värld, när t ex jag bara råkade ha med mig iPhonen vid fototillfället...och ingen tung, tidsödande och störande "basic" analogkamera från förra århundradet...

Trots detta - analogfoto ÄR roligt tycker jag - att efter "mången möda" se den färdiga analogbilden, printad på en bra A3+ skrivare...är ett högst tillfredställande nöje när jag till slut nått dit jag ville...Trots att ett digitalfoto hade kunnat bli färdigt mycket snabbare och avsevärt billigare per bild...

Men om man ställer en dyr digitalkameras inköpspris plus kostnad för minneskort etc, mot en billig analogkamera plus flim och framkallning etc, så får man väl i alla fall ta ett antal bilden under "avskrivningstiden" för en digitalkamera och jämföra med (räkna då inte "oändligt antal" på digitalbilderna, utan mera ett normalt antal under säg ett år).  Comprendre? 

Nåväl - nu är det snart Valborg, och jag rundar av med en majbrase-bild från det sommarställe med sjötomt vid Storsjöns strand som jag ägde några år. En egen majbrasa (obs miljövänlig sådan! Dvs inget tryckimpregnerat eller spikbemängt rivningsvirke mm, bara naturmaterial), att elda upp varje år under 15 år, nere på stranden en tillräcklig bit ut - det var alltid långgrunt och lågt vattenstånd i Skagaviken/Storsjön i slutet av april, så det var alltid mycket lämpligt för en manshög majbrasa att hälsa vårens och fritidshussommarens ankomst med!

Puffbilden: Östersunds Centralstation, med den nyinvigda gång- och cykelbron över järnvägsspåren för att underlätta åtkomst till det s.k. Storsjöstråket. I vänster bildkant syns delar av den nya bron.

Jag önskar Fotosidans alla medlemmar - både "rättrogna" digitalfotografer och analognördar - en trevlig Valborg och 1:a maj, därtill en inspirerande och avkopplande fotosommar!

/ Börje alias "Canalog" 

Postat 2023-04-29 07:15 | Läst 1010 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Den Gamla Byvägen

Den gamla byvägen finns säkert i olika versioner på många ställen i vårt avlånga land, och min upplevelse av den gamla byvägen är den bygd i Valla på Frösön, där jag lekte, växte upp och då och då gärna återser med värme i hjärtat.  

Även om nya tider och nya hus och ägarförhållanden, nya vägar osv. successivt ersätter det gamla, så finns ibland ändå lite av det gamla kvar som väcker minnen och nostalgiska upplevelser på ett alldeles särskilt sett.

Frösö Hembygdsförening, som snart fyller hundra år, hade i höstas ordnat ett mycket trevligt arrangemang den 21 september, som lockade ett 80-tal deltagare, gamla och nya Vallabor, nämligen en historievandring längs vår gamla byväg.  Erfarna och kunniga guider, dvs Ove Hemmendorff, Karin Eriksdotter Johansson och Kjell Olander…hade mycket att berätta - och flera av deltagarna bidrog med sina egna minnen och kunskaper

Vi började med att samlas på den nyare delen av Byvägen, och jag har för mig att dess namn nu har bestämts till Vallagatan. 

Bild 02 Ett antal av deltagarna framför Villa Sessero, välbekant för alla gamla Vallabor, och den fastigheten sträcker ända ner till landsvägen som går ner till gamla färjeläget.

Just Valla och området runt gamla byvägen har bedömts kunna härstamma ända från ca 1300.talet, och åtminstone tre gårdar eller bebyggelser har mycket gamla anor - Stensgård, Eriksgård och Mikkelsgård. 

Om man utgår från kartan som jag refererar till här, (utsnittet ur generalstabskartan från 1937) så ser man dessa tre fastigheter utmärkta som boningshus redan då. 

Bild 03 Översiktskarta (från Generalstabskartan 1937) Utsnittet inom ramen visar Byvägen mer detaljerat. Kartan visar även en väg som gick rakt upp norrut från Byvägen, och som inte finns kvar längre. Möjligen är det så, att del av den vägen numera utgör den asfalterade infarten till Frösö Camping?

Stensgård - kanske den äldsta av dessa tre, en imponerade byggnad som i början av 60-talet när jag tog min bild, var helt enkelt ”Göranssons”.

Jag minns Göransson själv mycket väl, en äldre herre i sina bästa år kanske närmare de nittio, som med raska steg - trots att han gick med käpp - spänstigt gick uppför vägen som vi då kallade ”Vallagatan” -  från landsvägen där nere, förbi den villa (Bild 08) som min far byggde 1954, och vidare upp mot det gamla härbret på nedersidan av byvägen upp till Stensgård, alltså till ”Göranssons”.

Bild 04 Stensgård i höstfärger, eller "Göranssons" som vi kände den - innan vi fick klart för oss det gamla namnet

Härbret, därintill, som tros vara från 1700-talet, och som står i korsningen mellan den väg neråt som vi kallade ”Vallagatan” och Byvägen, ser inte ut att ha försämrats så mycket av väder och vind, i alla fall jämfört med hur det såg ut i mitten på 1960-talet (Bild 06) och bilden från september 2022 (Bild 05) när vi gjorde historievandringen. Lite gråare till färgen bara? 

Bild 05 Härbret - var antagligen avsett för förvaring av hö?

Några av bilderna som följer är diabilder som jag har tagit på 60-talet, ca 1965 gissar jag, medan andra bilder är av senare datum, tagna med min iPhone under historievandringen.

Bild 06 Härbret fotad c:a 1965 verkar vara i gott skick! Det är väl riktigt bra, om det härstammar från mitten på 1700-talet!

Bild 07, som är tagen lite till höger om Stensgård (”Göranssons” för mig) visar ännu en byggnad, ladugård möjligen  - den hör väl till fastigheten Stensgård?

Bild 08 Från december 1954 bodde vi här, vi flyttade hit från en trea på Hornsgatan 9A, på Hornsberg, Frösöns centrum/tätort. 

Bild 09 En höstbild över en del av det gamla Valla - på vägen ner mot landsvägen, där bl a närmaste busshållplats fanns.

Vidare västerut på vår historievandring, passerade vi den gård som var välkänd som ”Axel Svenssons” - tyvärr har jag inte någon bild på ett av deras timrade hus som för länge sedan byggts över Byvägen, och som hade en ”port” som Byvägen gick igenom. Kvarvarande delar av den syns ändå på bilden! 

Bild 10 En del av den har sedermera rivits, kanske delvis för att underlätta snöröjningen vintertid. Min bild ovan, som jag tog 2015 (”från andra hållet”), visar i alla fall en del av hur det har sett ut, med Svenssons bostadshus till höger i bild. Det gula huset med gaveln hitåt, är alltså nuvarande Stensgård.

Vidare västerut längs Byvägen, och intresset i gruppen verkar vara stort och många bidrar med egna erfarenheter och berättar om "roliga upplevelser". 

Det andra gårdsnamnet av det tre historiska namnen som finns kvar är ”Eriksgård”. Min gissning är att det måste vara den ungefärliga platsen, den plats där ”Fastessons” bodde i alla fall under min uppväxttid i Valla - hur gammal den gården är eller kan vara vet jag inte. 

Bild 11 På min vinterbild här, tagen österut i mars 2022, ses ”Fastessons” lite längre bort,det röda till vänster i bild. Direkt till höger, den gamla stenlagårn, hör till nästa fastighet som vi strax kommer till.

En av ”grabbarna i gänget”, dvs de av oss som var ”Vallas framtid” på 1960-talet, inklusive undertecknad var Torleif Fastesson…(som f.ö. var min kompis och i viss mån ”övertalare”) när jag rökte min första cigarett bakom en enbuske i sluttningen ner mot färjeläget i Valla…ingen större skugga må falla över honom - det är ju mest mitt eget fel att jag då föll till föga för detta synnerligen skadliga förvärv…)  Jag blev nog bara illamående av första ciggen, och mamma var inte glad alls när jag kom hem den eftermiddagen....

Därmed närmar vi oss slutet på historievandringen, och det tredje av de riktigt gamla gårdsnamnen som är Mikkelsgård  - 

För de flesta av oss är det välkänt vilken fastighet som avses - och följande bild, tog jag i juli månad 2015 i härligt sommarväder!

Bild 12 Mikkelsgård (eller Mickelsgård? med c i stället för två k?) - En verklig sommaridyll - inte undra på att vi i familjen blev Vallabor 1954! 

(Noggranna iakttagare och kulturgeografer må förhoppningsvis ha överseende med att jag har klonat bort en elledning på bilden - det estetiska intrycket motiverar att ibland få försköna verkligheten, anser jag!)

När jag var tre eller fyra år (1951 eller 1952?) så hade mina föräldrar Ebba och Egon hyrt in sig i detta hus för semesterboende under ett par sommarveckor….och förmodligen var denna sommarvistelse en såpass härlig upplevelse för oss alla fyra (min 3 år äldre syster Lillemor  bör nämnas också) att det ledde till att pappa Egon köpte en 2400 kvm tomt på ängen nedanför Stensgård av Göransson (för Kr 2:50/kvm) och byggde där 1954 vår villa… (som sågs på bild 08 ovan.)

 

Bild 13 Till Mickelsgård hör/hörde ju också den gamla lagården, som på senare år blivit fint upprustad och målad - att ta vara på och omsorgsfullt vårda även gamla byggnader, som nuförtiden kanske inte har så stor praktisk användning, gör mycket för upplevelsen.

Bild 14 Allra sist på byvägen, på nedersidan , fanns sedan länge några timrade mindre hus, och som var vad jag hade hört, var ett sommarställe för två äldre damer bosatta i Stockholmstrakten. För några år sedan har fastigheten sålts, och numera har utbyggnad skett till ett fint permanentboende med fantastiskt läge. Min svartvita bild (analog, tagen i mars 2022) här ovan visar slutet på den gamla byvägen - som vi har så många fina minnen av, vi som bor och en gång bodde där i trakten! 

Bild 15 "Läget, läget läget...!"

Nåväl, jag väljer att avsluta denna blogg med bilden som jag tog med utsikt västerut, precis när när den mycket intressanta och trevliga historivandringen var slut.

Bild 16 Utsikt västerut, nära slutet av Byvägen denna sköna sensommarkväll - varmt, vindstilla...

När jag såg den underbara vyn, så fick jag liksom en känsla av ”historiens vingslag”…topografin och sluttningen ner mot Storsjön må väl ha varit ungefär densamma, under mer än tusen år - och jag tror att de som har stått här förr, på samma plats som jag nu under många århundraden -  kanske uppfylldes av samma känsla, att vårt land är så underbart vackert!

Om någon vet mera och vill komplettera det jag har skrivit, eller bara känner igen sig och vill kommentera (eller kanske rätta ev. felaktigheter som har insmugit sig) i min text/mina bilder så välkomnar jag era synpunkter!

Börje Norhager

Postat 2023-01-08 15:48 | Läst 2140 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Julmarknad på Jamtli 2022

Nu har jag framkallat och scannat filmen som jag fotat med i helgen...med Leica M6:an förstås, att använda annan kamera vid "gatufoto", Gud förbjude..! Jag valde gluggen Zeiss Biogon 28 mm ZM f2,8 för att kunna nyttja kamerans ljusmätning - om jag däremot hade kört med min favorit-vidvinkel, Super Angulon 21 mm f3,4, så hade jag inte kunnat använda ljusmätningen på M6:an pga det långa utsticket bakåt hos detta objektiv * som gör att ljusmätningen blockeras i M6 kamerahus. Med M4-orna har man ju inte detta problem, som bekant!

*) En personlig "språkpolis-reflektion": Objektiv är det som jag byter då och då på mina kameror...både Leican och dom digitala DLSR:erna. Ett objektiv (eller möjligen en "glugg") består av linser, två eller flera som i sin tur är gjorda av glas! Att läsa att någon byter eller säljer en "lins" eller har fina "glas" till sin kamera - (det heter i stället "linsytor") - tror jag mycket sällan förekommer i våra dagar, däremot objektiv eller möjligen glugg ("glögg" är nåt annat, som väl alla vet i dessa "ondskans tider"!

Nåväl, december är ju en synnerligen mörk månad även här uppe i Republiken, och vad skulle jag välja för film? Svartvitt förstås, en enda neg. färgrulle har jag ju, men jag ville spara den till "ljusare tider", både bokstavligen och bildligen. Stod så inför valet på fredagen, att endera ta en Ilford HP5+ och pressa den till iso 800 - eller att gå på den Ilford Delta 3200 som jag hade i frysen. Det sägs ju att den eg. är iso 1000, men att man kan köra den på iso 1600 också, men svårligen på iso 3200!

Det beror ju också på hur den kommer att exponeras - jag frågade mig om man kunde "pressa den neråt", innad jag visste det som jag erfor på FB under dagen. Jag avsåg också att soppa den i D-76 1+1, temp. 23 grader - oavsett slutligt filmval. Till sist blev det HP5:en, men med exponeringsmätaren i M6:an inställd på iso 800. Eftersom jag tänkte "hänga på låset" när marsnen öppnade kl. 14, skulle det ju bli några dagsljusbilder utomhus. Men - för oss "surjämtar" så mörknar det alltid snabbt, så jag hann nog inte ta mer än några få bilder i anständigt ljus.

Den bilden ovan, tog jag när det redan hade hunnit bli "för" mörkt - befarade jag...använda blixt?
...detta kommer icke på frågan!! -  "ingen Ford på våran gård"!!

Jag hade ju iPhonen med mej, den fick duga i sämre ljusförhållanden, men mobilfoto är ju definitivt varken "Slow Photography" eller särskilt konstnärligt foto, som jag ju ibland - inte alltid - gärna hänger mig åt!

Bild 2 & 3 ovan: Smeden, som smider ett knivblad el dyl. tillhör definitivt den intressanta historiska miljön på vårt fina Jamtli! Därunder, skön "Barbershop-sång" värmer definitivt också ens sinne men tyvärr inte så mycket ens lekamen...

Nåväl, den svartvita, analoga puffbilden ovan är den första bilden jag har jobbat lite med - man ser ju att "Biffen" och "Bananen" står och säljer sina flaskor i  ståndet och försöker kränga sin blåbärs- och hjortronglugg till pöbeln. "Bananen", det är väl han som till höger inte verkar trivas...han har väl hemlängtan?? 

Bilden (eller snarare fototillfället) sätter också fingret på en punkt som street photo entusiaster råkar ut för ibland - damen till höger i bild hörde nog slutarljudet, om än så ytterst svagt på M6:an, och vred då sig om mot mig och frågade aggressivt "vad tar du kort på"? "På dom där två försäljarna framför dig" svarade jag, och därmed sa hon inget mer. Hon befarade väl att hamna på "järalöusboka" (dvs FaceBook) och ville protestera mot mig....som ju inte frågade om lov först!! Sånt får man ta - men det är väl mycket att begära att "Svea Svensson" ska känna till vad som lagligen gäller i Sverige...betr. fotografering ute på stan mm. Jag har ju själv vissa principer - jag tycker inte att jag här varken bryter mot lag eller etik/god ton med att visa denna bild i blogg på Fotosidan! 

Vidare, så fotade jag annat på lördagen 3/12, men jag hade ju en halv rulle HP5+ kvar i kameran...ett annat evenemang, mera inprofant, tog vid den dagen.

Nu till den bilden (puffbilden, i början upptill) framkallades ju igår kväll som avsett i Kodak D-76 1+1, i min Patersondosa, vätsketemp. 23 grader i 14 min 30 sek, med den vanliga manuella agiteringen som jag brukar använda dvs 10 sek varje minut. Framkallningsvätskan var använd en gång tidigare i augusti, men har varit förvarad i mörkt skåp i petflaska sedan dess.

Visst är bilden lite kornig, underexponerad, men i mina ögon fullt användbar. Bra eller inte, det är ju rent subjektivt men jag gillar den! Jag bildbehandlar i Photoshop, sedan jag har scannat den i min Minolta Dimage Scan Dual III, m.hj.a. VueScan senaste scanningmjukvara. 

Jag vet att många analog-fotografer förordar scanning med avfotografering - visst, det går ju också bra men jag ser personligen flera fördelar med att köra filmscannern. En digitaliserad bild blir ju oftast använd på webben på ett eller annat sätt, mer sällan förstorad och utskriven (jag printar alltså inte mina bilder!) på min Canon Pro 9000 Mark II fotoskrivare i pappersstorlek A3+ med gott resultat.

För mig är scanningen med filmscannern inte "träligt" som säkert en del tycker, utan dels får jag ett bra tillfälle att noga granska negativet innan jag bestämmer mig för att scanna eller inte, dels är hanteringen med den scannade bild i datorn mycket enklare/mera praktisk, på så sätt att FÖRE jag börjar scanna, så bestämmer jag mappnamn och skapar den mapp där jag vill ha just denna filmrulle, förbereder lätt varje bilds benämning och - tror jag - att jag redan där kan förse bilden med nyckelord!

Jag har inte testat det (än) men jag tror att det visst går bra att nyckelordsmärka bilderna redan vid scanningen i VueScan version 9.7.96 ! Vem ångrar/önskar inte att man hade börjat med nyckelordsmarkering av ens digitalbilder från och med den första digitala bilden man tog, i mitt fall oktober 2004!

Bild 4 & 5 : De här bilderna togs med samma förutsättningar som de andra analoga bilderna...med den skillnaden att pushbilden (Nr.1) på "Biffen & Bananen" fick lite brusreducering i Neat Image för att minska kornet hos filmen något. (Sedan dess har jag omarbetat bilden - ljusare och utan brusreducering nu! Den var nu inte så svår att bildbehandla!!)

Om man däremot digitaliserar gm att avfotografera negativen, blir ett helt annat arbetsflöde nog aktuellt - själv är jag ju hänvisad därtill, genom att mina mellanformatsnegativ (4,5 x 6 cm, 6 x 6 cm och 6 x 9 cm) måste jag digitalisera en och en m.hj.a. avfotografering - min filmscanner tar ju bara 24 x 36 småbildsnegativ. 

Bemöt ni gärna mina åsikter i detta avseende...en seriös diskussion är alltid givande, och ibland inser man faktiskt att man hade nog fel...(även om det för mig var länge sedan, på hösten 1962 tror jag...)

Okej, "I have stated my case...", som sägs i "juri-diket" och jag fortsätter envist min upptäcksresa i den dammiga analoga historien, så bakåtsträvare och analognörd jag uppenbarligen är...  Men, jag trivs trots det med det i den illustra goda gemenskapen på FS!

Eder Canalog

Ha en bra fotomånad - kanske var detta min "julblogg" ! Isåfall -

Min reservoarpenna fäste inte på laptopens bildskärm, så på julkortet ska det ju stå att det är JAG som önskar ER!

Postat 2022-12-05 12:38 | Läst 1214 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gatufoto från Prag

Bild 1 Vaclavplatsen - fotad med Fomapan 200, 21 mm f3,4

(alltså - bildtexterna kommer under bilderna, fortsättningsvis) 

Jag gjorde nyligen en weekendresa till Prag, 4 dagar i mitten av oktober - en fantastisk härlig stad som jag gärna ville återse igen. Senast jag var där var i december 2019, då en "Julmarknadsresa" i en grupp - nu ville jag hellre åka på egen hand och besöka stan i en lite varmare årstid. 
Jag hade förutom iPhonen och en liten Canon digital kompaktkamera också packat ner min Leica M4 tillsammans med Super Angulon 21 mm f3,4 och Zeiss Biogonen 35 mm f2,0 för att vara lagom utrustad för lite gatufoto!  

M4:an med Super Angulonen är en kombo som jag trivs mycket bra med - tack vare det stora skärpedjupet behöver jag inta vara så noga med avståndsinställningen - jag brukar ställa in exponeringen så riktigt som möjligt, och ett hyperfokalavstånd på t ex bl. 8 som som ger skärpa från 0,7 m till oändligt...då är det lätt att obemärkt ta bilder, jag behöver ju bara rikta kameran åt rätt håll på ett ungefär om jag ser ett intressant motiv på närmare håll.

Min Zeiss Biogon 35 mm 2,0 har jag hittills använt ganska lite - den är lite "svårare" pga det då är viktigare med avståndsinställningen,  och jag behöver ju träna mer på det. Jag hade två filmtyper i bagaget - Ilford HP5+ iso 400, och Fomapan iso 200. Den senare har jag bara testat en gång tidigare - men gav då ett resultat som jag var supernöjd med betr. korn, kontrast och skärpa. Jag framkallar ju allt sv/v själv i D-76 1+1, och räknade med att göra det med de här filmerna också.

Nedan visar jag ett urval av bilder - jag tror att jag nästan föredrar Fomapan lite framför HP5 - aningen bättre kontrast och skärpa än Ilfords film...  

 

Bild 2 Karlsbron, Fomapan 200, objektiv 21 mm f3.4

Bild 3 Gott med en öl och ett bloss! Ilford HP5+ 35 mm f2.0

Bild 4 Gänget - men var är reseledaren? Fomapan 200, 35 mm f2,0

Bild 5 Vaclavplatsen norrut mot Gamla Stan Ilford HP5+, 35 mm f2,0

Bild 6 Posering på Karlsbron Ilford HP5+, 35 mm f2,0

Bild 7 Folk i Gamla Stan Ilford HP5+ 35 mm f2,0

Bild 8 Posering på Karlsbron Ilford HP5+ 35 mm 2,0

Bild 9 Gamla Stan,  Fomapan 200 21 mm f3,4

Bild 10 Tre damer på Karlsbron,  Ilford HP5+, 35 mm 2,0

Bild 11 "Hotellrum för ensamresenärer" (selfie), Fomapan 200 Objektiv 21 mm f 3,4

Summa summarum är jag mycket nöjd med resan - både fotomässigt och i övrigt i den härliga staden Prag. Nästa gång får det bli i riktigt vår/sommarväder, och gärna ett par dagar längre!

/B

Postat 2022-11-12 16:18 | Läst 1262 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Resetips

Jag var nyligen i Prag, en underbart härlig stad dit jag mycket gärna reser, som bl. a. har en fotobutik som själv säger sig vara Europas största på begagnat...

Centrum FotoSkoda som den heter, ligger väldigt centralt och lättillgängligt - bara ett par hundra meter in på en tvärgata till den stora paradgatan/torget Václavplatsen (Václavské náměstí) och där jag skulle kunna gå hela dagen och kolla på allt intressant i fotoväg som dom har. Välordnat i glasmontrar, tydligt uppmärkt och prissatt gör det lätt att tiden rusar iväg när man är därinne!

I en glasmonter såg jag dessa kameror, jag kan ju inget om ryska kameror, men den Zorkij 4 med Industar 50 f3,5 (rakt fram i bild) såg ju fin och välvårdad ut!

Priset 2400 tjeckiska kronor, som med växelkursen 0,45 blir ungefär SEK 1100:- kan jag själv med min bristande kunskap inte bedöma... 

Jag var ju på vippen att slå till när jag ändå var där, men vid närmare eftertanke insåg att jag har nog tillräckligt med analoga kameror redan....

Men det finns säkert nån här på Fotosidan som vet mycket mer än jag! 

Jag ser fram emot era kommentarer!!

/B

Postat 2022-11-05 09:39 | Läst 1423 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 23 Nästa