Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Vilken fotodag - mycket hann fångas upp, men dagen toppades av Arlanda!

Min gårdag var fylld av fotografiska aktiviteter i olika genrer: cityscapes & broar & gatuliv & natur och grönska & fågelfoto i Stockholm, bilder tagna under den raska lunchpromenaden. Lite senare blev det ett besök på ARLANDA bakom kulisserna, ett besök som Per ”Otten” hade ordnat. Uppskattat! 

Därefter blev det hundfoto med en samojedvalp i fokus. Ljusförhållandena var kassa under de stora ståtliga träden på Ulleråker och lite kväll var det ju också vid det här laget. Valpen Ladie var ytterst svårfångad för hon hade hundkompisar att stoja med... Det hade kunnat bli lite båtbilder  dessutom något senare (inga träd skymde sommarkvällens ljus från himlen), men just denna kväll passade jag på att träna på ett distanserat förhållande till fotandet. Kameran var med och inga bilder blev det vid Skarholmen i Uppsala. Otroligt men sant!

Lite huvudbry blev det om vilken genre ska få visa upp sig här i bloggen i kväll. Kanske ska jag välja Arlanda ändå för det var nog den mest spännande miljön i går ändå. Snabba Lena har publicerat bilder från Arlanda redan i går kväll; hoppas ni har sett dem för de är verkligt fina!

 

De omaka tvillingtornen. Vem innehar grindvaktsfunktionen här? En framtidsdröm är att få komma in innanför dessa grindar också för ett bättre fotoläge.

 

 

Propellerplanen har det där lilla extra...

 

 

 

 

Några snygga landningar fick man också fota. Bilderna blev inte lika snygga varje gång dock...

 

Längtan efter att få flyga iväg till länder långt borta tilltar....

 

 

 

Är det OK att jag fotar dig...?

Ja, det var det... 

 

 

Trafiken med inkommande plan var påtagligt tät...

Och startande också... 

 

Per till vänster. Johan, också fotofikare, dök upp lite senare efter att ha fullgjort sin arbetsdag på Arlanda.

Lena och jag i farten som synes...

 

Vi var inte helt ensamma på flygplatsen... Utöver de 20.000 anställda (eller något ditåt) fanns några passagerare också....

 

Nog hade man kunnat stanna ett tag till... Per sade till slut lite försynt: "Hör ni, vi måste nog iväg för jag måste hem..."

 

 

Inlagt 2011-07-06 23:12 | Läst 3000 ggr. | Permalink

"Ja, nog ska Otten ha en eloga för att han ordnade något sånt här för er. :) Flygplatser och lite större internationella sådana är en spännande miljö, om man har tid och inte bara rusar efter ett flygplan. Jag är nog inne på spåret med bilder framifrån så jag gillar (åtminstone just idag ;)) den med noshjulet/främre landningsstället framifrån och den pang på planer framifrån bäst. Men det finns fler fina bilder, men några får man ju välja som favoriter... :) Det där med att landningar inte alltid blir så bra känner jag igen. Själv har jag ibland lite svårt att hålla styr på kameran när planet är i profil. Det är lätt att råka rätta kameran efter planets pitch istället för horisonten när det går undan, och en del flygplan kommer in med en inte obetydlig pitch."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
En märkvärdig miljö! Ingenstans möter man väl vår egen tid i dess mest extremt teknikpräglad form så som på en storflygplats.
Svar från RHelena 2011-07-07 08:31
Man är ju bekant med flygplatser som resenär, men helt andra vyer öppnar sig när man får komma mer innanför skalet. Den tekniska miljön erbjuder många fotografiska inspirationskällor!
När jag läste Lenas blogg igår, så önskade jag att jag fått vara med! Älskar flyg och flygplan och är det något ställe som jag skulle vilja vara "behind the scenes", så är det just här...Så avundsjuk? Inte ett dugg...:-)

Det är ju alltid lite extra häftigt när man får vara på ett ställe, som det är få förunnat att få vara på. Kanonbilder verkligen, föll nog lite extra för bild 8, tycker det var så läckert att du fått med texten på 3 plan i en bild!

Ha en skön helg!
/maria
Svar från RHelena 2011-07-07 08:36
Tackar och bugar! Jag gillar ju "texter" och bokstäver (Obs namnet på min blogg är ju Littera = bokstav) så det är klart att jag såg det där som du såg också i bild nr 8!
Trodde redan i förväg att det skulle bli roligt med en fotosession på Arlanda, men det blev en ännu bättre upplevelse än vad jag trodde... Hoppas att du får en liknande chans någon gång!
Marols 2011-07-07 09:13
Det hoppas jag med! :-)
Toppenbilder Rauni =)
Jag älskar verkligen din sista bild. Bra fångat och så snyggt i motljus.
Tack för ditt trevliga sällskap, uppskattas alltid.
Stor kram
Lena
Svar från RHelena 2011-07-07 23:19
Tack Lena! Den där sista bilden blev ju lite annorlunda än det mesta av de övriga tekniskt inriktade bilderna, roligt med variation. Flygplatser skulle inte finnas utan människor... Vi hade kanontrevliga timmar med trevligt sällskap, inte illa! Pers beskrivning av ett tidigare fotogäng som dagisbarn vid Arlandabesöket stämde nog hyggligt som en beskrivning på oss också....
Underbara bilder, första med två tornen var grym, men även de andra.
Svar från RHelena 2011-07-08 16:16
Tack! Och tack för ditt tålamod, du lät oss vara kvar (för) länge...! Tiden bara sprang iväg...
Ja, nog ska Otten ha en eloga för att han ordnade något sånt här för er. :)
Flygplatser och lite större internationella sådana är en spännande miljö, om man har tid och inte bara rusar efter ett flygplan.

Jag är nog inne på spåret med bilder framifrån så jag gillar (åtminstone just idag ;)) den med noshjulet/främre landningsstället framifrån och den pang på planer framifrån bäst. Men det finns fler fina bilder, men några får man ju välja som favoriter... :)

Det där med att landningar inte alltid blir så bra känner jag igen. Själv har jag ibland lite svårt att hålla styr på kameran när planet är i profil. Det är lätt att råka rätta kameran efter planets pitch istället för horisonten när det går undan, och en del flygplan kommer in med en inte obetydlig pitch.
Svar från RHelena 2011-07-13 20:36
Är man det minsta reslysten och/eller teknikintresserad så är det jättespännande att få vistas på flygplatser. Att fota folk på en flygplats kan vara nog så spännande också (har publicerat bilder från Istanbuls flygplats ett tag sedan*). När jag tittar på mina bilder tagna denna givande dag på Arlanda så känns det faktiskt nästan som om själva planen framstod som levande varelser också! Gillar också bilden med noshjulet/landningsstället lite extra, fastnade dessutom för den gula linjen som löper bakåt och speglas på buken på planet.
Landningar verkar knepiga som sagt var. Just landningsögonblicket måste man tajma helt rätt. Lite lättare blev det en stund innan (som i bilden ovan), då gällde det att fånga rätt stund när planet var så nära som möjligt, men fortfarande ovanför skogshorisonten. Man hade i alla fall någon sekunddel längre tid på sig att få till en bild än vid själva landningsögonblicket.

*På Istanbuls flygplats:
http://www.fotosidan.se/blogs/rhelena/pilgrimer-och-hoftskott.htm