Skillnaden mellan en selfie och ett självporträtt
Det verkar florera en hel del missuppfattningar om vad selfies är för något. Rheborg och Schyffert har bidragit till förvirringen. En liten sväng direkt efter deras program bidrog jag till att sprida falsk information om vad en selfie är för något. Beklagar.
Enligt Oxfords Dictionaries definieras selfie så här: "a photograph that one has taken of oneself, typically one taken with a smartphone or webcam and uploaded to a social media". I likhet med R&S har de flesta i FS-bloggosfären visat regelrätta självporträtt, tagna med riktiga kameror, ibland med hjälputrustning, typ stativ. Inga selfies alltså utan självporträtt!
Ordning i ledet således! För att reparera den skada jag själv orsakade med mina falska selfies så får det bli några riktiga selfies här:
.
När min Nokia N808 var alldeles ny behövde jag testa alla dess funktioner. Tror att denna selfie kan ha hamnat på Blipfoto, minns inte säkert... Bilden tog jag mot en regnvåt fönsterruta. Ser ut att ha varit tider när adventsljusen fortfarande fick sprida sitt sken ute på terrassen. Snart är vi där....
.
iPhone är ju rätt finurlig för man behöver inte ens vända på den fysiska mobilen för att ta en selfie! Här blev det två flugor i en smäll! Den här bilden har manglats igenom Pixlr-o-Matic några varv (allt för att skapa den där omtalade riktigt dåliga mobilbildskvaliteten) innan den hamnade på Facebook . En riktig selfie alltså!
.
Nokia N808 kan betecknas som en intelligent mobil. Kameran är jag hyfsat nöjd med, men för övrigt... nja... Selfien i fråga blev mitt val för dagens blip på Blipfoto. Obs! Lägg märke till det intelligenta här: kamera-/mobilmärket går att läsa utan svårighet!
.
Ingen selfie. Ett regelrätt självporträtt i vårt fantastiska konserthus UKK. Bilden valde jag till dagens bild på Blipfoto datumet i fråga, i vintras någon gång när vi hade en sådan fin vinter.
.
PS. Läs inlägget som det är skrivet, dvs med glimten i ögat. Vad som är en selfie och vad som inte är det är naturligtvis upp till var och en, oavsett vad R&S, Oxford Dictionary eller jag säger... DS.
.
Men håller kameran på armlängs håll, vänd mot sig själv, och det e viktigt! :)
Skönt att höra att Iphones inte e riktig kameror,
de har jag sagt hela tiden! ;)
B)
Sedan snart ett år tillbaka har jag en kamera med mig varje dag, men ändå uppstår det situationer där mobilkameran behövs. Senast igår kväll när jag uppenbarligen hade glömt ladda RX100, hann ta ett par bilder innan den dog. Så dök en ytterligare situation upp och N808 blev räddningen! :-)
Jag tycker att den bildkvalitet som man får när man använder mobiltelefoner är helt kass och räcker inte till någonting annat än att betrakta i just mobiltelefoner, det spelar ingen roll vilken telefon man har, iPhone har definitivt inte bra kamerafunktioner men många förvrängningsfunktioner, äldre iPhone hade till och med sämre kamerafunktioner än konkurrenterna. De enda leverantörer som har acceptabla kamerafunktioner i mobiltelefoner har varit Sony och Nokia.
Det händer att även jag laddar upp mobilbilder till Facebook, fast endast när ingen annan möjlighet finns.
Om man tar bilder i bra dagsljus med lagom mycket ljus/skugga så kan det fungera hyfsat, men annars är kvaliteten för dålig, tycker jag. Jag tycker riktigt illa om alla effekter/förvrängningar som många använder i Instagram, de ger ännu sämre bilder, det finns en s/v konvertering i Instagram som är ok, sedan gillar jag det kvadratiska bildformatet i Instagram.
Bildkvaliteten på foton från olika mobilkameror är rätt olika, jag ser ju själv vilken skillnad det är mellan N808- och iPhone-bilder. I mina bilder ovan ser man dock inte skillnaden eftersom selfiesarna har gått igenom Pixlr-o-Matic med de konsekvenser det medför. Ofta betraktar jag just mobilbilderna som en möjlighet att leka med bilder, det är ett tidsfördriv, och inte så oansenligt antal av mina bilder som hamnar på Facebook är tagna på resande fot, oftast på sträckan Uppsala - Stockholm (selfiesar visar jag nästan bara på FS dock...).
Själv känner jag inte för att vara så kategorisk vad gäller frågan om bildkvalitet med olika typer av kameror. Ser det mer som att syftet helgar medlen. Är man ute efter konstnärliga uttryck behöver inte bildkvaliteten nödvändigtvis vara det absolut viktigaste, sämre bildkvalitet lämpar sig kanske till och med bättre om man är ute efter något specifikt i bildavseende. Skulle vilja göra jämförelsen med de bildskapandeformer där användningen av olika tekniker och verktyg är avgörande för den känsla som finns i slutresultatet, t.ex. användningen av blyertspenna, krokipennor, penslar, olika typer av färger (olja/acryl) etc etc och de blir därmed en del av slutresultatets känsla.
för att du reder ut begreppen åt oss. Jag har också lekt med telefonen en gång och upptäckte de roliga funktionerna som finns som av en händelse. Jag skrattade gott åt resultatet av några självporträtt (det blev inga selfies för de hamnade aldrig i sociala medier).
Hälsningar Lena