Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Nu är det allvar

Lucköppningen är över för min del och det är dags ta itu med allvarliga ämnen. Det vill säga: vad är det som går snett med vissa av mina bilder? Har här ett färskt exempel från idag. Ljusförhållandena halvdana, men ville inte dra på ISO då jag inte gillar bruset som följer med. En av bilderna är rätt trevlig och jag har den både som raw (.dng - Pentax) och jpg.

Tar raw-filen -> in i UFRaw där den ser nästintill helsvart ut (brukar inte vara så, men har stött på fenomenet tidigare) -> bearbetar filen men får aldrig någon ordning på den -> skickar filen vidare till GIMP i förhoppning om att det fixar sig. Färgerna blir bättre, men problemen från UFRaw hänger med till viss del och resultatet blir inte som jag önskar.

Testar att ta jpg-filen till GIMP och nyttjar dess diverse funktioner, men nej... Bilden ser ju inte rolig ut alls, inget annat att vänta kanske då det ändå är bara jpg.

Raw-filen igen, men denna gång i PSE. Bilden ser helt annorlunda ut här redan vid första titten, dvs inte alls max underexponerad såsom man såg i UFRaw. Fixar och trixar lite lätt och  tycker att den slutliga bilden är möjligen ändå bäst av dessa tre.

Har läst på och noterar att någon annan har haft detta problem med kraftigt underexponerade bilder i just UFRaw. Verkar dock som problemet har med en inställning i kameran att göra med, nämligen D-Range. Den ska vara av normalt sett om jag förstod det hela rätt. Men vad är D-Range? Dessvärre ger den omfattande Pentax-manualen inte något svar på denna fråga och det är mycket i denna kamera som jag inte har hittat ännu, den är ju ganska ny för mig. Eller handlar problemet om något helt annat?

Saken är den att jag föredrar UFRaw/GIMP före PSE och därför skulle det vara underbart att få veta lite mer om fenomenet i fråga och därmed kanske kunna lösa problemet.

Inlagt 2010-12-05 22:17 | Läst 3256 ggr. | Permalink

"Inga tips och råd från mig, men intressant att läsa om problemet och även de svar du fått."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag antar att de med D-range menar dynamic range, d v s "bredden" på ljuskänsligheten. Den är ställbar i en del kameror, och om man fotografera i svårt ljus (= väldigt kontrastrikt ljus) ska den ställas till max. Att plocka fram detaljer i den mörkaste partierna på en RAW-bild brukar inte vara svårt. Kanske beror det på bildbehandlingsprogrammet du använder. När jag ser hur folk brottas med "framkallning" av RAW-bilder undrar jag om mitt program kanske är bättre än de flesta andra. Eller är det min kamera som ger mer data i de underexponerade partierna än många andra? Jag vet inte. Men jag använder inte RAW-framkallaren från leverantören. Börjar alltid med att använda Adobes konverterare för att göra om bilderna till DNG, sedan öppnar jag dem i ACDSeePro. Mycket nöjd med detta arbetsflöde.
Japp! Har hittat inställningsmöjligheten D-range/dynamic rance i kameran fast den heter något försvenskat förstås. Får testa detta snarast för att komma underfund med användningsmöjligheterna. Har nu testat någon dng-fil och orf-fil (raw Olympus) till och tyvärr så verkar det vara något annat knas också. Beror på uppdateringar jag har nyligen fått till programvarorna? Olympus och Pentax egna konverterare har jag inte kommit mig för att testa ens.
Du är den andre som jag har hört nämna ACDSee i positiva ordalag; en kompis lovordar den! Har därför haft funderingar på att testa den. Han verkar dessutom dela min aversion mot PS/PSE. Har själv gått en kurs i PSE i fall motviljan skulle bara bero på att jag inte kan den. Visst, jag lärde mig en del, men bäst var ändå att jag kom indirekt att lära mig mer om GIMP och gillar den nu ännu mer ...
Tänk på att det är ACDSeePro du ska testa, det är den version som hanterar RAW-format. Du kan ju pröva det gratis under en tid, jag tror det är 30 dagar.
Svar från RHelena 2010-12-07 10:23
OK. Det där gratis testperioderna måste prickas in rätt, in i perioder när man verkligen har tid. Julen skulle kunna vara en sådan, men verklighetens jul medför ju att man inte har tid för något alls. Tänk om man vore en pensionär, åtminstone vad gäller tillgången till tid till det man vill ha tid till...! Dröjer...
Inga tips och råd från mig, men intressant att läsa om problemet och även de svar du fått.
Svar från RHelena 2010-12-07 23:24
Tänk vad mycket man lär sig av andra. Och evigt tacksam är man för att folk ids engagera sig!