Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

När man tar bladet från munnen...då blir det mycket svavelos

Att ta bladet ur munnen har sina risker, det kan ju bli lite svavelosande och hur trevligt blir det? Inte alls trevligt kanske. Ibland kan det behövas ändå och då tänker jag på alla kontroverser som förekommer på FS med regelbunden oregelbundenhet. Konstigt förresten att det finns en koppling mellan svavelos och att ta bladet från munnen egentligen. Hur kommer det sig?

Svavel är i alla fall ett icke-metalliskt grundämne som räknas in i syregruppen, men som också betraktas som mineral. Svaveldioxid framställs eller uppstår i sin tur ur svavel. Och svaveldioxid finns bland annat i vin. I somliga viner rent utav i skadliga mängder, framförallt i lådviner, om man ska tro en studie som Dagens Nyheter presenterade ganska precis för två år sedan. Astmatiker och de med allergier ska vara särskilt försiktiga. Detta låter ju intressant...  Nu blir jag nyfiken och det blir mer research...

Går in Livsmedelsverkets webb. Det finns ett krav att livsmedel som innehåller svaveloxid i mängder större än 10 mg/kg eller 10 mg/l ska ha en märkning om det just på grund av att ämnet är skadligt i höga koncentrationer. I studien som gällde åtta lådviner låg koncentrationen långt över 10 mg-gränsen för alla sorterna. Har lådvinerna någon märkning om detta? Ingen aning för vi nyttjar inte lådviner. På flaskor som står i vårt skåp står det ingen information. Enligt artikeln måste halten svaveldioxid deklareras i viner (antagligen om halten är över gränsnivån ).

Det här börjar ju bli riktigt intressant. Har vi ett stort  statligt företag - Systembolaget - som struntar i att följa upp att de produkter som finns i deras sortiment uppfyller lagkraven? Jag anar en stor skandal... Var finns löpsedlarna...? :-) Har problemet kanske fått en lösning under de två gångna åren och alla viner med högre värden har en märkning? Står det inget så är det frid och fröjd?

Enligt studien: "Gränsvärdet för dagligt intag för en person som väger 60 kilo är satt till 42 milligram. Det uppnår man genom att dricka bara ett par glas av ett vin som har så hög halt som 120 milligram per liter. Men om du är astmatisk kan du reagera på mycket mindre doser än så, säger Nils-Gunnar Ilbäck, professor i toxikologi på Livsmedelsverket."

Det verkar uppenbart att åtminstone folk med allergier och astmatiska besvär bör dra öronen åt sig: Dels kan man undvika lådviner (inget problem för mig). Tyvärr verkar det som att det är bra att unvika vita viner i alla former också eftersom de innehåller högre svaveldioxidnivåer överlag. Och det här var ju trist. Goodbye chardonney...

En man/kvinna av ordning undrar kanske om försiktighetsåtgärder verkligen är nödvändiga om man inte upplever några hälsoproblem. Visst, men vissa effekter på hälsan uppkommer ju på lång sikt och att dricka viner med skadligt höga svaveldioxidhalter (förbjudna ju t.ex. i USA) känns därför helt onödigt om man kan välja ett vin med lägre koncentration av ämnet. Själv har jag noterat att mina astmatiska besvär framträder i vissa situationer, men har aldrig tänkt på att det skulle bero på vinet jag har i mitt glas! Tankarna har alltid gått till maten, vad fanns där...? Eller, någon som röker i närheten...? Någon parfymerad person i närheten...? Glömt/struntat i medicineringen...?

Ni som vill kolla ert vinförråd; orden svaveldioxid eller sulfit alternativt tecknet SO2 avser ämnet i fråga är godkända för att användas i märkningen. 

Bladen försvann sin kos redan i början av min berättelse och det blev bara svavelos, men det får bli bilder på några blad i stället!

         

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2011-09-18 15:17 | Läst 1676 ggr. | Permalink

"Jag tog ett glas rött till middagen i dag. Kanske osar det då svavel ur munnen i morgon :-)? Bäst att tänka på vad man säger och allra bäst är väl att knipa käft :). /Torbjörn"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant...och jag som ofta har en box vitt vin i kylen...(enklast med box när man lever ensam tycker jag...enklast att släpa hem och enkelt när man bara vill ha ett glas då och då)
Men det här behöver man kanske forska mer i...

och fina blad... :)
MVH lena
Svar från RHelena 2011-09-18 21:32
Vita viner har inte samma hållbarhet som röda vilket förklarar väl den högre mängden svaveldioxid i dem. Visst är det enkelt med boxar, men enligt diverse studier bidrar de till större konsumtion också. Om boxarna "spetsas" med höga halter svaveldioxid dessutom så känns det än mer rätt att avstå från dem... :-) Roligt Lena att du tyckte om mina blad ändå...!
Tack för intressant info. Själva har vi alltid lådviner hemma, eftersom vi dricker så lite i taget. Så kanske det jämnar ut sig, det där med svavelhalten. Hög halt men bara lite vin, om jag så säger. Men jag får kolla vad som gäller här i landet. Några allergiska problem har vi i alla fall inte känt av.
Svar från RHelena 2011-09-18 22:00
"Hade tänkt mig ett kort inlägg till mina blad, i stället blev det jättelångt och "folkhälsofrämjande"...

Vi dricker nästan aldrig en hel flaska vin åt gången, i "värsta" fall kan en flaska räcka till tre kvällar t.o.m. Det är klart, flaskan kan inte sparas hur länge som helst. Vi tycker det är rätt bra att se att "nu har man kommit halvvägs" och det ser man ju inte med boxarna. Och halvvägs med en box är rätt mycket...

Vi hittade en flaska bra vitt vin i skåpet till kvällens lax (Hälleviks!), den var faktiskt SO2- märkt. Vad hände? Jo, min astmatiska hosta satte igång. Det är lätt att se nu i backspegeln varför dessa besvär har varit återkommande för min del. Men som sagt, andra orsaker finns ju också... Parfymer och rakvatten t.ex. är en styggelse... Skönt för er att ni slipper tänka i dessa banor... USA har ju sträng lagstiftning gällande svaveldioxid, ni som ligger så nära har kanske liknande syn på ämnet. Ditåt är förresten Europa på väg också läste jag någonstans.
Jag tog ett glas rött till middagen i dag. Kanske osar det då svavel ur munnen i morgon :-)? Bäst att tänka på vad man säger och allra bäst är väl att knipa käft :).

/Torbjörn
Svar från RHelena 2011-09-18 22:53
Oset har nog försvunnit till i morgon skulle jag tro. Men kanske räcker oset till ett osande inlägg här i kväll? Eller varför inte till några dito kommentarer. :-) Din kommentar här tyder dock på att oskoncentrationen inte är så hög längre...