Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Less på min dator... Tips efterfrågas!

Har haft strul med min dator ett tag och vi har använt åtskilliga timmar på diverse åtgärder med den. I slutändan kan ju maskinen behöva blåsas helt ren och man för börja om från noll med alla installationer etc, men helst vill jag inte göra det förrän allt annat tänkbart som står till buds har gjorts. 

 

 

Första tecknen på att något inte stod rätt till var att hastigheten gick ner och PS började uppföra sig konstigt. Någon tipsade om att hårddisken kanske började bli full. Helt rätt. Har därefter defragmenterat och rensat bort onödiga program. Varje åtgärd förbättrade situationen och datorn blev åter snabbare.

Men sedan segade den ner sig igen och började låta som ett tröskverk -> datorn rengjordes så gott det går. Och si, allt blev bättre igen utom att ljudet är besvärande fortfarande. Inte längre som ett tröskverk, mer ungefär som en fläkt som skulle gå på högvarv. Och nu har de första tecknen kommit igen om att maskinen är i en nerförsbacke återigen.

Kan det vara så enkelt som att en fläkt håller på att ge upp och ska bytas ut? Annat förslag? Någon därute som får en snilleblixt om orsaken till problemen och om hjälpen också?

PS. Datorn är inte ens två år gammal ännu. Den är en PC av den stationära modellen Acer. DS.

 

 PSPS. Det gick i alla fall bra leka i PS nu... DSDS.

 

 

Inlagt 2011-11-02 23:54 | Läst 4104 ggr. | Permalink

"Att somliga tycker mycket mer om Mac än om Windows betyder i sig inte att det är några kvalitativa fördelar med Mac. Det är många Mackor som t ex kraschar på grund av kylproblem, eftersom Steve Jobs avskydde fläktar. Men din dator uppträder absolut inte normalt. Kanske du kan hitta en kunnig verkstad där de kan gå till botten med problemet. Det kan säkert löna sig. Det kan t ex vara nödvändigt att byta hårddisken. I allmänhet funkar de bra nuförtiden, men jag har under mina år med smådatorer kraschat kanske tre hårddiskar totalt. Så man ska inte vara främmande för att det blir problem med dem. Ett trasigt fläktlager kan förstås ge upphov till oljud, men det bör inte påverka datorns prestanda."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Byt till Mac så slipper du de flesta problemen. Och det skriver jag inte bara för att jag kör Mac själv, jag har kört Mac och Pc/Windows parallellt i många år. En win/pc tenderar att bli segare och segare utan att man själv medvetet har installerat något som segar ned systemet. Jag brukade formatera om hårddisken med jämna mellanrum då det verkar vara det enda sättet att faktiskt få bort alla systemförbrukande prylar som Microsoft (utan att fråga mig) tyckte att de skulle installera på min dator. Min gamla mac g4 snurrade och gick som när den var ny ända tills den gav upp av ålderdom, behövde aldrig installera om något, och inga gamla borttagna program låg och störde som de ofta gör i windows.
Förmodligen inte vad du ville höra, och kanske jag startat upp en Mac vs Windows debatt på din blogg nu? ;)
-affe
ztenlund 2011-11-03 00:43
Och nu kan vi alla sjunga We shall overcome...

Mer allvarligt talat så begriper jag mig inte på varför det alltid ska missioneras om Mac jämt. När någon har något problem med sin Mac (jo, sånt händer ;)) då kan man däremot ge sig fanken på att det är tyst som i graven. Det är lite som alla Canon-användare som skrattat åt gummit på greppet som ramlat av på NIkons kameror. Nu har samma problem dykt upp på några Canon-kameror...
Svar från RHelena 2011-11-03 00:49
Kul - det blir en debatt! Det allra bästa brukar ju vara att få ta del av alla möjliga åsikter om sakernas tillstånd innan man själv slår till och fattar ett beslut, antingen det nu sker meddetsamma eller senare...

Har förstått att många anser Mac som överlägsen särskilt när man håller på med bilder samt i vissa professionella sammanhang då man tar fram diverse tryck. Har dock inte på allvar övervägt att byta, men den mentala processen mot ett byte har väl startat. Eller inte... Hur det blir sedan i verkligheten får man se...
Min PC är så pass ny fortfarande att jag hoppas att den kan hålla upp livhanken ett tag framöver. Den hamnade i min ägo lite som ett impulsköp när vi stod i butiken med helt andra inköpstankar, jag kom hastigt fram till att min laptop var olämplig för bildhanteringen (och så är det ju).Dvs, det blir svårt att motivera ett hål i hushållskassan pga en dator så här snart igen...
EGW 2011-11-03 01:31
Mac är en religion, det vet du väl! :-)
Jag har typ samma problem med min stationära dator (ingen Mac) och den låter som den vill flyga i luften, har också rensat men det hjälper bara tillfälligt och ibland får jag för mig att den lever ett helt eget liv som inte jag kan styra och det är verkligen så irriterande.
Det lär nog bli en del intressanta kommentarer till dett inlägg, Mac eller Pc.
Har ibland den känslan att allt går så fort och den nya tekniken lanseras innan den är riktigt klar, ett exempel är ju i phone, den var slutsåld innan den lanserats. Vi köper förväntningar idag. Iphone utsågs till världens bästa telefon innan den nått handeln.
Svar från RHelena 2011-11-03 00:54
Dina problem låter ungefärligen som mina. Det slog mig att vi kanske överanstränger dessa maskiner, dvs använder dem för mycket.... Mest rädd är jag för att datorn rätt som det är lägger av helt och hållet. Är just nu mer noggrann med backuper än vad jag brukar vara i vanliga fall.
Förhoppningsvis kommer det in tips på någon dunderkur som inte gräver ett djupt hål i pengapåsen.
Ja, alltså damm i kylflänsar gör att kylningen fungerar sämre och då går fläktarna upp i varv om de är temperaturstyrda (vanligt numera). Räcker inte det så kan processorn klockas ned för att inte bli för varm. Annat operativsystem hjälper inte då. ;)

Fläktar kan förstås också (börja) ge upp och i en dator från någon av de stora drakarna ska man nog inte räkna med överdrivet hög kvalitet. Dessa går förstås att byta på ett eller annat sätt. Egentligen finns det ju inte så mycket i en dator som rör sig. Det är hårddisken och eventuella fläktar så oljud brukar normalt sett härröra därifrån direkt eller indirekt. Oljud (pipande) kan man även få från elektronikkomponenter, men det låter (!) det ju inte som här.

Sedan kan ju datorn förstås vara full med goja som inte är tänkt att vara där, men det är ju svårt att veta. Sådana problem brukar jag inte ha, men uppenbarligen lyckas en del väl med sådant. Somliga lyckas få Macar att krascha bara de tittar på dem också, så det krävs väl alla sorter för att bygga upp en värld. :)
Svar från RHelena 2011-11-03 20:23
Damm i kylflänsar - ska lägga på minnet! Tror knappeligen att jag har massa "goja" i maskinen, men helt säker kan man kanske inte vara ändå när virusskydden och övriga försiktighetsåtgärder aldrig är 100%-iga.
Tack för sakkunniga tips Martin!
Att somliga tycker mycket mer om Mac än om Windows betyder i sig inte att det är några kvalitativa fördelar med Mac. Det är många Mackor som t ex kraschar på grund av kylproblem, eftersom Steve Jobs avskydde fläktar.

Men din dator uppträder absolut inte normalt. Kanske du kan hitta en kunnig verkstad där de kan gå till botten med problemet. Det kan säkert löna sig. Det kan t ex vara nödvändigt att byta hårddisken. I allmänhet funkar de bra nuförtiden, men jag har under mina år med smådatorer kraschat kanske tre hårddiskar totalt. Så man ska inte vara främmande för att det blir problem med dem.

Ett trasigt fläktlager kan förstås ge upphov till oljud, men det bör inte påverka datorns prestanda.
Svar från RHelena 2011-11-03 20:29
Byta hårddisk, trasigt fläktlager - tack för uppslag! Tar tacksamt emot tips om en kunnig verkstad i Uppsala på samma gång!. Sannolikt är inte du rätt person att komma med någon info... Många många år sedan hittade vi en egen bilmekaniker som var guld värd; någon sådan vill man ha!
Hej!

Många datorer dör i förtid på grund av damm - de står ju och filtrerar luften i våra bostäder dag ut och dag in och varje uns damm som sätter sig blockerar gradvis kylningen och agerar värmeisolering på saker som helst bör hållas svala. Det finns datorer som är helt igenpluggade av damm efter bara ett år. De flesta av oss kommer ihåg att byta dammsugarpåsar, men när datorerna råkar ut för samma problem köper vi nya datorer istället :-)

Fläktar börjar ofta låta efter ett tag, dels på grund av damm som gör att fläktskovlarna kommer lite i obalans, dels helt enkelt för att de slits. Priserna på datorer har ju stadigt pressats nedåt och man snålar in överallt - fläktarna är en del där sådant märks. En billig fläkt lever kortare tid än en mer påkostad, även om alla fläktar, hur dyra de än är, börjar för oljud någon gång.

Men byta fläktar är en bra idé, tänk på att det kan finnas flera - en i strömaggregatet, en över processorn och inte sällan en på grafikkortet också.

Full hårddisk är en annan klassisk orsak till datorproblem. Tänk på att datorer behöver lite slaskutrymme för tillfälliga filer och annat - i synnerhet om man har lite klent med arbetsminne. Då lånar nämligen datorn lite av diskutrymmet för att kompensera för bristen på utrymme i arbetsminnet. Ett stilla förslag: Försök hålla diskar så att de inte är fyllda mer än till 2/3 eller så. Lägg äldre filer och data du inte använder så ofta på externa diskar så den interna disken inte är för full.

Angående Mac vs PC ... Jag har arbetat med datorer sedan början av 90-talet, mina första datorer var Macar och väldigt många av mina fotografkollegor kör Mac. Jag kan inte se några som helst tecken på att Mac-användare har vare sig mer eller mindre problem med sina datorer än Windows-användare. Man råkar ut för ungefär samma typ av problem då och då oavsett system. Huvudskillnaden ligger mest i att Windows kommunicerar med sin användare på ett sätt, Macos på ett lite annat sätt. En del föredrar det ena, andra det andra och de flesta kan utan problem köra bägge omväxlande. Att det sedan har uppstått en lite märklig religion/kult kring Mac ... Tja, vet inte hur det där har uppstått, men sakligt är numera likheterna generellt sett större än skillnaderna mellan de två systemen. Det är helt enkelt mest en smaksak vilket man föredrar.
Svar från RHelena 2011-11-03 20:42
Så mycket matnyttiga grejer jag blir serverad här, även av dig! Man får en del saker att tänka på, bl.a. det där med att fylla diskarna. Har trott att bara man inte fyller hårddisken så mycket att man går över till det "röda" området så är det frid och fröjd. Får nog tänka om. Många "talar sig varm" för damm, i likhet med dig så det är en annan sak att ta itu med, försiktigt. Dammsugaren var framme redan någon dag sedan, fast jag gjorde inget reklam för det... En bättre rengöringsmetod ska nog till, om det nu blir jag eller maken eller en verkstad som får göra det får vi se.
Det finns helt klart en anledning att köpa Mac så småningom - det är för att kunna komma med insiktsfulla jämförelser... :-)
Ett stort tack för att du tog dig tid med mina bekymmer!
När jag ser de kvalificerade diskussionerna och lösningarna här, vete tusan om jag vågar skriva hur jag löste det. Jag hade världens oljud ifrån datorn och fläkten, men skruvade helt sonika bort datorskalet och dammsög datorn...:-)
Självklart mycket, mycket försiktigt - men faktum är att datorn blev bättre efteråt. (Till en it-teknikers förvåning...:-)) Fläktljudet blev mycket lägre, och inte alls så häftigt...Men jag vet inte om jag vågar rekommendera att du ska göra det..:-)
(Jag har en stationär btw...)

Men här funkade det!
/maria
MagnusBerg 2011-11-03 09:21
Bra jobbat Maria. Jag brukar själv dammsuga min dator då och då. Extra noga att dammsuga är jag med grafikkortets och processorns kylflänsar samt fläkt. Även bärbara kan vara bra att dammsuga. Vill man inte skruva isär den så kan man åtminstone sätta dammsugarslangen mot fläktens utblås.
OBSERVERA: Man ska inte dammsuga med några metallgrejor i datorn. Om damsugarmunstycket eller slangändan är av plast är dessa lämpliga att använd.
Nu kommer så klart den där anti-damsugarextremisten att skriva att man absolut inte ska dammsuga sin dator... utan köpa en ny...

Sedan är det förstås inte Windows eller Mac man ska köra utan Debian (GNU/Linux) http://www.debian.org/ eftersom det är det bästa operativsystemet. De som säger något annat ljuger eller är okunniga. ;-)
Svar från RHelena 2011-11-03 20:52
Maria och Magnus! Dammsugaren hade redan varit framme, men jag vågade inte skriva det.... Var lite rädd för att få ovett... Dock var inte resultatet av mödan riktigt vad jag hoppades, men kanhända var maken överdrivet försiktig. Det får bli ett nytt försök och en liten aning grundligare. Om inte det hjälper så får man prova något av alla tips som har inkommit, eventuellt med hjälp av någon verkstad.
Jaså det var GNU/Linux man skulle ha..! Vad jag minns så härstammar ju Linux från mitt forna hemland så why not! ;-)
Kan vara fläktproblem om ljudet verkar komma därifrån, försök lyssna noggrannt. Annars mår alla datorer bra av fullständig formatering med jämna mellanrum. Att defragmentera tycker jag är ganska värdelöst, formatering (total tömning och ominstallation av operativsystemet) är i de flesta fall det bästa man kan göra..
Svar från RHelena 2011-11-03 21:00
Min plan börjar ta fram här när jag läser alla hjälpsamma tips: 1) ta itu med eventuellt kvarvarande damm (datorn har dammsugits försiktigt en gång), 2) formatera om som du säger (fast gillar inte tanken på detta, jobb, jag vill ju bara hålla på med foton - tack i alla fall för tipset!), 3) låta maken byta ut någon del som det har tipsats om alternativt lämna in datorn någonstans för en genomgång.
I grunden tycker jag att alla maskiner ska bara fungera och inte ställa till med problem på det här sättet....
Förmodligen för mycket damm i datorn som flera påpekat. Har du öppnat datorn och tittat efter?

Ett effektivt sätt att få bort damm ur datorn är att blåsa bort dammet med tryckluft på burk och samtidigt suag bort dammet med dammsugaren. Då behöver du inte komma så nära med dammsugaren. Jag har gjort det här några gånger och det är mycket effektivt. Luft på burk finns på Clas Ohlsson "Dust Off" CRC" 129:- och Kjel &Co "Tryckluft för kontorsrengöring" 99:-.
Bra att Magnus uppmanade till försiktighet med dammsugare! Fast jag har själv inte haft några problem ;-)
Svar från RHelena 2011-11-03 21:04
Japp, öppnats, såg inte så farligt ut, men man kan ju ha blivit "lurad". Kanske var vi (maken) överdrivet försiktiga med dammsugaren. Luft på burk ska jag inhandla i morgon! Tack Hannu för detta tips!
Jag lämnar min dator till "min servicetekniker",
en liten enmansfima här i Gnesta, när jag har problem.
Han kan datorer!

Min hårddisk lade av för en knapp månad sedan, nu har jag en ny hårddisk, nytt, gammalt grafikkort, men måste så klart installera några program, typ skanner, PS, men är det inte värre så! ;)

Du har ingen firma som kan kolla leget liksom? Nå'r firma/reparatör som några grannar/vänner rekommenderar.
/B
Svar från RHelena 2011-11-03 21:19
En sådan där enmansfirma använde vi för Saab ett antal år sedan. Tänk om jag kunde hitta något liknande för datorändamål här i Ua! Har fått massa tips varav några kan provas på hemmaplan, men om inget hjälper så måste det någon firma som kollar läget. Synd just nu att jag inte bor i Gnesta för att kunna låna "din servicetekniker"! Tack Bengt!