Jag hoppades att de skulle bete sig som hjortron
Men det verkar inte så. Ni förstår, hjortron kan man plocka för tidigt, dvs innan de är mogna, för mognar gör de oavsett om de är kvar på myren eller inte. En annan sak är förstås att det anses på sina håll som ett riktigt otyg att plocka hjortronen halvmogna. Dylikt förfarande kan tolkas som beviset på bristande moral och omdömeslöshet och vem vill få sådana epitet klistrade på sig själv...
Men jag har i alla fall gjort ett liknande försök med björnbären. Till mitt försvar vill jag anföra att björnbären är våra och det är vår sak att bestämma om de får ruttna på grenarna eller på köksbänken. För det är det de verkar nämligen göra, ruttna utan att mogna, på köksbänken. Det såg lovande ut till att börja med, de röda icke mogna bären började anta en mörkare nyans, men rätt som det var hade de börjat skrumpna ihop... Synd!
Här är dock bären i sina glans dagar någon dag sedan. De svarta är uppätna. Och de röda ruttnar/skrumpnar ihop för fullt alltså.
Frökapslarna tillhör akvileja och väntar nu på den nästkommande varma säsongen, i likhet med många andra, kan tänkas.
/Torbjörn
Björnbären har vi i Blekinge och de är av två sorter, dels en "halvvild" variant som gärna blir till en snårskog, dels en odlad variant som inte har taggar. Den sistsnämnda tycker jag bättre om just pga avsaknaden av taggar.
När de har rätt mognad är de underbart söta och aromatiska. Men du har rätt, de ska inte jämföras med hjortron. Smaken är helt annorlunda.
Hos oss växer björnbär som ogräs, de finns överallt. Det är björnbärsår i år, skörden är rik och överallt vid vägkanterna ser man folk ute för att plocka dem. En vingård på ön gör ett underbart gott vin av dem.
Låter både trevligt (bär) och mindre trevligt (taggar, taggar) att ni har mycket björnbär som ogräs! Och björnbärsår har ni också, det är väl toppen i alla fall!