Inte mycket tid kvar! Inte till Dagnys heller!
Den som vill se fotografier av Annika Karlsson Rixon på Waldemarsudde får lov att skynda sig! Sista utställningsdagen är 26/1 och den avser både hennes bilder och utställningen med Skagenmålare. Själv gjorde jag en vända till Waldemarsudde en vecka sedan; så här såg min dag ut i grova drag.
En vacker början på en dag, både solsken och snöfall, 10 minuter kvar innan tåget ska gå. En kö vid biljettautomaten förstås, sedan fastnade jag i ett fotoläge på perrongen (Bert-Ola från Dagnys kan vittna om detta). Tyvärr hade jag utgått ifrån att tåget skulle gå från det vanliga spåret, tåget stod också där och så hade jag ju fortfarande gott om tid (ett par minuter i alla fall), all världens möjligheter att fota lite till! En aning för sent upptäckte jag att det var fel tåg och fel spår och jag var felplacerad... Avstånden vid vår station börjar likna storstadsliknande sträckor - Uppsala lär ju också vara en storstad numera - men puh, jag hann, utan några större marginaler...
.
Skötte ett par praktiska ärenden i den riktiga storstan till att börja med, kombinerat med en mindre "släktträff". Det första kulturella stoppet blev Kulturhuset där den amerikanska performance- och videokonstnären Joan Jonas har en utställning. Spännande, jag tilltalades framförallt av rummet där flera större och mindre videoprojektioner kunde ses samtidigt, ackompanjerade av samisk jojk.
.
Spårvagn till Djurgården och Waldemarsudde. Det är förresten alltid så trevlig stämning i spårvagnarna från stan till Djurgården.
.
Skagen - en skandinavisk konstnärskoloni. Kolonin var inte den enda i sitt slag; till exempel Önningebykolonin fanns ungefärligen under samma tidsperiod på Åland.
.
Skagenmåleri är så mycket mer än sköna kvinnor flanerandes längs stranden i det blåa nordiska ljuset eller feststämning med skålande konstnärer. Eller snarare: Skagenmåleri är mestadels skildringar av ett helt annat slag: vardagsliv i hemmen, lokalbefolkning, fiskarliv, rytande hav...
.
Som till exempel Nödskott av Oscar Björck.
.
Annika Karlsson Rixons fotografier finns i två rum. Enligt utställningsinformationen finns en dialog mellan hennes bilder och Skagenutställningen. Den är lättigenkännbar i den här utställningsformen där både de gamla verken av Skagenkolonins målare och hennes moderna verk samsas om ytorna (fast i olika rum).
.
.
.
.
Högre upp i huset kan man se utställningen om Carl Malmsten och hans "möbelkonst". Han har förstås ägnat sitt liv åt att skapa praktiska möbler som tål tidens tand, men somligt är verkligen KONSTVERK. Till exempel skåpen med intarsiateknik var helt fantastiska! - Intarsia = (olika träslag blandas och används för att skapa bilder eller mönster.
.
Sedan följer uppvisning av gesällprov 2013 från Carl Malmstens möbeldesignskola. En underbar utställning med möbler vars utformning har styrts av mycken fantasi.
.
.
.
Carl Malmstensskola har även haft en inriktning med musikinstrumentbyggeri. Denna skola heter numera Musikinstrumentakademin och vilken koppling som finns kvar till Carl Malmstensskolan har jag lite dålig koll på. Skolan har utbildningar både inom gitarrbyggeri och violinmakeri. Vid utställningen visades gitarrer som var elevers gesällprov 2013.
.
Det fanns en möjlighet att lyssna på de utställda instrument - fascinerande vilka skillnader även en vanlig amatör kan uppfatta i klangen mellan olika gitarrer när ett tillfälle för en jämförelse ges! Obs! Gitarren till höger var väldigt annorlunda eftersom den hade en stålkropp i stället för trä!
.
Det var redan mörkt när jag gav mig iväg och hemåt. ABBA-museet passerades (bilden tagen förstås tidigare på dagen när det fortfarande var ljust). Glada människor klev på spårvagnen, sällskapet som satte sig bredvid mig hade haft en uppenbart trevlig upplevelse på museet. Och så började de diskutera: "men Dagny-låten...?", "vem har skrivit den?" (ska jag säga något - nej...), det googlas, "Owe Thörnqvist!?", "kan det verkligen stämma" (nu kunde ej längre hålla mig...). - "Jo då, det är han som har skrivit Dagny om ni menar henne som skulle komma och spilla, jag vet eftersom jag bor i Uppsala och det gör även Owe. - Och förresten så finns det ett fotofikagäng i Uppsala som kallar sig för Dagnys... - Och faktiskt har jag varit med om att uppträda med den där låten..."
Har ingen aning om vad Dagny hade att göra på ABBA-museet, men nu fick jag in lite reklam för fotofikat...! Ja, nästa fotofika Dagnys blir på lördagen den 1 februari på Fotografiska museet i Stockholm. Det är bra om några försöker sikta på kl 10.30 eftersom det annars kan bli knepigt att få någon sittplats för ett mindre/större sällskap.
.
Fångade denna färgglada dam vid Sergelstorg. Själv var jag rätt färgglad också, på spårvagnen blev jag tilltalad av konduktören: "Och här sitter den röda damen". Kunde inte säga emot: röd kappa, röd mössa, röd halsduk, röda handskar, röd "kameraväska"....
.
Det var allt för denna gång, hälsar "den röda damen"!
.
Trevlig helg!
/ Lena
ewa
Är jag i Sthlm, dyker jag upp! :) Ska bli jättekul!
Vi fortsätter att kommunicera via Fs ibland... :)
//B-O
Vi ses nästa helg då... Men tills dess, ha det gott!! //Peter
Det där uppträdandet är inte så mycket att orda om egentligen vad gäller min insats, vi var ett litet gäng (egentligen många mindre gäng totalt) på den absolut roligaste festen jag har någonsin varit på!!! Den var till för nior i en musikklass, det blev omvända roller på det viset att föräldrarna fick uppträda för barnen (=ungdomarna), för en gångs skull. Och temat var Owe Thörnqvists låtar. Repetitionstiden för respektive grupp blev lite kort, varje grupp fick 10 min på sig från beskedet vilken låt som gällde till själva uppträdandet... Det blev hur tokroligt som helst, utklädningar och pajaseri och halvdana sånginsatser!
Misstänker att fåtöljen inte är till salu, men försöka duger...! Sittkomforten vet jag inget om för provsittningar var inte tillåtna, men en del saker såg faktiskt bekväma ut!
Ha det gott! Ses!
Skagenmålarna så fantastiska. Jag har varit cyklandes på Skagen många gånger det är verkligen något som är annorlunda.
Malmstens möbler är något för sig. De kan man se hur många gånger som helst för där är alltid något nytt att upptäcka. Jag visste inte att de hade skola för instrument. Jag skulle vilja sett denna. Min far var musiklärare i stränginstrument. Sonen har en del gitarrer. Barnbarnen spelar också.
Det är enbart jag som inte spelar men gillar musik. Vad vore livet utan.
Jag är så glad för alla dina bilder jag fick se nu precis innan jag skall lägga mig.
Jag hör på boken 438 dagar så det är svårt slita mig från denna.
Skrev en blogg i går om detta med att vi leker krig i Hässleholm.
Har så svårt för det. Är väl för jag är kvinna och mormor/farmor.
Ha det riktig gott i helgen
Gun-Inger
Jag hinner lite dåligt med att läsa bloggar numera, brukar försöka läsa i kapp lite då då, ska kika in på din blogg. ha det fint!
Skillnad när man som jag tillhör ledighetskommittén men inte
alltid jag ger mig tid till det i heller. Blir ofta sent på kvällen
innan läggdags.
Härligt det som är så viktigt få vara med sina barn.
gia
Carl Malmsten var en stor favorit hos min far. Han införskaffade under åren flera vackra Malmstensmöbjler: En exklusiv sekretär i intarsia, specialbyggd för en utställning i Paris (bara två ex byggda, min far köpte den som inte skickades till Paris), ett elegant porslinsskåp i mahogny, några eleganta och nätta fåtöljer, ett vackert soffbord och en golvlampa. Sekretären, fåtöljerna och skåpet var såvitt jag vet formgivna av Malmsten själv. En av sekretärerna tycks ha sålts på auktion år 2012, här är en bild på den (överst på sidan):
http://www.vadärdenvärd.se/s/698360/277720-sekretar-carl-malmsten-brannmarkt/
(Länken funkar inte, du får kopiera hela länken manuellt till webbläsarens adressfält).
Guitarrer är en intressant sak. Här på ön finns en gosse som själv bygger guitarrer i mässingsplåt. Önskar jag kunde spela guitarr, men det är bara något att drömma om.
Jag hoppas verkligen att du har någon av Malmstens-möblerna i din ägo, de är ju eviga i sin utformning och av god kvalitet också för att hålla hur länge som helst. Den där sekretären med intarsia skulle gärna vilja ha! Vi har själv haft ett soffbord som nu har hittat ett nytt hem hos sonen samt en lampa, något mer har det inte blivit även om många av möblerna inte är så dyra egentligen med tanke på vilken livslängd man kan räkna med.
Det är aldrig för sent att lära sig spela lite, gitarr tror jag är ett ganska lämpligt instrument. Sätt igång!
Hälsningar Lena
Om du är tidig på Dagnys så sikta på sittplatser med soffor runt ett lågt bord. Sist blev det väldigt bra att sitta på det sättet och sofforna rymmer många. Nu vet jag inte riktigt om Fotografiska har möblerat om, men har de gjort det så hoppas jag att sofforna är kvar i alla fall...
Ses om en vecka!
ewa
Fin rapport och härliga bilder.
Jag läste med särskilt intresse dina beskrivningar och bilder av Skagenmålarna.
Och du har helt rätt - det var mestadels fiskarna och vardagslivet som var motiven för de flesta av målarna.
Jag har varit på Skagens museum flera gånger och det är värt ett besök.
Många hälsningar från Erik / DK
För möjlig. intresserade:
http://www.skagensmuseum.dk/forsiden/
Vi åker varje år till Louisiana och det är inte dumt det heller! Att komma dit har blivit en tradition eftersom vi vistas en del i södra Sverige under kortare och längre perioder varje år, det är lätt att ta sig därifrån både till Köpenhamn och Lousiana.