Diversefotografen
Glad morgon - vacker dag - sorgligt slut
Vid 6-tiden på morgonen fick man syn på dessa söta på morgonens joggingtur. Två? Tre! Nästintill 12 timmar senare var de ganska säkert två i alla fall.
En överraskande syn på Sjukhusvägen, mellan Ackis och Studenternas, nedanför åsen. Två?
De joggar lugnt. Ingen brådska. Ingen stress. De är tre.
Bäst att ge sig in i skogen ändå, upp mot åsen. Antalet har minimerats till två?
Nästan 12 timmar senare sprattlar ett rådjur döende i diket på andra sidan åsen, påkört. Sannolikt var det en av dessa skönheter. Förhoppningsvis hade hon en fin dag mellan den glada morgonen och det sorgliga slutet.
Provianterat
Ett tillfälle att proviantera i det östra grannlandet resulterade i tunga resväskor hem. Men vad gör det, nu klarar vi oss ett tag framöver.
Morgonen börjar med någon god gröt, t.ex. med "talkkuna" (skrädmjölsgröt). Det är viktigt att hålla sig till rätt "fabrikat" (lantgård), Pietolas är bäst tycker jag. Talkkuna förekommer bara lokalt i vissa delar av Finland. Rågbröd ska också finnas på bordet, gärna även "rieska" = kornbröd.
Karelska piroger är goda med äggsmör, de kan ätas t.ex. som mellanmål, men är vanliga i alla lite mer festliga sammanhang också. En modern variant i form av "cocktailpiroger" finns numera som festtilltugg. Pirogerna med risgrynsgröt gillar jag bäst. Man kan förstås göra piroger själv, men de kräver lite mer pysselsinne än vad jag har...
Dryck: "Kotikalja" är en vanlig måltidsdryck av typen svagdricka, en maltdryck som är lite söt. Själv gillar jag den inte alls. Ingredienser för lättsam tillagning åkte med tack vare den äkta hälften som är pursvensk, HAN har fattat tycke för drycken. Själv gillar jag ”sima” som dricks framförallt vid Valborg. Den är söt och väldigt läskande. Sima är väldigt lätt att göra själv även utan nedanstående halvfabrikat, enda kruxet är väl att man ska passa den tidsmässigt för att den inte ska jäsa vidare till ett annat tillstånd...
Gott kaffe ska man ju dricka. Vi hade med extra många paket hem av just Presidentti p.g.a. inkomna beställningar från kaffeälskare i vår omgivning.
Till kaffet kan man äta kaffeost, eller som maken säger, gummiost. Denna ost är just tilltugg till kaffet, småbitar kan kan läggas i kaffet eller större bitar äts vid sidan om, kanske med hjortron. Denna delikatess förstod jag mig inte på i min ungdom, men numera är det annorlunda. Tyvärr blev osten kvar i mammas kylskåp...
Viktigast av allt, lite onyttiga barndomssmaker. Tyvärr har en del sorter försvunnit, andra har genomgått en makeover via nya recept och förlorat på det, men vanlig lakrits och choklad är i alla fall säkra kort fortfarande.
Avbön med nya bilder
Skadan ska repareras, förtroendet ska återvinnas! FS-kollegan Katja, väl förtrogen med Berlin, har snällt påpekat angående mina bilder från Berlin i går att jag hade jag faktiskt klivit över öst-västgränsen just i de bilder jag visade. Själva Potsdamer Platz har legat i ingenmanslandet mellan öst och väst, men mina byggnader ligger på den västliga sidan. Den eleganta glasbyggnaden (Helmut Jahn?) (översta bilden i går ) står på den västliga sidan med nöd näppe, Sony Center kanske 50 m (?) in, men Philharmonikernas hus står klart och tydligt i väst fast så nära öst. Det sistnämnda "visste" jag också, men de andra hade jag ingen koll på tydligen. Så kan det gå.
Nya bilder måste alltså fram för att "reparera skadan" och vinna förtroendet åter ;-), nu alltså med bilder som på riktigt är från Östra Berlin, från Prenzlauer Berg närmare bestämt. Så som muren har ringlat sig tvärs igenom staden har väst visst aldrig varit långt borta. Inte här heller så för säkerhets skulle börjar vi gå österut på Danziger Strasse.
Korsningen vid tunnelbanestationen Eberswalder Strasse
Hus längs med Danziger Strasse
En överraskning vid en mindre sidogata, Rykestrasse - Scandinavian Objects. En mysig liten butik med svenska, danska och finska designprodukter. En smakfull blandning med lite sameslöjd till och med! Låter som det sistnämnda inte skulle gå ihop med butikens inriktning för övrigt, men det funkar faktiskt! Notera reklamcykeln som rullar runt i Berlin med butiksägaren i sadeln! Förstora bilden!
Nedan en lite annan typ av vy vid Rykestrasse, ett vackert hus i ett ganska förfallet skick. Lär handla om ett medvetet val att låta något gammalt vara som det är.
Det moderna och fräscha Berlin
Eftersom FS-medlemmen Tommy ska ut och resa, närmare bestämt till Berlin, blev jag påmind om mina Berlin-bilder som har väntat på sitt öde sedan februari. Snudd på bortglömda. Vad ska man med bilder till om de inte visas? De platsar inte riktigt i familjealbum så bloggen känns som en lämplig förvisningsort.
Vid Potsdamer Platz
Alla bilder är från östra Berlin vars centrala delar är väldigt fräscha och moderna. Några få bilder "på prov" visade jag här någon vecka sedan. Staden är ytterst tacksam fotografiskt om man gillar rena linjer och denna typ av arkitektoniska stil. I den östra delen, men mer i periferin, finns garanterat även stadsdelar där man hittar en annan typ av bebyggelse med mer sliten karaktär. Är ingen kännare av Berlin direkt, men bl.a. stadsdelen Prenzlauer Berg har en del något "dekadenta" miljöer att visa upp. Bilder därifrån visar jag en annan gång.
Sony Center, vid Potsdamer Platz
Obs! Ett måste för den som besöker Berlin fram till slutet av maj är Ingmar Bergman-utställningen. Den är intressant även för den som inte är någon superfan av honom... Utställning finns i Filmmuséet som inryms i Sony Center, denna smått skojiga byggnad som bör ingå i besöksplaneringen ändå.
Den sista bilden nedan visar huset som rymmer konsertverksamheten för Berliner Philharmoniker. Huset är ritat av arkitekten Hans Scharoun som "är berömd för sina expresionistiskt fria former" (cit. Berlitz lilla Berlin reseguide). Synd att man inte fick tag på biljetter till deras konsert. Samtidigt var det ypperligt för de kostade en mindre förmögenhet styck... Byggnaden ligger bara ett litet stenkast från Potsdamer Platz, nästan intill Sony Center.
Stiliserad sommar
Stiliserade bilder, hur ser de ut? Antagligen på väldigt många olika sätt. Nedan min egen tolkning av begreppet stilisering, i denna stund, vid genomgången av sommarminnen komprimerade till foton...
Wikipedia: "Stilisering är en konstnärlig bearbetning där det typiska framhävs ofta genom att förenkla motivet. Inom heraldiken är stilisering av motiv det normala. Inom konst sker stilisering vid skapande av symboler och också vid vissa mer traditionella konstverk. "
Nationalencyklopedien: "stilisera, förenkla och framhäva det typiska (vid avbildning av något); överfört eller bildligt om annan förenkling eller renodling."
Plats: Kiviks Artcenter, 2010-08-06.