Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Hur en fotopryl kan rädda liv

Fotoprylar kan rädda liv! Åtminstone mitt nya förvärv har räddat ETT liv, ett litet sådant. Det handlar alltså om ett makroobjektiv som jag skrev om i förra inlägget. Och det lilla livet - han/hon finns här nedan någonstans... 

Det var bl.a. för detta jag skulle ha ett makroobjektiv till - fjärilsfoto. Tyvärr har de två vackrare sorterna inte behagat visa sig för mig sedan jag fick mitt objektiv, inte denna skönhet nedan heller. Varför?! Fotot taget med mitt 55-135 mm.

 Alla bilder nedan är tagna med Pentax D FA 100 mm/2.8 Macro WR.

Två flugor på samma smäll... Fast det är skuggan förstås som är poängen, även om jag såg den först efteråt....

 

Här är den tacksamma (?) varelsen för livräddningen. Tvestjärten hittade jag inne, fångade upp den försiktigt, bar ut den för fotograferingen. I vanliga fall hade jag nog inte varit lika godhjärtad...

 

Här är det inte fråga om livräddning! Upptäckte att mängder av jordgetingar har bosatt sig under solsängarna. Ett trettiotal rejäla öppningar från underjordiska gångar upp till markytan! Utan att ha sett på krypen sa min man att det var myror. Men jag hade det här bildbeviset! Visst är det någon typ av jordgeting? Minst tre arter lär det finnas. Någon som vet vad vi ska göra med dem? Som sagt, ingen livräddning är aktuell!

 

Det här ser ut som livräddning, men det är det inte. En myra släpar på ett dött tungt släp... Boken? Afrikanska författaren Chimamanda Ngozi Adichies roman "Lila hibiskus". Gripande. En illustration om hur mycket ondska en religion kan föra med sig när dess innehåll vantolkas in absurdum ( i det här fallet kristendom i katolsk tappning).

 

Den här varelsen dammsög jag nog upp idag....

 

Min man tyckte kanske att det var lite onödigt av mig att köpa ett objektiv till. Han är dock klok nog att anse att när ju nu har objektivet så ska det också användas. Plötsligt förvandlades han till min fotoassistent, ropandes "Kom, här finns en fin fjäril!" Jag hann ju inte förstås, synd för den var en av de vackra... I stället hittade min "assistent" en gräshoppa/syrsa som jag kunde fota. 

 

Ser ni, den kollar på mig! Det gjorde den länge!

 

Lite blommor och blad ville jag också få med. Men visst, även där fanns någon insekt.

 

                                             Kvällsljuset spelar på bladverket.

                     

 

Har provat att använda både autofokus och manuell fokus och blivit övertygad om att manuell fokus är att föredra om fotoobjekten inte är för rörliga av sig (alltså precis vad makroexperterna säger). Bilderna ovan är en blandad kompott av fokuseringsövningar. Vill minnas att de tre sista är manuellt fokuserade, så även den ensamma jordgetingen.

Det jag har missat genomgående i bilderna ovan är att kamerans inställning för bästa skärpa hade jag dragit ner något av någon anledning, för någon dag sedan. Har inte klart för mig hur stor betydse kamerans skärpeinställning har för bilderna, ska den helst stå på maxvärde alltid? När är det lämpligt att använda de övriga inställningarna, t.ex. mättnad, ton osv? Lätt hänt att man glömmer ändra dessa nästa gång man använder kameran, det räcker så väl att försöka komma ihåg ISO och exponeringskompensationen.

Fortfarande är jag hänvisad till Picasa ett litet tag till, i de tre sista bilderna hoppade jag över all redigering, så även skärpningen.   

 

                     

                        

Inlagt 2011-08-04 10:13 | Läst 3061 ggr. | Permalink

"Jättefina bilder! Det fina med Live View är att man kan sätta skärpan exakt där man vill ha den. Vid manuell fokusering med Pentax så kan man förstora bilden upp till 10 ggr genom att trycka på INFO-knappen och sedan justera förstoringen med den bakre E-ratten."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Genom att fotografera i RAW kan man skjuta besluten om mättnad, skärpning, mm till senare :)
Då kan man i lugn och ro testa olika alternativ i datorn.
Svar från RHelena 2011-08-04 19:15
Lät mig fångas in i RAW-världen ett tag sedan så det är lugnt... Fast jag har tänkt mig mindre sittande vid datorn ändå och därför tyckt att "göra allt klart i kameran" skulle vara en bra metod för mig. För min egen del vore det nog bra med mindre datorjobb eftersom mina vanliga arbetsdagar innebär väldigt mycket sittande vid datorn. Och andra sidan är det inte kul när man har tusen inställningar att hålla reda på varje gång man ska ta en bild. Följden blir massa missar och än mer datorjobb....
Jättefina bilder! Det fina med Live View är att man kan sätta skärpan exakt där man vill ha den. Vid manuell fokusering med Pentax så kan man förstora bilden upp till 10 ggr genom att trycka på INFO-knappen och sedan justera förstoringen med den bakre E-ratten.
Svar från RHelena 2011-08-04 19:18
Tack! Och tusen tack för tips!!!
Macrovärlden är farlig. Man hittar det ena odjuret efter det andra. Dessutom riskerar man att fastna i småttingarnas värld.

Kul skrivet Rauni :-)

Tommy
Svar från RHelena 2011-08-04 19:20
Redan nu har jag hunnit se en hel det sådant som hade gått mina ögon förbi utan makroögon... Risken är uppenbar att man fastnar... Tack!
Vilse i makroträsket :-D

Om du plåtar i RAW (vilket jag själv föredrar) så tror jag inte att de där kamerainställningarna för skärpa, färgmättnad etc spelar så stor roll. Det är en fråga om du vill låta kameraautomatiken fixa till bilden eller hellre göra det själv i efterbehandlingen. Kanske är det en fördel att ha dessa inställningar på "standard" för att ha mesta möjliga valfrihet i efterbehandlingen. Sedan hanterar förmodligen olika kameror de där inställningarna lite olika. Man kan ju alltid pröva sig fram för att se vad man föredrar att jobba vidare med. I JPG är möjligheterna att i efterhand påverka resultatet mindre, och då blir kamerans inställningar viktigare.

Om du googlar på getingar kan du nog hitta en del tips på nätet om hur man blir av med dem.
Svar från RHelena 2011-08-04 19:30
Låter himla bra att jag kan låta bli kamerainställningarna... Känns som det räcker med att hålla på med slutartider, bländaröppningar, exponeringskompensation, ISO, fokuseringsval och några andra elementära saker som jag inte behärskar så bra ännu. Eftersom jag fotar RAW så får jag kanske dra strecket någonstans där det är rimligt ändå.

Angående våra eventuella getingar; Vi läste någonstans att man kunde hälla bensin i gångarna och stoppa in bensinindränkta tygtussar i öppningarna. Lät lite magstarkt tyckte vi, kanske brandfarligt också. Vidare utredning pågår...
En ny värld har öppnat sig för dig Rauni och bilderna är fina, blir nästan sugen på att prova själv. Hoppas ni får bukt med de där jordgetingarna.
Svar från RHelena 2011-08-08 11:29
Visst öppnar sig en ny värld via macrobilder. Man behöver inte ens ha kameran i hand ens utan plötsligt har man börjat se så mycket mer av det som omger oss i det lilla formatet! "Jordgetingarna" har hållit sig lugna nu när vädret har blivit sämre. Enligt Alf här ovan så är de inte heller jordgetingar så det väljer jag tro på också! Känns genast bättre!