Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Dagnysar och hobbits har synts till i vimlet

Så är årets sista fotofika avklarat för Dagnys gäng, denna gång sammanföll evenemanget med saffransbullepremiären, inte dumt. En liten men entusiastisk skara samlades på Broströms kafé och både nya kameror, vår förmåga till bildseendet, samhälleliga ämnen och annat för stunden viktigt avhandlades i allehanda röra.

 

 

En stram början på dagen. En vacker vinterdag fångad i form av järnvägsstängslet i den bleka solen, intill Broströms.

 

En så kallad dagnys - Affe. Fikats första foto togs av Torbjörn med min nya kamera (medans jag hämtade min lussekatt).

 

Tog förstås några bilder jag med; fler dagnysar fångades upp - Torbjörn, Ewa och Anna. Är inte riktigt van vid autofokusen* i D600 - vad hände med skärpan här? Torbjörns vänsterhandsfingrar verkar ha blivit det icke helt genomtänkta målet. I den andra handen håller han sin alldeles nya kamera av märket... vad det nu var...

*Just nu gillar jag autofokusen i Pentax K7 mer... Förhoppningsvis lär jag mig att hantera Nikons autofokus med tiden...

 

Senare på kvällen: Hobbits?! Nej, men hobbitsentusister som väntar på biljettsläppet till filmpremiären.

 

Småbistert att tälta natten som var, på kvällen var det - 8 grader och det blev värre framemot natten.

 

En av de mindre märkvärdiga av årets ljusinstallationer.

 

För varje gång jag har passerat här har jag gillat installationen mer och mer. Effekter skapas av folk i rörelse under "husbron".

 

Tycker att genompasserande figurer blir hobbitliknande på något vis.

 

Och så en klassisk stadsvy vid Fyrisån.

 

Inlagt 2012-12-02 22:10 | Läst 3324 ggr. | Permalink

"Där fångade du dessa "campare" på ett bra sätt. Lite kallt kan jag tycka bara för att få en biljett till premiären. Tyvärr missade jag årets sista träff, för jag prioriterade en 60-åring. Men jag ser fram emot januaris fotofika. Sedan börjar jag bli lite orolig Rauni, håller du på att överge din kära Pentax? Håller Nikon på att ta över? Ha de gott nu i kylan /Bert-Ola"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Köpte du Nikon 600, vad synd jag missade Dagnys. Får bli skärpning 2013.
Svar från RHelena 2012-12-02 22:52
Ja, efter mycket dividerande mellan den vänstra och högra hjärnhalvan blev det så! Vi pratade om att första träffen för 2013 blir den första lördagen i januari, datumet är alltså 5/1.
Man kan inte komma ihåg vad alla nya kameror har för namn men det är en Sony NEX-6 jag har i min hand. Jag sålde nyligen min NEX-5N. Bilden på den pillemariske Alf blev ju inte så tokig fast jag höll kameran en bit från ögat. Man kan inte annat än beundra dessa filmentusiaster som verkligen har ett brinnande intresse för den här filmen. Sista bilden blev verkligen lyckad! Det tar lite tid att vänja sig vid en ny kamera, och speciellt om det är ett nytt märke.

Ha det gott
/Torbjörn
Svar från RHelena 2012-12-02 23:03
Så hette ju din kamera, tack! Du lyckades nog bättre med min kamera än jag, av porträtten att döma denna gång. Får räkna med en hel del övningar innan kameran och jag känner varandra och det börjar kännas hemtamt med olika funktioner.
Under em/kvällen hade vi mycket fotointresserade gäster hos oss, under stadspromenaden hade en av gästerna en ny kamera med sig, Sony RX100...! Lustigt eftersom vi hade pratat om denna lilla krabat vid fotofikat, nu fick jag se den live, dessutom var resultatet med foton på ljusinstallationer i mörkret verkligen imponerande med tanke på det lilla formatet!
Uppsala bjuder verkligen härliga vyer just nu. Fast ljusinstallationerna har man nu börjat plocka bort, kanske får näckrosen i den sista bilden vara kvar för den ingår ju egentligen inte i utställningen.
Tälta i detta väder?! Det kräver ett enormt mått av engagemang, å långkalsonger ;-)

//Tommy
Svar från RHelena 2012-12-02 23:04
Visst är det engagemant! Sannolikt med många långkalsonger på! Ha det fint!
Burr! Att tälta nu känns inte så lockande. I lumpen kunde man åtminstone elda så att kaminröret blev rödglödgat, men det verkar saknas relevant utrustning för det i fjuttälten. ;)

Vad skulle det vara för fel på Torbjörns vänsterhand? Det är inte lätt att vara kamera(programmerare)... Om jag nu ska vara lite mer allvarlig så använder jag ganska ofta helt enkelt bara mittpunkten och komponerar om. På nära håll, med kort skärpedjup, kan det dock bli lite problem att göra så eftersom avståndet lätt ändras lite.
Svar från RHelena 2012-12-03 22:29
Någon tältning känner man inte för just nu. Kan tänka mig att det var lite halvmysigt att tälta på vintern, med rätt utrustning (kamin), men i lumpen var det väl mycket annat som fick mysfaktorn att krympa ihop till ingenting...
Jag är helt inkörd i samma metod som du, dvs mittpunkt och komponera om. Märkte dock med D600 att dess känslighet i detta avseende är lite större än vad jag är van vid från K7. Har inte riktigt koll på närgränsen heller med det objektiv jag köpte. Nu är det träning som gäller!
Just ja! Det är ju biljettsläpp för The Hobbit idag! Ser fram mot filmen, men är på tok för bekväm för att tälta ute i kylan...
Kul att ses Rauni! :)
/Anna
Svar från RHelena 2012-12-03 22:32
Helt rätt! Frågade gossarna vad de köade för jag hade definitivt ingen koll på att Hobbit-filmen skulle har premiär. Tveksamt om jag går och ser den, men man vet ju aldrig... Säger det samma; kul att ses Anna!
Tjusigt, fina bilder på natten
Du kommer säkert att lära dig D600 snart.
Övning ger färdighet vet du :-)
Svar från RHelena 2012-12-03 22:53
Tack Bengt! D600 kommer att bli min "kvälls-/nattkamera" och det jag har sett den prestera hittils har inte gjort mig besviken. Det finns några saker i dess hantering som jag är lite tveksam med, men det är för tidigt att sammanfatta intrycken ännu.
Övning, övning... vet vet...;-)
Där fångade du dessa "campare" på ett bra sätt. Lite kallt kan jag tycka bara för att få en biljett till premiären.
Tyvärr missade jag årets sista träff, för jag prioriterade en 60-åring. Men jag ser fram emot januaris fotofika.

Sedan börjar jag bli lite orolig Rauni, håller du på att överge din kära Pentax? Håller Nikon på att ta över?

Ha de gott nu i kylan /Bert-Ola
Svar från RHelena 2012-12-03 23:04
Håller med; biljettköandet verkar helt onödigt för en biljett får man väl alltid, men det handlar naturligtvis om något helt annat. Skoj. Evenemangstradition. Nördighet.
Du ställer samma fråga som Anna och svaret är NEJ, jag överger inte Pentax! K7 kommer att bli min förstakamera även i fortsättningen. D600 är till för speciella tillfällen så att säga. Det objektiv som jag valde är av den karaktär att något annat är inte att tänka, en bjässe (24-70 mm) som väger lika mycket som kameran, nästan. Detta ekipage tas fram när jag känner för att släpa på något tungt...
Jättefina bilder både i knallfärger och sparsmakat svartvitt!
Håller med dig, husbrons installation ser spännande ut.
Synd att jag inte orkade stanna kvar till kvällen och beskåda alla ljus.
Ha en fin dag!
ewa
Svar från RHelena 2012-12-04 20:16
Tackar tackar! Du får en ny chans med ljusinstallationer igen, evenemanget återkommer ju vartannat år. Sikta på 2014 alltså!