Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Den romska nationaldagen

Många finska romer är aktiva i kristna sammanhang i Finland, framförallt i frikyrkoförsamlingar, men så även i den lutheranska kyrkan. Därför var det inget märkligt med denna annons som jag fick syn på häromdagen, under mitt besök i Finland - paret i bilden skulle framföra romska andliga sånger i en kyrka. Dock blev annonsen också en påminnelse om att den romska nationaldagen (romernas internationella dag) skulle infalla i tisdags, den 8 april.

.

.

Kollade lite om det är någon i Sverige som bryr sig om denna dag. Ja, javisst! I Uppsala domkyrka skulle man ha en ekumenisk högtidsgudstjänst för att fira denna dag. Egentligen hade jag inte tid att gå dit, men sen på jobbet som jag blev tog jag ändå en omväg via domkyrkan på väg hem. Kanske skulle jag få se och höra den sista glimten av tillställningen. Och så blev det också, några tal kvarstod fortfarande när jag anlände. Representanter för romska organisationer samt för lutheranska kyrkan, katolska kyrkan och frikyrkor var där. Ärkebiskopen. Några fler eminenta representanter för Svenska kyrkan. Så även en minister och en EU-parlamentariker (som tillika är en präst i Svenska kyrkan). Mängder med andra människor deltog också förstås.

.

.

.

När den seriösa delen var över var det dags för musik och stämningen blev mycket uppsluppen. Första gången någonsin som jag har hört dragspel spelas i en kyrka! Det blev riktigt drag med When the saints are marching in med både dragspel och allehanda instrument och allmän sångglädje.

.

En fortsättning följde med en mycket vackert sjungande solist. Och dans till det! Till att börja var det en ung flicka som framförde solodans - se dagens bild.

.

Fler dansare tog plats och någon av talarna anslöt sig också..

.

.

I "kulisserna" väntade en överraskning - se damen med sjalen på huvudet, i bakgrunden på vänster sida.

.

.

Överraskningen: en av de romska tiggare/musikanter som man har sett så många gånger på stan. Har aldrig hört henne sjunga - men vilken röst hon har, vilken inlevelse och vilket framträdande! Tyvärr lyckades jag inte få någon bra bild på henne där jag stod, men denna bild nedan kanske förmedlar något lite av det hur det var att lyssna på henne.

.

.

.

Kolla kvällens Go'kväll SVT Play om du är intresserad av att höra Majgull Axelsson berätta om sin bok "Jag heter inte Miriam". En recension finns här .

.

Inlagt 2014-04-10 21:16 | Läst 3117 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fint bildrepotage med mycket glädje om en utsatt grupp i samhället. Stor eloge till dig att du visar att det finns många positiva sidor hos detta folk.
Sten
Svar från RHelena 2014-04-13 21:50
Tack Sten! Romer är ett av de folkslag som har drabbats i stor utsträckning av olika typer av vandringssägner och fördomar. Vårt till synes upplysta samhälle (alltså: de flesta av oss...) är fortfarande väldigt mottagligt för den typen av historier... Motbilder behövs.

En stund senare: Det blev lite längre svar till Jon Anders nedan, läs gärna det om du inte har hört Majgull Axelsson berätta om sin bok....
Det här var en viktig blogg. Vi behöver en nyanserad bild av dessa så orättvist behandlade människor.
Stort tack till dig Rauni!
Jon Anders
Svar från RHelena 2014-04-13 22:03
Romer har en särskilt tragisk historia sedan århundraden och deras livsöden under förintelsen har symptomatiskt nog inte heller uppmärksammats särskilt mycket. Majgull Axelsson berättade om en nutida episod från ett av de koncentrationslägren som hon besökte för inte så länge sedan; guiden berättade om alla minnesmärken som hade rests på platsen, men inget nämndes om ett minnesmärke för romer. MA frågade var ett sådant fanns. Guiden vände sig mot henne, med hat i blicken, tills hon plötsligt insåg att frågeställaren inte var en rom. MA fick dock på det här sättet en egen upplevelse av med vilka blickar romer bemöts av sin omgivning.
Det bör nämnas att en halv miljon romer dödades i koncentrationslägren.

Tack Jon Anders att du uppskattade detta inlägg!
Så fin text du skrivit till dessa så bra tagna dokumentära bilder som borde ställas ut någonstans för att påminna oss alla om en del av romernas historia. De blir så illa behandlade av många vilket är så hemskt att uppleva.
Alla människor har rätt till ett bra liv.
Ha fin helg
Gun-Inger
Svar från RHelena 2014-04-13 22:23
Tack Gun-Inger! Vi översköljs ständigt av negativa beskrivningar av bland annat romer. Därför kan andra typer av berättelser framstår som lite udda och "mot strömmen". Min beskrivning är egentligen ingen konstig historia annat än att det är väldigt sällan man ser någon skriva om romer eller visa bilder på det här sättet. Kanske är många rädda att närma sig romer, än mer rädda för "vad andra ska tycka".. Själv är jag uppvuxen i en stad med många romer och min omgivning har inte proppat mig full med rädsla och fördomar. Tror dock inte att jag är helt fördomsfri heller, men jag jobbar på det....

Läst förresten svaret till Jon Anders, ang Axelsson.

Och tack förresten för din kommentar, fint att finns reflekterande medmänniskor här på FS!
Gun-Inger Arvidsson 2014-04-13 22:43
Det är väl så att en del romer har ställt till det för sina medmänniskor precis som många av oss har gjort.
Samma ser vi ofta bland andra folkgrupper också.
Mycket bra om vi kan hjälpas åt skriva positivt när det är det.
gia
Svar från RHelena 2014-04-27 16:41
Många av oss ställer till det fast vi tenderar att lägga märke till sådant lite bättre när det handlar om människor som inte är lika oss själva...
Intressant bildreportage. Tänk vad lite jag vet om romsk kultur!
Svar från RHelena 2014-04-27 16:44
Tack Ernst! Våra hjärnor har begränsad storlek och innehåller ett begränsat antal celler, men något lite mer kunskap går nog att trycka in ändå, framförallt om våra medmänniskor, vilka de än må vara. :-)