Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Trappräcken underlättar trappgång

Att gå i trappor ökar chansen att få vård när sjukvården prioriterar enligt Socialstyrelsens prioriteringslista. Denna ska inte tillämpas utan individuella bedömning, men en del regioner, en del vårdcentraler och en del läkare gör det ändå. I stan går min fru och jag i trappor och använder trappan upp till hennes våning på boendet. På landet gäller nåt liknande för mig.
*
Lokala smeden Mauritz Johansson tillverkade nya räcken till min kökstrappa. Vi diskuterade målning. Han föreslog pulverlack. För fint för ett äldre hus tyckte jag, målar hellre själv och har faktiskt blymönja tillgänglig till grundningen. Mönja! Då håller det hur länge som helst sa Mauritz. Och det stämmer, mönja är fortfarande bästa grundmålningen utanför fabrik. 
*
Blymönja får fortfarande användas, men bara i undantagsfall, typ antikvariska skäl och är omgivet av restriktioner. Jag innehar F-skattesedel med relevanta ändamål. Måste förstås vara jättenoga och hantera överblivet material korrekt. Linoljemönja är extremt drygt, i det här fallet går det åt kanske en halv deciliter. Inga lösningsmedel används, färgen torkar genom att ta upp syre från luften. Då tar den lite större plats så eventuella porositeter tätas och skiktet blir tjockare.
*
Här torkar grundningen. Det ser rörigt ut. Det undre räcket vilar på små stöd medan det övre vilar på skruvtvingar. 
*
*
Monteringen mötte problem. Idén var att epoxylimma fast rostfri gängstång i djupa hål i trappan.
*
Om den varit i modern betong skulle det funkat, men den här består mest av sparsten (hopkastad kalksten), jord och dåligt kalkbruk med en cementskålla på.
*
Jag hade gjort i ordning det värsta, hackar ut löst och lagat med betongbruk, men det hjälpte inte. Gängstången gick att dra upp sen epoxyn härdat.
*
Plan B, betongskruv, funkade inte alls.
*
Plan C verkar funka. Särskilt långa plastpluggar som har detaljutformats för få grepp och särskilda skruvar.
Jag hade hellre valt sexkantshuvud,  men det fanns bara försänkta. De behövde större Torxmejselbit än vad jag hade, men grannen hade hemma och har lånat ut.
*
Anläggningsytorna behövde justeras för att räckena ska stå i lod. Jag lade på erforderligt betongskikt. 
*
Nu härdar det under den rosa plasten.
 

Inlagt 2023-09-17 13:36 | Läst 382 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kul gör-det-själv-projekt. Känner igen när man stöter på patrull och det inte blir som man tänkt. Den rostfria gängstången verkar vara en bra ide´ och borde med kontramuttrar kunna skruvas in i en lämplig plugg avsedd för lättbetong. Finns som plastplugg eller i metall. Men du löste det med en speciell skruv-plugglösning.

https://www.google.com/shopping/product/10602247442183465622?lsf=seller:100620699,store:11928693416478751423,lsfqd:0&prds=oid:15807095219121315823&q=expanderpluggar&hl=sv&ei=Yf8GZcSbO5eExc8Pkfq_2AI&sts=14&lsft=gclid:EAIaIQobChMIgf3YsuCxgQMVZDsGAB1omgBrEAQYAyABEgL3l_D_BwE

/Stephan
Svar från Måns H 2023-09-17 20:56
Tack Stephan! Jag har använt rostfri gängstång för att hålla fast skorstenshuvar på skorstena med betongavtäckning. Funkade perfekt. Här är det en blandning av ganska hårt (kalksten) och diverse jox, så det kändes bra då plan C verkade funka.

Jag har en plan D, borra större hål och fylla med betong som får härda kring gängstången. Nu också plan E, ditt förslag. Plan F, anlita proffs som i värsta fall river aktuella delar av trappan och gjuter nytt av riktig betong.
Stilrena räcken!
Pulverlack är alltid ett dåligt alternativ. Borde bara användas på sådant som är varmförzinkat om det alls behöver målas av estetiska skäl. Det rostar gärna under pulverlacken men det dröjer innan det syns och när det upptäcks så har det ofta blivit gravrost.

Förr gjöt man fast räcken och liknande i trappor av sten och betong med smält svavel.
Ett tips är att lägga en bit takpapp eller syllpapp mellan betongen och stålet så minskar risken för rost eftersom betong håller fukten länge efter regn.
Svar från Måns H 2023-09-17 21:19
Jag har låtit pulverlacka inomhus, det blev bra. Bra att veta att det inte funkar på rätt sätt utomhus.

Har hört talas om svavelmetoden, lantmätare använde den ofta, men näe, ska det gjutas fast får det bli med betong.

Bra tips om takpapp.

Det tog emot att köpa en hel rulle syllpapp och jag fick(!) en stump alternativ produkt på Snicken i Klintehamn. Nån sorts gummimatta. Men den verkar vara lite för elastisk.

Ska försöka få tag på lite takpapp eller annan tunn fuktspärr.
Svar från Måns H 2023-09-18 20:12
Fick tag på takpapp idag! Fick en där "shingel" som blivit över. Satte fast räcket i eftermiddags. Det känns bra med fuktstoppet nerifrån och att materialet samtidigt är en liten aning eftergivligt så att det inte blir nån kapillärspalt heller. Ska efterdra skruvarna då allting satt sig.

Tack för puffen att verkligen skaffa underlagspapp! Om jag inte fått den där biten hade jag köpt syllpapp fast det känts konstigt att köpa 10 meter och använda 16 centimeter.
bildsten 2023-09-19 12:12
Numera bor jag i lägenhet och behöver ingen papp där men på sommarstället finns alltid papp hemma. Jag lägger t.ex. alltid papp på bärande reglar när jag gör en trappa, trall eller brygga. Underliggande bärande kontruktion hålls torr och när trallen behöver bytas ut helt eller delvis pga skador eller ålder efter många år är det bara att spika eller skruva dit ny trall i visshet om att underlaget är friskt. Eftersom regeln hålls torr kryper inte spiken eller skruven ut så lätt när fukthalten i trallen varierar. Alltid papp om det kan bli fukt mellan betong och trä och metall.

Kan det vara så med trappgåendet, att om man är tillräckligt frisk och rörlig så att man kan gå i trappor, då är man värd att kostas på ett sjukhusbesök?
Trappgående är bra vardagsmotion tycker min fru och jag som bor i lgh på tre trappor. Hissen använde vi för några dagar sedan när vi kom från sommarstället och fyllde två kvm hissgolv med innehållet i bilen.
Svar från Måns H 2023-09-19 13:01
Intressant med takpapp till så mycket! Jag kanske skulle köpt en rulle i alla fall.

Nu efterdrog jag skruvarna och räcket känns stadigt. Ska måla lager 2 av grundningen, några timmar sol nu på Gotland.

"Att gå i trappor" kanske kan vara ett avgörande argument nån gång då det krisar lite extra i vården. Ingen vill ju stå för prioriteringarna, de ska skötas i tysthet, men nånstans finns Socialstyrelsens lista kvar i minnet.

Lägenheten i stan, plan 4, har påfallande svårgången trappa. Jag har alltid tagit hissen, men nu tar jag den bara till plan 3 och går en våning. Tunga grejer får ta hissen hela vägen. Grannarna mittemot tar trappan, klokt folk.
Snyggt jobbat Måns!
Jag blir även litet nyfiken på "Att gå i trappor ökar chansen att få vård när sjukvården prioriterar enligt Socialstyrelsens prioriteringslista"
Förklara är du snäll. (Fast jag tror jag ändå anar)
/B
Svar från Måns H 2023-09-18 20:30
Jag blev varse den där listan i samband med pandemin. Alla på min frus boende fick likalydande diagnos, misstänkt covid-19, och likalydande vårdplan, att inte föras till sjukhus utan få palliativa medel och döden noteras som förväntad.

Regionen hade vidarebefordrat Socialstyrelsens bedömningskriterier och i text skrivit att individuella bedömningar alltid ska göras. Men per telefon beordrade en vårddirektör vårdcentralen att ingen skulle till sjukhus. Doktorerna vek sig, två eftersom de tyckte likadant, en fast hon tyckte att det var totalt fel. .

Bland bedömningskriterierna fanns att gå i trappor. Beroende på ändamål kan listan vara OK, t ex att den som inte går i trappor kan behöva mer bistånd, men här vart det helt fel.



Nu kunde jag inte hitta listan på nätet, Socialstyrelsen kanske tagit bort den eftersom den fick en hel del negativ uppmärksamhet.

Men andemeningen sitter kvar i väggarna i min frus vårdcentral. Ny doktor men han tänker i princip likadant.