Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Spiran, maktens symbol

Idag skulle K-1 och klassiska objektivet Pentax-FA 1:2 35mm få jobba med jakten på en viss gatuskylt, "Spiran". Spiran är en av riksregalierna och symboliserar Konungens världsliga makt. Numera är ju kungen bara statschef. Makten ligger hos inrikesministern och polisen. Spiran är också ett kvartersnamn i Norrköping.

Framme på plats stod en felparkerad bil i vägen. Eller för att vara petig, på trottoaren. "Boven"  var en stressad skåning. Han hade ställt bilen där medan kompisarna hämtade lite bohag som skulle lastas in. Jaa du sa  jag, inte helt riskfritt att ställa bilen så där. Det är inte så ofta nån tillsyn här, men det händer.

Och det händer. Rikspolischefens medarbetare i Norrköping glider fram i en Volvo med texten POLIS. Fordonets bakdörr är emblasonerad med lilla riksvapnet, bakom detta symbolen för maktens våldsmedel: spöknippen och bilor. Här kommer den världsliga makten. Hon drar ner rutan och frågar skåningen "Jaha, och hur hamnade du här då?"

Skåningen försöker förklara. Det går sådär. Men så dyker hans kompisar upp med flyttgodset. Lagens långa arm låter saken bero.

Jag kom åt att plåta gatuskylten. Den har äldre design än huset den är fastskruvad på. Huset blev klart 1970. Skylten har mer klassisk  design, utförande i emaljerad stålplåt, helt okej typografi - kolla lilla g, nästan lika snyggt som på de skyltar Emaljskyltfabriken Svea i Fritsla levererar! 

Fram till mitten av 1960-talet stod det säkert kv Hjorten på dåtidens gatuskylt här. Då slog stan ihop två kvarter för att bygga ett sammanhängande sjok av P-palats och bankpalats. Kvartersnamnet Spiran behölls, kvartersnamnet Hjorten försvann.

Inlagt 2021-03-06 22:54 | Läst 410 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?