Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Socialstyrelsen byter fot, nu ska patienterna hamstra medicin

Tidigare har Socialstyrelsen avrått från hamstring av mediciner. Nu är nya tider på gång.

"Beredskapen ska stärkas och sårbarheten minska hos patienterna, sjukvården och apoteken. Därför rekommenderas nu patienter som regelbundet tar en viss medicin att ha en månads förbrukning av läkemedlet hemma. Det gäller läkemedel och förbrukningsartiklar som förskrivits av hälso- och sjukvårdspersonal" skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Rekommendationen berör patienter som stadigvarande behandlas med receptbelagda läkemedel, som används vid exempelvis blodtrycksförhöjning, hjärtåkomma eller diabetes. Dessutom omfattas patienter som långsiktigt använder förskrivna artiklar som till exempel stomibandage eller för kontroll av blodsockret.

"Målet är att minska risken för att patientens behandling måste avbrytas om det blir en tillfällig störning eller brist. Risken för en ökad belastning på hälso- och sjukvård och apotek minskar också, säger Urban Nylén, medicinalråd på Socialstyrelsen."

Jag gick till apoteket för att handla och kolla. Apotekaren var inte alls road. Det är en person på Socialstyrelsen som hittat på det där fnös hon.

Hon syftade nog på Nylén, fast det förstod jag inte då. Så jag sa mjae, Olivia Wigzell. Hon är generaldirektör och står som utgivare.

Dumt är det i alla fall sa apotekaren. Om det inte varit medicinbrist innan så blir det nu. Jag har redan massor av kunder som vill hamstra. Tack och lov hindrar reglerna det. Men det är redan nu besvärande för apoteket att behöva förklara situationen. Om Socialstyrelsen gör en kampanj blir det etter värre. Dom borde begripa bättre.

Socialstyrelsens rapport heter "Egenberedskap för läkemedel och medicintekniska produkter. Socialstyrelsens bedömning, rekommendationer och planerade informationsinsats". Här är länken:

https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2023-1-8347.pdf

Av rapporten framgår att Socialstyrelsen inte insett att reglerna hindrar patienterna från att ta ut en månads extra förbrukning. Det är helt omöjligt om doktorns recept ger exakt den dos som behövs. Om doktorn skrivit ut onödigt mycket kan det med viss planering kan gå att  bygga upp  ett hemmalager.

Jag tycker att Socialstyrelsen borde tänka om. Det enklaste är nog att lägga ner kampanjen. TT hade en blänkare, den räckte långt.

Men om Socialstyrelsen verkligen vill att folk ska ha en månads roterande lager hemma så behöver reglerna ändras så att det blir möjligt. Dessutom behöver Regionerna beordras att beorda doktorerna att skriva ut de recept som behövs och betala ut mer i övertidsersättning.

Inlagt 2023-03-12 21:33 | Läst 618 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Många äro åsikterna, vilket lagrum gäller?

/peter
Svar från Måns H 2023-03-12 22:48
Enkel fråga men svår att besvara!

Ett delsvar, Läkemedelsverket har info om vem som får förskriva vad, länk:

https://www.lakemedelsverket.se/sv/behandling-och-forskrivning/forskrivning
Samhället är mycket beroende , eller har skapat sig ett stort beroende av olika privata leverantörer numera, så det e nog bra att ha egna förråd! Av el, ved, mat, medicin osv, osv! ;)
/B
syntax 2023-03-13 08:33
Och kontanter.
Utan att betala, kan man inte köpa något.
Benganbus 2023-03-13 09:41
Jag tycker mig märka oroande tecken vad gäller kontanter,
ungdomar, som ju ofta står i butik, vet snart inte hur en sedel eller ett mynt ser ut! ;) :)
"Vad e det där? Papperspengar! Mig lurar du inte!" :)
/B
syntax 2023-03-13 10:01
Tja - jag tycker att det är uppenbart. Vid en omfattande riktad cyberattack mot Sverige, kan folk inte köpa mat i affären för att allt digitalt ligger nere på obestämd tid - och man har inga kontanter. Efter någon vecka bildas det en blodtörstig mobb utanför Rosenbad, som önskar att hänga upp stadsråden i närmaste lyktstolpe. Då duger det inte att säga; "vi såg det inte komma".
MSB har talat om för regeringen (och den förra) att enda sättet att ha kontanterna kvar i cirkulation, är att stifta lag om att alla måste ta emot landets lagliga betalningsmedel - men regeringen fegar, och fegar, och fegar....
Svar från Måns H 2023-03-13 10:16
Visst är det bra att ha egna förråd! Jag har - utan att direkt hamstra - försökt ha förbrukningsmedicin så att det finns hemma för nån månad eller så, men det går inte för två produkter som receptet är exakt för.

På landet finns ved och vatten så att man kan spola wc ett par dygn. Här i stan finns Motala Ström inom räckhåll.
Svar från Måns H 2023-03-13 10:28
@ Peter: Att det inte finns kontanter är ju helgalet. Kontantupproret med Björn Eriksson i spetsen förlorade och utan kontanter funkar ju inget. Eller ska civilsamhället ha en plan B, att skriva ut egna skuldsedlar?

Coop låg ju nere flera dygn efter en cyberattack. Jag tyckte det var konstigt att dom inte hade nån plan B alls. I stället för att slänga mat som blev för gammal hade det väl varit bättre att sälja på kredit som även Konsum gjorde förr, skrev upp inköpen i en liggare och gav kunden en nota varje månad. Skulle funka bättre än att utkräva hämnd.

(Själv envisades jag med kontanter tills det inte gick längre. Skaffade en sån där smartphone och har den för Bank-ID, Swish och att ta foton. Den har för litet batteri för att vara nåt att ringa med.)
Inte lätt att hamstra när massor av medicin är slut! LO
Svar från Måns H 2023-03-14 23:57
Så är det. Den här bloggens innehåll tog Folkbladet Östgöten in som en debattartikel.

Det kom faktiskt viss respons: "Antingen är myndigheten djupt okunnig, alternativt letar efter ett försvar om någon skulle komma på iden att utkräva ansvar av myndigheten. Oklart vilket som är värst. Kan även vara så att det är båda svaren som gäller!"