Segersäll Fredsäll
Carl XIV Johan står staty i Norrköping. På sockeln står Segersäll och Fredsäll. Han var framgångsrik krigare, avancerade från menig till marskalk av Frankrike. Blev vald till konung av Sverige. Då hoppades många att han skulle återerövra vår östra landsdel Finland från Ryssland. Men han satsade på en personalunion med Norge. Efter skicklig krigföring söderöver lyckades detta.
Wikipedia: Man kunde vid slutet av hans regering peka på en rik fredlig utveckling på olika områden: en folkmängd som nästan uppnått Sveriges och Finlands vid skilsmässan, en låg statsskuld, nya samfärdsmedel i form av kanaler (Göta kanal med flera) och vägar, ett nyupprättat lantförsvar, ett årligen starkt växande jordbruk, som ofta gav landet exportöverskott av spannmål, en mer än fördubblad industri, ett återupprättat bank- och myntväsen, minskade skatter, mångdubblade tullinkomster trots att tullsatserna på särskilda varor nedsatts. På undervisningsväsendets område hade en viktig utveckling dels skett, dels förberetts, exempelvis genom hela folkskoleväsendets grundläggning vid 1840–1841 års riksdag.
Statyn bekostades av en grupp av stadens borgare. De satsade på kvalitet utan onödiga kostnader. Sydtyske skulptören Ludwig von Schwanthaler fick uppdraget genom att han kunde utföra det billigare och snabbare än vad tillfrågade svenska skulptörer kunde göra, något som väckte harm i den svenska konstvärlden. Huvudet utfördes porträttlikt medan kropp och uniform återanvändes från ett annat uppdrag. Avtäckt 20 oktober 1846.
Pentax K3 II med Pentax fisheye zoom.
Sverige har ju inte varit i krig på över 200 år (militära insatser i Afghanistan mm oräknade) så Carl XIV Johan inledde en för Sverige och denna denna arma jord närmast unik period.
Han var i första hand militär och krigare av mått (och det var därför valet föll på honom). Hans främsta ambition var att i slutändan efterträda Napoleon i Frankrike. Sveriges krona såg han som den sista etappen på den banan.
Maffig bild!
Jag har ju bara tittat på statyn och kollat på Wikipedia. Men jag tog in att Napoleon hade dubier gentemot sin ingifta "kusin" och misstankarna kanske var befogade.
Efter krigandet medan han var kronprins blev det ändå fred. Ett talesätt är ju att det var freden och potäterna som fick Sverige upp ur värsta misären.
Men igen, förnämlig coronabild! Hälsningar/ Björn
Och tack för intressanta kommentarer - jag håller förstås med om folkskolan. Göta kanal kom väl lite för sent men att det över huvud taget gick att bygga den visar att statsförvaltning mm fungerade. Och att man kunde ta in utländsk expertis och utnyttja inhemska begåvningar - jag har sett ritningar som John (då Johan) Ericsson gjorde i tidiga tonåren för kanalbygget, de var mästarstycken snarare än lärlingsjobb.