Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Paraden

Vidare i gatuskyltjakten. Den här har samma halvtaffliga typografi som många andra, lite snålt att inte sätta ut om det ska vara ....gatan eller .....gränden på slutet, men är i övrigt okej!

Gamla Rådstugugatan heter så därför att de tidigaste rådstugorna låg här. Idag är funktionen uppdelad på tingsrätt och stadshus.(Norrköping har ett stadshus som används sparsamt. Den funktionen har övertagits av Rådhuset  som heter så eftersom rättsliga funktioner hanterades där förr i tiden.)

Kv Paraden har troligen bäring på "de mönstringar som höllos med stadsvakten eller borgargardet på torget". (Arthur Nordén via Peter Kristensson.) Borgargarden var militära styrkor som städernas borgerskap satte upp. De betydde mycket på medeltiden, försvarade senare befästa städer och upprätthöll ordningen. Vid kungliga bemärkelsedagar samlades borgargardet på Gamla torget (t h om bilden) och marscherade till Tyska torget.

Men titta här! En gatuskylt med hela namnet utskrivet i god typografi.

Och titta runt hörnet! Förstklassig skylt, nästan lika fin som de Svea Emalj gör. Pryder hela huset. Plåten kupad, typografin en aning fyrkantig (ä-prickarna),  lilla krumeluren på bokstaven g likaså. Någon sparade flera öre genom att inte kosta på förnicklade mässingsöljetter i hörnen, så där har den blå emaljen flagnat. Men grundemaljen har stått hyfsat emot utom i nedre västra hörnet. The medium is the message: Kosta på de där sista örena också!

Prästgatan har fått sitt namn efter den prästgård som hörde till S:t Johannes kyrka, nuvarande Hörsalen. Senare hörde prästgården till S:t Olai kyrka. Husen från 1700-talet användes fram till 1961 då hela prästgården revs och ersattes av ett bankpalats.

Inlagt 2021-03-03 18:27 | Läst 521 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver