Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Östertullstriden i Visby

Almstriden i Stockholm fick efterföljare. Visby stad hade följt Stockholms fotspår. Innerstaden skulle saneras. Ett kvarter i taget skulle rivas och bebyggas med moderna hus. Det var i botten ett (S)-projekt, men mötte inget egentligt motstånd. Först ut: kvarteret Östertull. Det ligger strax innanför Österport. Det var ett kvarter som alla andra, men hade kommit först i kön för att rivas av saneringsideologiska skäl.

På kvarteret mittemot fanns ett nytt Folkets Hus med bibliotek, fullmäktigesal, filmlokaler mm. Det hade byggts efter det att av allt som fanns innan rivits.

Som i Stockholm hade Visby lagt ut byggnadsförbud för att göra det omöjligt att rusta upp husen. De förföll planenligt. Utvändigt såg de ofta bedrövliga ut, fast stomme och interiörer var intakta. Då köpte stan upp fastigheterna under expropriationshot. Med det hotet blev det ingen reavinstskatt, utan fastighetsägarna fick kontant betalning direkt i plånboken. Det tystade en hel del protester.

1 januari 1971 bildades Gotlands kommun av landstinget, 13 landskommuner och Visby stad. Planerna för rivningssanering stod kvar. En totalentreprenadtävling fullföljdes. Vinnare utsågs. Nu skulle hela rasket rivas. 

Kv Östertull 1970. Hästgatan var trång, biltrafiken tät, husen slitna efter mångårigt byggnadsförbud. T h "Borgen", ett Folkets Hus byggt efter det att den äldre bebyggelsen rivits. Foto Holger Ellgaard, tillgängligt enligt Wikipedias villkor.

Kv Östertull 1970. Gårdsmiljön eftersatt genom många års byggnadsförbud. Under den förfallna ytan fanns en hel del byggnader som hade kunnat återställas.  Foto Holger Ellgaard, tillgängligt enligt Wikipedias villkor.

Kv Östertull efter rivningen oktober 1970. Foto antikvarien Waldemar Falck/RAÄ.

28 oktober 1971 startade rivningsarbetena. Samtidigt startade elevrådets ordförande i närbelägna Solbergaskolan, Dag Franzen, en protestaktion.

Han var 15 år. "Jag var väl påverkad av min mamma som tyckte det var hemskt att det skulle rivas. Men dessutom låg det i tiden, det var bara ett halvår efter almstriden, klart vi var påverkade av den." Dag fick med sig några kompisar och bland dom såna som lite stillsamt hade "ockuperat" lägenheter i det tömda kvarteret.  För att samla ihop folk till protesterna dansade Franzén och hans gelikar ringdans genom klassrummen. De fick med sig de flesta eleverna från årskurs nio och ända ner till fyran. Totalt med anslutande från Södervärnsskolan blev de uppskattningsvis 500.

Väl vid Östertull hade rivningsarbetarna lunchrast. Ockupanterna klättrade upp i husen och upp på grävmaskinerna. ”Östertull åt folket” sjöng de, på melodin till John Lennons ”Power to the people”. Den hade använts ett halvår tidigare, då med texten ”Almarna åt folket”. På banderoller och skyltar stod slagorden skrivna: ”Bevara Visby fritt från betong” och ”Vi kräver rätten att själva bestämma över vår miljö”.

På slaget halv ett återupptogs rivningsarbetet trots att gården var full av skolungdomar.

En röjningsmaskin satte full fart mot folkmassan. Skoleleverna räddade sig skrikande ut på Murgatan där de bjöds en tillfällig fristad, i alla fall från de rasslande larvfötterna.

Den tillkallade polisen, kanske även den med almstriden i bakhuvudet, drog sina batonger och försökte driva bort ungdomarna med hjälp av hundar. Efter en del handgemäng - "Elisabeth" minns att hon och kompisarna satte sig i grävskoporna och att "polisen fick bära bort oss" - kunde rivningarna fullföljas.

Länk:

https://helagotland.se/familj/polisen-ingrep-nar-ostertull-stormades-15386280.aspx

Alternativ Stad lyckades i Stockholm i maj 1971. Det var en organisation som hållit på åtskilliga år. Visserligen bestod den av långhåriga ungdomar, men de fick stöd från etablerat folk och en uppståndelse som märktes i hela världen. Några hundra niondeklassare och ännu yngre i Visby lyckades inte stoppa rivningen av kvarteret Östertull. Det var en spontan aktion, ingen planering, få vuxna. Rektor dömde till kollektiv kvarsittning.

Inget resultat alls på platsen, men uppståndelsen nådde ut i hela Sverige. Beslutsfattarna i Visby påverkades inte på kort sikt, men insåg att det kommit en generation som tyckte annorlunda och hävdade det så att det märktes. Det kan ha påverkat de framtida besluten.

Själv var jag med i Östertulls omdaning på ett helt annat sätt, omedelbart intill de politiska beslutsfattarna. Återkommer!

Inlagt 2021-05-25 18:21 | Läst 1128 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressanta bilder och text. Har nog inget minne av hur det såg ut innan även om man har åkt bil förbi ett antal gånger. Började inte vistas så mycket i Visby förrän runt -72 och då med Murgrönan, Tiljans talanger, Nattugglan och Säveskolan som hållpunkter.
HaD/Gunte..