Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Kv Gamla Rådstugan i Norrköping

Lite släpljus kanske passar här tänkte jag och gick hem efter kameran och satte på shiftobjektivet.

Det här huset är nog det fjärde eller kanske femte på platsen i historisk tid. De tidigare brann ned av stadsbränder, av invånarna i samband med krig, brändes av ryssarna.

Just denna byggnad har under åren den inrymt en paraplyfabrik, allmänt läroverk och till för några år sen Kriminalvårdens utbildningsenhet. Då blev den sliten på ett tråkigt sätt  Efter en längre tids renovering är fastigheten sen fyra år pånyttfödd i fastighetsbolaget Castellums regi.  Castellum erfor att det tog tid att jobba med ett byggnadsminne, Länsstyrelsen ville vara med med antikvarisk expertis. Alla blev nöjda med resultatet! 

Fredrikssons arkitektkontor bidrog med färgsättning och detaljer. Dom är inte rädda för blindfönster - här finns flera! Bortre gaveln hör till samma byggnad.

Gamla felaktiga färgen blästrades bort och putsen renoverades.

Kandelabern är nog inte original men gör mycket för utseendet!

Pentax K-1 med Pentax Shift 28mm från 1970-talet. Jag trodde man måste ha stativ men håller på att lära mig handhållet. F11 och Live View och trådutlösare. Och så lite skakreducering i kamerahuset verkar kunna funka.

Inlagt 2021-05-24 21:49 | Läst 557 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ett lyckat resultat och en fin gammal byggnad. Snygga skuggspel på väggarna.
Fina bilder och imponerande kvalitet från ett 1970 tals objektiv.

MvH
Johnny
Svar från Måns H 2021-05-25 20:59
Tack Johnny! Objektivet har hög kvalité. Extremt välbyggt, kostade skjortan som ny, var i produktion till 2004. Samtidigt märks att det trivs bäst med att vara i skuggan och plåta en scen med bra ljus! Det verkar gälla en hel del äldre optik, fina bilder då ljuset är fint, funkar sämre i tråkigare ljus.
Lite kusligt men färgerna är väldigt lika de som Stockholms Stadsmuseum hade när jag jobbde där och mina ögon drogs till det nedre högra fönstret där "mitt" rum låg de år jag jobbade där. Rent märklig känsla.
Svar från Måns H 2021-05-26 11:28
Det finns en naturlig förklaring, att det här huset är byggt i samma tradition som Stockholms stadsmuseum och att färgsättningen tagits fram under antikvarisk kontroll.

Och jag förstår hur du menar, jag gick på Norra Real och trodde inte mina ögon då jag fick se Södra Latin. Samma hus på annan plats.
Sten-Åke Sändh 2021-05-27 11:53
Ja så är det nog. Det har väl också varit så att det inte är någon tillfällighet att Stadsmuseet ser ut som det gör för det har ju varit där Stadsantikvarien suttit och Kulturmiljöenheten funnits.

Dessa stora skolhus i rödtegel från förra sekelskiftet är ju också ikoniska och än mer givna i sin framtoning då de aldrig målas. Jag har faktiskt hållit en del lektioner på Södra Latin när jag gick på Lärarhögskolan och auskulterade som det hette då. Det var en fantastisk skola med många riktigt bra lärare och många klart över snittet begåvade elever. Det gick t.o.m. att ha diktuppläsning och teaterföreställningar på skolans samlingar!

Det hade inte gått i Nytorpsskolan (i rött ful funkistegel helt utan sekelskiftets charm) som var en av barnboomsårens jätteskolor för åk 1-9 i slutet av 50- och början av 60-talet. Den lär ha haft 2200 elever när det var som värst och ibland var det både allmänt stökigt och våldsamma slagsmål i både matsalar och på skolgårdarna.