CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Den ljusnande

Khalads blogg med examensbilder från förr fick mig att ta med kameran på stan och titta på dagens firande, särskilt bilåkandet genom stan här i Norrköping. Det är lite rituellt ibland. Studenten måste vara glad, måste åka omkring i eller utanpå nåt lite speciellt fordon och måste tuta. Dom som genuint gillar det har säkert kul! Dom som kliver ut i det stora okända och kanske ser den dom skulle vilja dejta dejta nån annan har det nog mindre kul.

Sista bilden tål att tänka på tycker jag.

Postat 2021-06-12 11:36 | Läst 669 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Obytt filter vittnar om stadens luft.

Bloggen "Toxisk chock" häromdan avsåg ventilation med fläktstyrning av både tilluft och frånluft. Och den toxiska chock som sprids i huset då systemet startas upp måndag morgon sen det varit avstängt över helgen.

I en annan variant är bara frånluften fläktstyrd. Fläkten skapar ett undertryck i varje lägenhet. Tilluften sugs in genom anordningar bakom värmeelementen. På vintern värmer radiatorerna luften. Filter ska fånga upp luftföroreningarna. I den här lägenheten gick det emellanåt knappt att öppna dörren p g a undertrycket. Det visslade i springorna. Frånluftsfläkten högst upp i huset jobbade hårt, men nästan ingen luft kom in. Var satt felet?

Häromdan kom jag på att filtret kunde vara igensatt och ville kolla. Det var lögn att komma åt den där kassettanordningen bakom elementet. Men så lyckades jag ta bort ett lock och pilla ut filtret. Det var helt igensatt och skumplasten slut. Det blev en stor hög med svart stoft på golvet.

Vet nån läsare hur man ska byta filtret? Och hur man justerar luftflödet? Inte ens den som gör den obligatoriska ventilationskontrollen vart tredje år veta om att det finns filter i tilluftskassetterna. 

Luften tas in genom det lilla runda gallret.

Inne i rummet sitter en kassettanordning gömd bakom varje radiator. Locket ovanför filtret har små handtag, det gick att lossa locket med dom.

Här ett foto bakom radiatorn.

Här är filtret. Det vita är den  plastsäck jag lade det i. Filtret är helt igensatt av jox från utomhusluften. Ni slipper se den stora svarta högen med svart stoft.

Rapporterna om utomhusluftens skadlighet i städerna är kanske inte helt grundlösa. Povel Ramel hade en revy "Knäppupp". I foajen möttes publiken av ett inspelat meddelande: Var god gå ej på golvet! Här behövs ett annat budskap: Var god undvik att inandas luften!

Postat 2021-06-11 11:06 | Läst 845 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Toxisk chock

Numera vanlig ventilation innebär att filtrerad och eventuellt förvärmd uteluft blåses in i lokalerna och lika mycket evakueras med fläktar i frånluftssystemet. Om allt sköts perfekt funkar det bra för dom som tål draget och inte störs av fläktljudet.

Om det inte sköts perfekt uppstår problem. Redan första metern efter luftintaget kan vara belamrad med t ex döda duvor. Om filtren inte byts som dom ska byggs där upp en mängd organiskt material. Då ventilationen stängs av, t ex över helgen i ett kontor, uppstår stor biologisk aktivitet i filtren. Måndag morgon då fläktarna startas  kan det bli en toxisk chock när ämnesomsättnings- och nedbrytningsprodukter med mera pumpas vidare ut i systemet.

Vad som händer om systemet varit avstängt sen mars 2020 vill jag inte spekulera i.

Nåt liknande gäller frånluftssidan. Byggherren ska låta dokumentera flödena och skicka in resultatet till byggnadsnämnden. I ett fall kring 1990 stod det identiska siffror på börvärdena (d v s beräknat flöde) och uppmätta värden på de dokument byggnadsnämnden fick in.  Vi på stadsarkitektkontoret undrade om detta var resultatet av en overkligt bra injustering eller helt enkelt fusk, att dom inte mätt som dom skulle.  Jag flyttade in i det huset för cirka femton år sen. Det var nästan noll drag i badrumsventilen. Detta fast både de insända uppgifterna i samband med bygget och den vart tredje år återkommande OVK (Obligatoriska Ventilations Kontrollen) visat exakt rätt värde. Det visade det sig att  frånluftssystemet sög ut luft från ledningsschaktet i stället för från badrummet. Hyresgästerna hade fått dras med dålig luft i 15 år. 

 Fortsättning följer!

Bilden visar ett tämligen okej luftintag. Det är placerat på en bilfri gård. Intaget är nätat så att fåglar och troligen inte heller råttor kommer igenom. Ändå är den luft som kommer in i min lägenhet från det här intaget sämre än då jag vädrar med öppet fönster.

Postat 2021-06-09 08:16 | Läst 928 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nationaldagsfirande

I går träffades hela familjen för första gången på ett normalt sätt sen besöksförbudet mars 2020.  Dottern hade känt sig lite hängig och tog ett snabbtest, frisk. Sen åkte hon och sonen hit till Norrköping för att träffa mamma och mig.

Det var på tiden. En gång förra sommaren träffades vi alla fyra, men bara utomhus och en kort stund, barnen med munskydd, fysisk kontakt förbjuden. I övrigt har restriktionerna inneburit att högst två besökande i taget släppts in.

Nu blev det riktigt fint med Operatårta från Landerholms konditori på Västgötagatan, stadspromenad i solen och mycket pratande.

Nationaldagen 2009 firade naturen i Katrineholm. Som mest med tredubbla regnbågar, som mest spektakulärt vid Stora Torget.

Naturen firade nationaldagen 2009 med dubbla regnbågar över Stora Torget. Pentax K20D med Pentax fisheyezoom.

Postat 2021-06-07 11:17 | Läst 622 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

"Skuggan av en ek." En oartikel på Wikipedia.

Maj 2021 uppmanades Wikipedialäsarna att fota skyddad natur och lägga upp bilderna på Wikipedia. Svenska Wikipedia tillhandahöll till och med en  karta med alla objekt. De utan foto är blåmarkerade. Rena smörgåsbordet!  Kartan finns kvar, länk:

https://map.wikilovesearth.se/

En majvecka hade jag glädjen att vara på Gotland. På kartan ifråga finns ett naturminne i grannsocknen Sanda, en skyddad ek. Men på plats fanns ingen ek! På kvällen hittade jag skuggan av eken på ett gammalt flygfoto på nätet. Dan därpå gjorde jag en ny koll på plats. Ingen ek, ingen stubbe, inga lämningar alls. Fotot av platsen där eken stått visar andra träd och en lucka där eken stått.

Tillbaka på fastlandet gjorde jag ett montage av den bilden och flygfotona för att lägga in på Wikipedia. Det fanns ingen artikel, så jag skrev en med de få uppgifter som gick att hitta på nätet. Då hann en Wikipediaredaktör radera den medan jag försökte lägga in bilden. Han motiverade bara med ett nyord, "Oartikel". Jag försökte argumentera att hjälp till i stället så ordnar vi detta, men kom ingenstans. 

Och det är klart, bilden visar egentligen nåt annat än ett naturminne. Alltings förgänglighet. En månghundraårig ek finns bara kvar som en skugga på ett gammalt flygfoto.

Flygfotot uppe till vänster är från 1950-talet. På naturminnets position syns skuggan av en ek. På aktuellt flygfoto nere till vänster syns inte någon sådan skugga. Fotot på platsen togs 17 maj 2021. Bildriktningen är mot naturminnets position. Där finns ingen ek.

Postat 2021-06-06 10:50 | Läst 443 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 134 135 136 ... 157 Nästa